• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Organska peletirana gnojiva.

grga13

Tu od
27 Sij 2013
Poruka
21
U Brčkome sam uzimo prošle godine, a ove godine sam bio na sajmu u Virovitici i bio sam im na štandu, imaju sada i u HR. Skladište je u ZGu.Meni paše idem često tamo.Cijena im varira od pakiranja: 5kg, 20kg ili rinfuza.Ja sam dogovorio sebi 3t po 4,20kn/kg u vrečama od 20kg. Odlično je i nema kemije.I ima eko certifikat.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Pa nije baš nešto prejeftino s obzirom da ima mali postotak NPK i onda ga moraš kupit 2-3 puta više. Šta ti nije onda bolje uzet od ovih par poznatih prodavača i dopeljaju doma za 120kn po paleti, ako dostava ne ide kurirskom službom nego si dostavi firme usput, ne platiš ništa.

grga13

Tu od
27 Sij 2013
Poruka
21
Ovako na prvu i nije povoljno ali kad ase uzme u obzir da ima toliko organske tvar, potiče mikroorganizme, Dušik se ne ispire kao kod mineralnih a ima i aminokiselina, minerala. A vidio sam prošle godine kako je dobro. Definitivno se isplatilo.Blago rečeno dobio sam bolji proizvod za manje novaca.Jer ne ide ga mnogo na kvadrat, tj redak, hektar.Možeš otići na njihovu stranicu i vidjeti za svaku kulturu. Meni valja za moj krumpir. Ja sam prošle godine uštedio 200 eura samo na gnojidbi po hektaru plus veči prinos.

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
dali je neko sadio hojinu paradajz papriku ruža kakva je u odnosu na majkovćanku

grga13

Tu od
27 Sij 2013
Poruka
21
ja sam prošle godine uzimao od firme iz Brčkog, a na sajmu je bila i Hr firma zastupnik za Hr.Nije u redu da reklamiram neku firmu. A ako treba posaljem na privat.Uglavnom skladište je u Dugom Selu i ja sam sebi dogovorio koičinu i cijenu.A znam da gnojivo valja, i radili su analizu na Agro.faxu u Zgu i vidio sam sastav i što je to.Zasada, za moje potrebe jenajbolje.Omjer cijene i kvalitete.jedino što nije kupujmo hrvatsko.

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
neznam zašto misliš da je ime neke firme reklama mi smo svi ovdje upravo da si pomognemo a svako će od nas sam odlućiti sa kim će i od koga uzimati neku robu zato te molim samo ti napiši ime firme, jer sam probao na guglu i otvara mi se bosna ali niko u Hr

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Ovako na prvu i nije povoljno ali kad ase uzme u obzir da ima toliko organske tvar, potiče mikroorganizme, Dušik se ne ispire kao kod mineralnih a ima i aminokiselina, minerala. A vidio sam prošle godine kako je dobro. Definitivno se isplatilo.Blago rečeno dobio sam bolji proizvod za manje novaca.Jer ne ide ga mnogo na kvadrat, tj redak, hektar.Možeš otići na njihovu stranicu i vidjeti za svaku kulturu. Meni valja za moj krumpir. Ja sam prošle godine uštedio 200 eura samo na gnojidbi po hektaru plus veči prinos.

Nisam mislio na mineralna gnojiva vec na eko gnojiva. Imas na primjer pro-eco, italpollina ( virtus ars) gdje za te novce dobijes vise aktivne tvari, mislim na kalij i fosfor, dusik je tu negdje.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Ajde bobostar malo prokomentiraj ovu rečenicu "te ga se koristi u manjim količinama nego minerelnog gnojiva". Ako ima puno manje NPK od mineralnih gnojiva, kako ga onda možemo koristit manje? Znam da su organska gnojiva kao bolje topiva i reklamiraju da su lakše dostupna biljci... jel to drži vodu?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
dečki, matematika...
40 t stajnjaka koji u sebi ima 20% suhe tvari mijenjamo sa 1000-2000 kg peletiranog (pričamo o hektaru) u kojem ima max 80% suhe tvari...

znači, 40 000 kg / 20% = 8 000 kg suhe tvari odnosi se na stajnjak
a 2000 kg / 80% = 1 600 kg suhe tvari odnosi se na peletirani

a koristiti manje peletiranog stajskog od mineralnog ne isplati se ni komentirati...

rest my case :icon_e_wink:

grga13

Tu od
27 Sij 2013
Poruka
21
Firma je omnis power, kako napisa skladište im je u d selu, imam broj od zastupnika i evo ga 0955933055.Znam da rade samo sa veliko uvoz i veleprodaja a meni su dali jer sam uzimao od njih iz Bosne, Brčko. Meni je osobno problem sa pro-eco ili slični što svi imaju životinjski sastav u sebi, hormoni, stereoidi itd.Ruku na srce nije zdravo.najradije bih svoj stajnjak bar znam što svojima dajem ali nemam ga toliko.A o mineralnim ne želim pričati, koliko samo zakisele zemlju itd, agdje je zdravlje neprocjenjivo

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Možda sam u krivu ali da u tim gnojivima ima hormona i stereoida nebi bila dozvoljena u eko proizvodnji.

