• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...3

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Imam jedno prakticno pitanje. Da li proci tanjuracama po kuruzistu ili ne prilikom proljetnog oranja? Kaj vi preporucujete?

Poslano sa mog GT-N7100 koristeći Tapatalk

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Ne želim bit ko zumbul ali ja stvarno ne vidim poantu takvog oranja ko sa videa osim ako je to snimano iz čiste želje za kur...enjem

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ore se zato što sijemo pivarski ječam,tj. već je posijan.

Što se tiče sabijanja zemlje i samih prinosa. Problem je što malo tko prati tehnologiju. Nemožeš stalno orati,treba koristiti i gruber da se bolje izmješaju biljni ostaci,treba koristiti podrivač da se razbije taj "taban",treba koristiti bilo koju vrstu zelene gnojidbe (normalno kad vrijeme dopušta) da se ona zaore i da što više rahli zemlju. Mi odkako koristimo modernije strojeve i pratimo koliko možemo tu tehnologiju zemlje nam se i lakše oru,i manje zadržavanje vode kad je poplava i ono najbitnije,prinosi su puno bolji nego kad smo se držali samo pluga i tanjurače. Znači treba se prilagoditi uvjetima,nije švabo lud kad koristi razno razne strojeve za obradu,pripremu,sjetvu itd... I jedna bitna stvar oko tog svega je vrsta zemlje. Nemogu ja nekom od vas savjetovati kako da orete,kad vi već znate kakva je koja zemlja i šta trebate raditi s njom. Kod nas u blizini Save su uglavnom teške zemlje i da napravim jednu usporedbu sa "Zlatnom dolinom" tj. okolica Požege. Kod nas brzina oranja je od 6 do max 8,5 km/h. Sa istim traktorom i plugom u Požeštini idem od 8,5 do 11 km/h. Znači sve smo ovo probali,i u našem slučaju se pokazalo uspješno. To je moje razmišljanje,e sad svako ima svoje.... Što se tiče kolege Zumbula neću ništa komentirati... :icon_e_wink:

Tu si u pravu... I ja sam dugo gledao filmiće na YT-u, i čudom se čudio kak recimo Švabe,Česi ili Poljaci oru one mekane zemljice... Ali ta zemlja nije takva pala s neba,dovedena je u to stanje dobrim gospodarenjem...

labavi01

Član
Tu od
2 Ožu 2013
Poruka
602
ne želim bit ko zumbul ali ja stvarno ne vidim poantu takvog oranja ko sa videa osim ako je to snimano iz čiste želje za kur...enjem

potpisujem:icon_thumright:

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293
Moj otac je krenuo u oranje. Kaže da ide pod sperom sa 6245 & Olt 2X12 :). Uzorao je nekih 2.5 kj. nešto jučer, a nešto prekljucer. Za vikend oremo sa proximom i 2X12 i sa 6245 i 2X10 jer nemamo veće plugove.

Imamo za uzorati 22-23 kj.

Ja sam danas orao sa 6245 i vogel noot-om M1020 2x32cm na nekoj malo dubljoj brazdi, išlo je lijepo. Jedino gdi je bio jarak ili malo vode tu sam stisnuo šperu, da ne vrti bzvz, al nije bilo nekih problema. A polovicu sam riješio sa MF560 s 2x12 bez ikakvih problema, lijepo je išlo, nije bilo pretvrdo ili sabito, jedino je jako mokra brazda iznutra. Bit će i neke slike uskoro.

Šta je sa velikim Mf-om?? Ja imam za uzorati preko 20 rali mislim da ću za 10-ak krenuti u oranje.

Veliki ćeka lijepše dane, i lagano razrađivanje ;) pa je mali osuđen na robiju. :=:)

Evo nekih slikica kako je to išlo kod mene....

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Imam jedno prakticno pitanje. Da li proci tanjuracama po kuruzistu ili ne prilikom proljetnog oranja? Kaj vi preporucujete?

Poslano sa mog GT-N7100 koristeći Tapatalk

Ne ako je kombajn sa sječkom. Ako nije, puno se lakše zaore kad se prođe tanjuračom. A sad kad je već i kukuružnjak ostario, doslovno ga izmrvi.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ma to si pri susedu slikal 14rali u komadu i njegov novi plug.:biggrin::(rofl)::icon_fU:

massey595

Član
Tu od
28 Stu 2012
Poruka
822
ja sam krenuo u oranje I ovo je katastrofa zemlja je sabita uzas case se pati sa 3x13 plugom budem sutra bacio koju fotku,traktor na mjestima samo stane I vrti u mjestu

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Ma to si pri susedu slikal 14rali u komadu i njegov novi plug.:biggrin::(rofl)::icon_fU:

nije sigurno, sused nema tolko u komadu i nema takvi plug :icon_eyes:

trebaš još dokaza ili svjedoke

sused, perfektno izorano, bum došel po plug da ja probam s 4 brazde :p

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Eh sused, po nekoj logici bi trebal vleči ako tvoj s 3 ide, al nekak sam skeptičan. Bumo probali :(y):

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293
To sam iso probat sa ovim da vidim uvjete, jer na zekana nisam imal kaj zakopci. A da opet ne skidam 3brazdu ako neće ic.
Kad sam riješio poslje sam orao i s zekanom i otac s mf-om. Nažalost nemam slika gdi se zekan bori, Al bit će jos

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
9f23e0335f7c807256fe42725dc0dd08.jpg

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh