S tri legla prasaca godišnje skupi se stajnjaka za 2 jutra. Sigurno da svatko radi onako kako može, ali ja nisam pobornik strojeva koji prave prašinu od zemlje, bilo da je freza, rd ili slično. Dobro, većina zemlji koje ja radim su dovoljno meke da nema ni potrebe za tim, ali samo pod uvjetom da se sve odradi u nekim optimalnim uvjetima. Od prošle godine sam sebi sijem kukuruz i to mehaničkom sijačicom. I moram priznati da sam izuzetno zadovoljan. Sijačicu sam prije početka sjetve raskopao, podmazao i posijala je izvrsno, čak bih se usudio reći da je odradila posao bolje nego na okolnim parcelama gdje je sijano uslužno s pneumatskim. Možda nema brzinu, ali sam 5 jutara posijao bez problema. Za takvu sjetvu je bio dovoljan jedan prolaz tanjuračom i jedan-dva sjetvospremačem i zemlja je pripremljena bez sabijanja i bez prašine.
E sad, kad bih imao mogućnosti, ove godine bi heljdu sijao u neorano zemljište, ali čisto sumnjam, ali bih to volio probati. Ako se uzme da je oranje 70% troškova goriva u ratarstvu, to je već jako velika ušteda, čak i da se nekim drugim vidom kultivacije tla troši 50% od onoga što se potroši na oranje, već je velika razlika. A nema tabana, nema isušivanja tla, nema širenja rizoma sirka u tolikoj mjeri...