BioBela

Član
Tu od
11 Kol 2013
Poruka
63
Ovo je otvoreno drukanje za jedno poduzeće, a protiv Pro eka. Ko je ovaj lik da se toliko kuži u gnojiva, ili serucka bez veze ?

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Ajde bobostar malo prokomentiraj ovu rečenicu "te ga se koristi u manjim količinama nego minerelnog gnojiva". Ako ima puno manje NPK od mineralnih gnojiva, kako ga onda možemo koristit manje? Znam da su organska gnojiva kao bolje topiva i reklamiraju da su lakše dostupna biljci... jel to drži vodu?
Ići će do kraja tjedna posebna tema na portalu, upravo radi ovakvih gnojiva. Naime, ime tu svega; od dobronamjernih podataka, do krivih podataka (što iz neznanja, što iz nerazumjevanja) ali i "drukanja" kako je tu netko već spomenuo.
Kako forum ne dozvoljava duži post, evo par važnih činjenica koje će ipak malo pojasniti sve ovo oko organskih gnojiva.
Prije svega; biljka ne može u svom metabolizmu korisititi organske oblike dušika, fosfora i kalija. I TOČKA. To je početak priče. Znači, biljka iskorištava (ako govorim o dušiku) amonijski ili nitratni oblik dušika (UREA je posebna priča), te ukoliko je dušik porijeklom iz organske tvari; ta organska tvar (bez obzira na porijeklo; životinjsko ili biljno) mora se mineralizirati.
Organski N je stručni termin koji se vrlo nespretno koristi. Kada ne etiketi piše da proizvod sadrži 5% organski N, to znači da se u laboratoriju procesom digestije po Kjeldhalu, iz te mase izdvoji ukupno 5% N u mineralnom obliku (uglavnom amonijskom). I to je ta priča.
I taj se isti proces mineralizacije mora odraditi u prirodi da bi biljka iskoristila taj dušik (tu treba odvojiti pojam humata, fulvo kiselina i huminskih kiselina, koji su krajnji produkt razgradnje humusa, te ove molekule biljka može usvojiti, ali to je gotovo kraj priče o organskoj tvari u prirodi. Ti se spojevi mogu dalje razgraditi, ali djelovanjem kiselina koje ne postoje u slobodnom obliku u prirodi. Evo sada smo već u biokemiji).
I upravo je ta mineralizacije; prednost ali i nedostatak organskih gnojiva. To je proces koji se ne može strogo kontrolirati. Ukoliko se odvija brzo; dušik je brzo raspoloživ i kratko "traje"; ukoliko se odvija sporo; dušik je dugo raspoloživ i dugo "traje". I to je jedna od prednosti organskih gnojiva, u odnosu na mineralna.
Nažalost, neki trgovci to zlorabe. Jer ako organsko gnojivo ima 27% organski N, i primjeni se u tlo, i tamo mineralizacija traje dugo, sporo, onda će tih 27% N biti dugo raspoloživo. Ako se primjeni KAN (isto 27% N), radi se o čistom mineralnom obliku, koji se brže oslobađa i samim time kraće traje.
I sada između te dvije krajnosti postoji popriličan raspon; od klasičnih organskih gnojiva (tipa stajnjak), zatim peletiranih organskih gnojiva (oduzeta voda; može biti i sa dodatkom mineralnih oblika gnojiva), zatim organsko-mineralnih granuliranih gnojiva (sa kompleksnom granulom, koja sadrži 5-10% organske tvari) do čistih mineralnih.
Znači, za svakoga ponešto, ovisno o potrebama; ali ići "đonom" i govoriti, ovo je bolje, ovo je lošije, najmanje pokazuje tehničko neznanje materije.
Više, uskoro na portalu.... :icon_thumright:

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Ja sam toliko razočaran u peletirano gnojivo našeg proizvođača da ni nakon mjesec dana kada sam rasuo po vrtu i od ovih silnih kiša on se još nije razgradio kao da sam ga juče bacio.
Sedam dana u vodi kao juče stavljen, koristim i talijansko peletirano i razgrađuje se super.

Evo i sliku objavljujem pa kome milo a kome drago žalosno je da tako nešto proizvode i prodaju a još mi je žalnije što sam ga ja kupio.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Ja plaćam italijansko pileče 25 kg 90 kuna,koliko je onda teško tih 35 l?Kroz tu Reku prolazim dva puta mjesečno.

Najnoviji postovi

Na vrh