Ore se zato što sijemo pivarski ječam,tj. već je posijan.
Što se tiče sabijanja zemlje i samih prinosa. Problem je što malo tko prati tehnologiju. Nemožeš stalno orati,treba koristiti i gruber da se bolje izmješaju biljni ostaci,treba koristiti podrivač da se razbije taj "taban",treba koristiti bilo koju vrstu zelene gnojidbe (normalno kad vrijeme dopušta) da se ona zaore i da što više rahli zemlju. Mi odkako koristimo modernije strojeve i pratimo koliko možemo tu tehnologiju zemlje nam se i lakše oru,i manje zadržavanje vode kad je poplava i ono najbitnije,prinosi su puno bolji nego kad smo se držali samo pluga i tanjurače. Znači treba se prilagoditi uvjetima,nije švabo lud kad koristi razno razne strojeve za obradu,pripremu,sjetvu itd... I jedna bitna stvar oko tog svega je vrsta zemlje. Nemogu ja nekom od vas savjetovati kako da orete,kad vi već znate kakva je koja zemlja i šta trebate raditi s njom. Kod nas u blizini Save su uglavnom teške zemlje i da napravim jednu usporedbu sa "Zlatnom dolinom" tj. okolica Požege. Kod nas brzina oranja je od 6 do max 8,5 km/h. Sa istim traktorom i plugom u Požeštini idem od 8,5 do 11 km/h. Znači sve smo ovo probali,i u našem slučaju se pokazalo uspješno. To je moje razmišljanje,e sad svako ima svoje.... Što se tiče kolege Zumbula neću ništa komentirati... :icon_e_wink: