Danas sam preorao dvije livade, jednu od 3/4 rali, posijanu pred oko 10 godina, i jedno neuspjelo lucerište od 2 rali. Orao sam kukuruzišta prošli ponedjeljak, išlo je bez brige. U utorak sam krenuo na te livade, probao jednu, pa drugu, i ostav. Smrzlo se kakvih 8 cm, i pre veliki je bio rizik za nešto strgati. Ovaj utorak sam išao na ovu manju, smrznuto preko 10 cm, a sijalo sunce.Sreća da nije daleko, kakvih 200 metara od kuće, pa se nisam dugo vraćao doma. Jučer probam na vrtu koliko idu vile u zemlju, gornji sloj otpustio kakvih 5 cm, dalje smrznuto. Danas idealno, i usput sam skužio što me zajebava na plugu da mi prva brazda ne okreće tako lijepo ko zadnja. Fali mi predplužnjak na prvoj brazdi.Na zadnjoj je crtalo, i veći dio zemlje ni ne ide gore na deflektor nego se odmah na daski počinje okretati, jer ju je crtalo odrezalo od ostatka zemlje. Na prvoj brazdi prsa daske lome zemlju i kao da ju guraju ispred sebe, ujedno ju guraju na deflektor, pa se brazde lome svakih metar, metar i pol. Tu gdje se potrga brazda, zna se desiti da se dio ni ne okrene, nego onako kako Bog da, ili na dobru stranu, ili na krivu. Sad idem u potragu za barem jedan par predplužnjaka za prvu brazdu jer crtalo nemam gdje staviti pa ne dolazi u obzir, ili budem složio nekakav nož, ko na starim konjskim plugovima. Plug je Landsberg, složen na otprilike 15 cola.