Ovo pocinje biti tuzno...
I da se razumijemo, moju bahatost jos niste osjetili, vjerujte mi...
Sve u svemu, SVAKA brazda (nebitno da li se ore jednobraznim ili visebraznim plugom) bez obzira na stanje i vrstu tla, bez obzira na vremenske uvjete, snagu traktora i sve moguce faktore MORAJU biti IDENTICNE jedna drugoj po svakom mogucem mjerilu. OK, nije da bas moraju, ali tome se treba teziti.
Da li je zemljiste rastresito (preoravanje vec pooranog) ili je zemljiste teska glina, da li brazde ispadaju zasute ili se okrecu u cjelini bez rasipanja nema nikakve veze. vjerujem da se, s obzirom na konfiguraciju terena, koristi i odgovarajuca mehanizacija za neki odredjeni posao u ovom slucaju oranje, tako da se postize zeljena dubina rada.
Opet vas fino molim da mi dostavite bilo kakav dokaz koji vase tvrdnje potvrdjuje da se ne bi i dalje ovako prepucavali posto vjerujem da smo vec dojadili ostalim sudionicima foruma ovim nasim nepreglednim stivima.
... jednostavno zelim par jednostavnih odgovora na par jednostavnih pitanja i to je sve...
Ispricavam se sto se ubacujem u raspravu..no ja sam jedan od onih koje zanima nacin oranja i kako dobro pripremiti zimsku brazdu..pa bi zamolio sudionike da nastave interes za ovu raspravu..dapace da se pridruze i drugi..iskusniji kako bi se doslo do odredenog zakljucka koji moze koristiti svima..
Neke dijelove tvojeg posta sam citirao..dio koji je vezan uz temu i dio koji nije ..
Internet jest mjesto gdje mozemo oplemeniti bolje tuda znanja i iskustva,pa se nadam da ces tako i razumjeti tekst koji slijedi.U svaku raspravu unosimo i svoju osobnost..ljudi smo..i to nije pogresno dok ne prelazi granice te rasprave.
Impulzivno reagiranje nikome ne koristi..narocito ne pozivanje na bahatost.Na internetu sam naucio osnovno..a to je da su klinci naucili srati(namjerno koristen neugodan izraz da bi se postigao bolji efekat znacenja),no dok ih pozovem da mi to kazu uzivo podviju rep.Time vrlo brzo izgube svoju reputaciju bez obzira na strucnost.
Sto se tice ovih zakona od 1.1(kazne,kleveta i sl.) za internet rasprave vjeruj mi ako bi te netko zelio izvrijedati i gnjaviti na ovom forumu nikada mu ne bi usao u trag...pretvaranje virtualnog u stvarno je poprilicno tesko.
Moja preporuka ti je da se ,kao admin, ne pozivas na bahatost bez obzira postoji li u postu ili ne...narocito ne nekome tko ti moze biti roditelj...cak i da jest napisao netocne informacije.Tehnologija i otkrice mikrosvijeta omogucava nove nacine rada.To je znanstveni pristup i tako ces to bolje objasniti nekome tko nije po defoultu ucio iste u nastavi...umjesto tablet mob-a imao je knjige i sl.Dakle,treba prvo utvrditi da li je njegovo razmisljanje za njegovo vrijeme bilo tocno.Pohvala sto si tako zapoceo sa primjerom tehnickih rjesenja plugova.
Implementacija tih istih informacija moze biti stetna,to jest tocno..npr.kod mene koji ucim sto je ispravno oranje...no samom cinjenicom sa pogresnim dojmom neces dobiti odg.
Meni je npr.receno da prilikom oranja prednji plug mora mora biti podignut za "dva prsta" (to cu uzeti kao improvizaciju objasnjenja..no doslovno mi je tako receno) u odnosu na zadnji plug.Da li je to objanjenje tehnicki tocno? Da li se time moze postici dobro izorana brazda sa vecom propusnosti vlage u dublje slojeve? Koliko je vazna brzina kretanja - spominjao si taj dio usput..taj detalj moze bilo tko koristiti,pa te molim vise informacija.Zemlja kod mene je vecinom teza za obradu..dakle meni je zaista vazno ono sto ste pisali u raspravi.
Moja zemlja nije poorana..i mene uz sve ovo zanima da li je sada kasno(vecinom je jako vlazno,pa ne mislim da se moze u polje)..da li cekati proljece pa orati..koje su razlike i sl.
Zasto je zimska brazda bolja od proljetne(to su cesto rijeci poljoprivrednika u mojem kraju)?
Pitanja koliko zelis,zar ne? :-D Nadam se da ce biti i interesa forumasa za odgovore...