A sto se tice onoga iz predhodnih postova, tj strana koliko je ko izorao i kak; pa svatko ore s cim ima i pokusava napraviti najbolje sto moze i zna...
To te ja pitam
Ja sam danas riješil jedno 800 čvh i trebalo mi 3 h 20 min .
I zadovoljan sam .Gore na vrhu dosta je brezova metla kak se rasipalo, malo razgrneš i može sijanje . Od sredine gornji sloj ko sapun, a iznutra se čupaju grude lapora .Dalje opet pijesak , armiran sa pet godina starom pirikom, gornjih deset centimetri se drži u komadu .Pa kad dobro ide, to ne znači da je brazda preklopljena i rasipana , čisto je dobro ak ju samo komplet sa armaturom ne preseli za jedan trag desno .Tak se drži da bi ju mogel prikopčati i šlajsati .
Gore je njiva šira, pa se sužava, pa ispod trsja opet duplo šira , kraj normalo ide na uže , i dobije još jedan nagib.Tak da kratim več užu njivu , iz te rupe me ni guseničar ne izvadi .Normalno, sused ima orehe kaj sjence delaju , po njima raste mješavina hmelja , škrebuti i nekakvog divljaka od trsja kojeg se niko živ ne sjeća . Kad se dokopam kraja ,(dokud orem , ne kraja njive-to su zadnji put sa konjekima vidli de je kraj )) plug polako na kockici van , inače digne zemlju i grude me počnu prestizati .Onda fino ukoso pa popreko na ravniji dio da se obrnem .Tu je istina taj ravniji dio , godinama voda polako nanaša zemlju pa se poravnalo, ali je zato blato.Pa onda polako u prvoj pešice u breg po putu(ma nije put,njiva ali tud vozim drva ) ,plugi se voziju .A stari 533 baš na granici,da mu je uz mene bar još jedan konj išel bi u drugoj , ovak je knap .I tak , red po red, rikverc nema, ak kaj zašteka digni pluge i odi okolo na isto mesto .Ispod trsja ko po jajcima dok se okrenem , i tu se sa godinama pomalo zaravnalo pa se da . Bez naglih pokreta.Nakraju više nemam kud nego po izoranom u brijeg pod trsje , traktor se zakapa, plugi sjedaju, prvi trag dok napraviš tir gotovo je krepal u trečoj sporoj .
Ko more bolje svaka čast .Ravnija njiva, jači traktor , bolji plugi,više znanja.
A ja sam zadovoljan. Njivu je oral moj praded, ded, moj stari pa ju orem i ja .Možda još samo ovaj put,ko zna .Dok mogu.
Kuruza raste več trideset pet godina i sve bolja je .Umetnjaka dobi 1:1(zrno na zrno) .Špricam sa čim god , uvjek uspije i drži dok treba .
Nisam se prevrnul .Nisam prešel med bukve .I mogel budem još jedamput deti malo kuruze , malo krumpira , i moja ženska ekipa bu mogla opet nekaj tu popikati na svoj vrt .
I onda , de je problem sa oranjem? Kak zgleda ? Pa ne prodajem ju da mora lijepo zgledati. (Ma bi ja ali niko neće:icon_e_wink
A sve raste.