Strongboy: ti lemesi su onda stvarno losi, ali ovako podesen plug kako ga ti koristis mozda kod tebe dobro ore, ali kolega, to moze garant i bolje. Jasno uz normalne lemese, a ne te tvoje mekane... Kako tako malo mogu trajati, to mi nikako ne ide u glavu. Pa da od obicnog zeljeza bilo kakvog napravis lemes i da ga naostrenog zakalis kako treba, taj bi morao izdurati godinu dana da je ne znam kakva zemlja na tih tvojih 15 hektara...
Na dvobraznom plugu na 15 hektara, svaki lemes poore 7.5ha, sto je stvarno mala izdzljivost. jednobraznjakom sam do sad poorao i vise od toga, pa se na lemesu ni ne pozna...
A sto se mog 539 tice i potrosnje, mjerio nisam, ali "kruzi prica" da 539 u plitkom ljetnom oranju u mom kraju potrosi oko 8l, u normalnom jesenskom do 25cm oko 10l, a u losim uvjetima ili dublje oranje hoce i 12 i vise popiti,ovisno koliko su losi uvjeti.
Proklizavanje je normalna pojava u ovakvim uvjetima gdje je strnjak plitko pooran i zadrljan par dana prije oranja jesenskog, jer je gornji sloj zemlje vrlo rastresit a i dubina oranja nije mala...