Hvala svima na odgovorima. Ovih 12 x 12 m pise na facebook stranici Uzgoj oraha, odnosno zadruge iz Srbije. Ljudi su stvarno podijelili nesebicno hrpu korisnih informacija, svaka im cast.
Generalno kod nas struka jako malo zna o uzgoju oraha, nagledao sam se svakakvih gluposti, koje se prepisuju iz knjige u knjigu, a prakticnih iskustava ili istrazivanja oko nekih osnovnih stvari pri uzgoju oraha je malo, sto i nije za kudit jer treba jako dugo za ovu vrstu od sadnje da se vide rezultati, pa rijetko tko ima financiranje i vremena za takvo istrazivanje. Navest cu samo jedan primjer prepisivanja, knjiga Orah i lijeska od prof. Šoškića je vecinom prepisana (u nekim slucajevima od rijeci do rijeci) iz knjige prof. Bulatovica Orah, lešnik i badem iz 1985 g, . Dapace autor je krivo i citirao (nije navodio originalne izvore, nego kao da je to prof Bulatovic proveo) kada je prenosio istrazivanja koje je citirao prof. Bulatović, sto je presmojesno za jednog profesora da ne zna pravilno citirat. Iako su to srpski autori, zelio sam samo navesti kako se stari podatci prepisuju, a Srbi jos imaju i vlastite sorte i puno su prakticno vise u tome. Zato ne vjerujem previse ovim razmacima kako su nasi odredili kao maksimalne, ali sto se tu moze vjerujem da se moze rezidbom korigirat ako dode do zasjenjnja nakon xy godina. Osobno ne bi isao u ekolosku proizvodnju, mislim da je to danas s svim ovim stetocinjama tesko(muha, pjegavost lista, antraknoza oraha) , ostao bi na integriranoj plus iaks mjere.
@Ziky 88
Zar nije da se lateralne sorte orezuju mehanicki a ne terminalne?, jer kod lateralnih s obxirom da radaju i lateralno nece doci do gubitka roda prve godine nakon rezidbe tj dok se ne obnovi rodna povrsina?, a omogucuje se ulaz svjela. Plus koliko znam to je tehnologija guste sadnje koja je dosla s lateralnim sortwma.
S obzirom da vecina uzgajivaca u svijetu ide na te guste sadnje i imaju mehanizaciju vjerujem da ce se i u HR to morat primjenit ako se zeli ostat konkurentan, pa ce sigurno trebat osnovat neku lokalnu udrugu u svrhu nabavke strojeva za rezidbu. Zato me jos i vise zanima ako netko ovdje ima gusti sklop, a da nema taj stroj, jel je moguce to bez mehanizacije, rucno s razliciti oruđima (teleskopska pila itd) orezat.
Hvala jos jednom svina na odgovorima