za ovako oranje......vidio sam na youtube, na filmićima, da kada rade s 2 brazde, imalu krilo drljače, koje odmah razbija zemlju, pri oranju.....i montirano je na plugu.......
vojvođanin......to može netko s 5 jutara, da napravi u 2 dana.......al tko ima preko 50......nema šanse, il da mu onda cjelo selo pomogne......
lijepo to tebi iderayer:kolko je taj claas ks??
To sa krilom drljače rade i kod nas u okolini Subotice, ali tamo je zemlja peskovita,sumnjam da bi ovde i drljača pomogla.A ako neko ima 50 jutara ovakvog oranja, opet celo selo mora kačiti:drljače,tanjirače,kembridž valjke i svo ostalo raspoloživo orudje da se to dovede u red:rolfer::rolfer:
jednom kada bude teže oranje, ko prošle jeseni.....onda ću probati to s krilom drljače......
To sa krilom drljače rade i kod nas u okolini Subotice, ali tamo je zemlja peskovita,sumnjam da bi ovde i drljača pomogla.A ako neko ima 50 jutara ovakvog oranja, opet celo selo mora kačiti:drljače,tanjirače,kembridž valjke i svo ostalo raspoloživo orudje da se to dovede u red:rolfer::rolfer:
Kao prvo da se razjasni ovo u vezi drljača...
Krilo drljače na plugu NEMA KAJ TRAŽITI PO OVAKVIM BRAZDAMA, ljudi moji pa krilo drljače nema 25 kg, žal i bože montirati na plug, po takvim brazdama ni sjetvospremač ne napravi bog zna šta, jedino neka preteška tanjurača ili rotodrljača!!!!!!
Imam i ja nešto sitno takve zemlje i orem s 65 ks i jednobrascem 16", sad s 95 ks i 2x14" i to mu je puna kapa, s tim da moraju biti odlični uvijeti za rad!!
I još je jedno važno što se tiće ove izjave pomoći cjelog sela.....e baš suprotno!!!
ŠTO MANJE PROHODA TO BOLJE!!!!, jer kad se to ugazi, to je katastrofa ;/
Ovo za selo je bila šala.Naravno da je bolje što manje prohoda.A ko ima više ovakve zemlje taj mora imati ozbiljnu mehanizaciju, tu nema zajebavanja sa tanjiračama og 20-24 tanjira,drljačama i sl.
I opet se moram čuditi čemu se ljudi čude kad traktorom od 90 konja oreš dvije brazde. Meni je živo čudo da oreš sa tri, no svakom njegovo. Može toići, koliko god lako izgledalo traktoru, no nije dobro i amen. 40 ks jedna brazda i to je sva matematika, na bilo kakvoj zemlji osim na betonu, tamo još dodati 10 ili 20 ks po brazdi.bolje pitati.......nemam iskustva s takvom zemljom.......pa kada vidim da sa 95ks oreš s 2x14.......joj