Gospodine Bobo,još njie sutra,pa Vam još uvijek smijem spomenuti ime,bez da me zakon kazni.Može me kazniti jedino titula ispod Vašega imena,ali,i kazne su za ljude.Ja sam poorala hektara i hektara prije nego ste se Vi rodili,obzirom da je moja kći starija od Vas više nego bi moglo imati vaše dijete ako ga imate.U ono vrijeme su bili plugovi kakvi su bili,a jedan od takvih imamo još i sada,koji koristimo za završnu brazdu kako ne bismo trebali gaziti susjednu parcelu,ili stalno namještati ovaj sa kojim radimo.Bio je to dvobrazni,deset cola,niski klirens,ali za ono je vrijeme služio svrsi.Sadašnji,četrnaest cola je isto dvobrazni,visoki klirens,naravno,nije prekretač,ali i taj isto služi svrsi,kao što je i onaj dvanaest cola koji imamo.Eto,nemamo savršenu mehanizaciju,ali uz malo truda,zemlju priređujemo,gotovo pa savršeno.
Ja nisam rekla da je sa peterobraznim plugom potrebno raditi brazde na različitim dubinama,a uostalom,samo bi idiotu palo na pamet ići raditi 10 cm razlike u brazdama.Dizajn plugova vašega radnoga vijeka omogučava pravljenje brazdi svake zasebno,dakle,nepovezane,ili nezasute,dok je kod starih plugova to bilo moguće samo sa disnivelacijom,ili ako se orala jako vlažna zemlja.A reći da je kod zimske brazde nebitno nezasipavanje brazdi je u krajnju ruku neozbiljno,i nemojte to više javno iznositi na forumu,jer bi neiskusni novoopredjeljeni poljoprivrednici mogli pomisliti da je tako.Jedan od bitnih momenata na proljeće kod prve obrade je prosušenost i ocijeđenost gornjeg sloja oranice.Upravo ta viša i niža brazda(koju smo-samo kod zimske brazde-radili starim plugovima) ili oranjem nezasipanih brazdi koje jako lijepo naprave i peterobrazni plugovi,naravno ako to orač želi,to omogučuju.Ukoliko je kasna zima jako sušna,i pogotovo ako pušu topli suhi vjetrovi,mi tu zimsku brazdu zatvaramo "gredom"kako bi se akumulirana zimska vlaga sačuvala.Ako nije potrebno,onda se zatvara tek prije rasipavanja umjetnog gnojiva.
Za one koji nisu u potpunosti shvatili,pričali smo o ZIMSKOJ brazdi,a ne predsjetvenoj ili ljetnoj.A razlika je baš u zasipavanju.
Gospodine Bobo,ovime završavam raspravu sa Vama,ne samo zbog toga što je Stara Godina,pa ću je u krugu obitelji proslaviti,već i zbog Vaše bahatosti neprimjerene tituli koja stoji ispod vašega imena.