- Tu od
- 2 Pro 2011
- Poruka
- 1,259
Ja sam u više navrata sadio orahe i to na više načina. Presađivanje samoniklih ne bum opisival jer je to manje više kao kod ostalih voćaka.
Sa sadnjom sjemena imam slijedeća iskustva.
1. posadio sam ujesen plodove doma u vrt. Razmak sadnje oko 10 cm. Na proljeće su nikli orehi i pustil sam ih nek rastu na tom mjestu do jeseni. Do jeseni su narasli više od metra. Onda su se pojavili problemi kod vađenja. korijenje je bilo jako razvijeno i međusobno isprepleteno i tak da nisam mogel izvaditi jednog po jednog nego po najmanje 5-6 komada koje sam onda vani razdvojil. Tu sam zapazil na gotovo svakom orahu jednu zanimljivost. Oćito sam ih kod sadnje okrenul naopako pa je korjenova klica izbila prema gore i onda napravila polukrug u zemlju, a stabljika obrnuto. To mjesto je izgledalo kao veća kvrga. Nakon presadnje su se sve sadnice primile i prije nekoliko godina sam dobil prvi urod.
Mene zanima kakvi su plodovi dobiveni odnosno koliko liče na posađene.
A za klijanje je lako uzmeš plastičnu gajjbu, staviš na dno plastičnu mrežicu npr onu za komarce (da ne propada pijesak). Zatim stavljaš red pijeska (Riječni - Savski), red orasa i sve do kraja dok ne napuniš gajbu. Gajbu ukopaš u pjesk na dubinu oko 50 cm (preko gajbe). To mjesto polivaš vodom redovno da ima vlage. Orase stavljaš sredinom 11 mjeseca. Odprilike treba im oko 140-150 dana da proklijaju. Stratifikala mora da bude na oko 4-6 stepeni. Onda sredinom 3 mjeseca kreneš provjeravati svakih 7 dana jel počelo klijanje. Kad klice budu oko 1 cm, sadiš ih u zemlju. Klijavost mora biti najmanje 50%. Ako proljeće bude toplo onda prebacim u frizider (prepravljen stari zamrzivač).Ja tako godinama proizvodim orase, pošto imam mini rasadnik.
Ono što me intresuje ne znam šta dobijem, uglavnom sadim krupne i mekane orase. Ove godine probavam i kalimiti, pa vidjet ćemo šta će da bude.