• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Organska peletirana gnojiva.

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Ja plaćam italijansko pileče 25 kg 90 kuna,koliko je onda teško tih 35 l?Kroz tu Reku prolazim dva puta mjesečno.

Pa ne znam kam su te cijene otišle, prvo peletirano sam plaćao 42Kn za 25Kg mislim daje bila siforga kupljeno u CPM-u, kasnije sam kupovao neko Italijansko pakirano po 50Kg i zato plaćao 72Kn po vreći ovdje kod mene. Bile su onako svjetlo plave vreće, sad se već ne sjećam proizvođača, moram pogledati mislim da imam još neku praznu ambalažu. Doduše zadnje sam kupio prije tri godine.

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Ja koristim isto talijanski ali tada nisu imali kad je meni trebao ova vreća do Peletka na slici je Talijanski uvozi ga agrofructus d.o.o i košta 80 kn njega koristim a ova jedna vreća Peletka je ostala pa ću ga na jesen baciti za proljeće možda se do tada razgradi.

Koliko je težak nisam vagao..

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Đžabe priče o gnojivu kada ne znate proizvođače i % aktivne tvari.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Ne koristiš više peletirana gnojiva iz nekog razloga ili se tako poklopilo?Zanimaju me raznovrsna iskustva.Jednom sam za probu uzeo peletirano goveđe ali mi se pileče pokazalo bolje u rajčici,goveđe mi je dalo veću lisnu masu .

To sa specifikacijom gnojiva je opet posebna priča,kažem se da svako svog konja hvali pa se previše ne pouzdajem u čitabu,probam pa ako mi odgovara ok.A i to kako se razgrađuje najbolje vidim nakon sezone salate.Salatu sadim na foliji a peletirano bacam po površini,ne ufrezujem.Posle dva mjeseca vidim što je ostalo od njega.Pozdrav

Posljednje uređivanje:

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Znaš šta, iskreno da kažem nisam primijetio neke razlike kada koristim ili ne koristim organsko gnojivo. Izmiješam si neku formulaciju, večinom kropker + 10% kalcija i magnezija cca 700Kg/ha te to inkorporiram ispod folije tokom navlačenja i mene to zadovoljava, čak sam prestao koristiti vodotopiva gnojiva jer nisam osjetio preveliku razliku u prinosu osim jači start. Uglavnom smanjujem troškove na minimum uz kako se meni čini jednaki prinos. Ove godine ću uraditi isto (govorim o vanjskoj proizvodnji) s time da ću prije frezanja iako to do sada nisam nikad radio baciti petnajsticu iz samo tog razloga jer je imam u većim količinama te je moram bar nešto potrošiti. Istina svaki put potkraj proizvodnje vidim da biljke već nemaju energiju jer ne prihranjujem, ali tako mi je već 10 godina otkako radim, a nakraju sezone nije mi niti toliko važno da biljka bude u super stanju. Uglavnom kada sam probao hidroponiju i klada sam vidio koliko je zapravo jednoj stabljici paradajza treba malo hrane onda ispada da je vrlo malo gnojiva koje trošimo na polju zapravo iskorišteno. Sada na jednom djelu parcele imam ječam na koji će kasnije ići zelje mogu reći da mu ni jedan drugi na cijelom polju nije niti do koljena. Uglavnom što se peletiranog gnojiva tiće mislim da je precijenjeno. Ja povrće sadim većinom na površinu na kojoj je prije bio kupus i onda se ostaci zaoraju te je važno zemlji dati biljne mase a onda samo umjetno. Uglavnom smatram da je plodored jako važan i kojeg se također striktno držim.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
I ja sam smanjio vodotopiva gnojiva,svake se godine samo diže cijena.Više sam stavio značaj na osnovnu gnojidbu,stajnak u dublje slojeve,nešto NPK,malo peletirano,makro i mikroelemente obavezno.Kad primjetim da biljku moglo doći do nekog šoka,dodam preko lista neki biostimulator i ako. je baš potrebito neko vodotopivo,ovisno kakav je šok u pitanju.Sad kad sam tako nabrajao ispada jako skupo ali je puno jeftinije nego samo vodotopiva plus da bilje voli humus više od kemikalija.Ako su samo vodotopljiva,ne može ispasti manje od 25 kuna po stabljici rajčice u sezoni.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Ja sam mislio da ste u eko proizvodnji kada koristite paletirana gnojiva a sada vidim da to nije slučaj, onda su vam paletirana stvarno bacanje novaca.
Pogotovo ova gnojiva tipa Peletko, formulacije cca 1: 0,8 : 1,2 i to 25kg platiš 90kn, za to dobiješ m3 stajnjaka. Druga stvar su jača gnojiva sa eko certifikatom.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Darijus,primjetio si valjda de se ja u raspravu o peletiranom više nemam vole uključivati.A ponekada me zbilja vuče da reknem ono što sam već tolko puta rekla.

Ajmo još jednom o toj organskoj tvri koju peletiranci sadrže - organska može biti različitog porijekla - od suhe trave,lišća.mljevenog papira,slame - i dobrog,starog finog drekca - ilitiga onoga što najviše vrijedi.Drekac mene zanima - to je ono šta će najviše i najbolje nahraniti biljke i što vrijedi onu kunu koju za njega utrošimo.Sve su ostalo finese mahera za zavlačenje ruke u đep nama budalama koji im to dozvoljavamo.

Evo ću ja uzeti za koji tjedan lijepo kokošje kakače - ČISTE - bez primjese stelje i raznih "organskih"ili bilo kakvih dodataka - nis bedasta da za tri vreće peletiranog dam kolko za pettonku punu kakača.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
šečeriču,i opet ti se isplati.Naručiš šleper peradnjaka,i sigurno ti bude isplativije,a o koristi ne tebamo niti trošiti riječi.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
I ja sam smanjio vodotopiva gnojiva,svake se godine samo diže cijena.Više sam stavio značaj na osnovnu gnojidbu,stajnak u dublje slojeve,nešto NPK,malo peletirano,makro i mikroelemente....
A huminske kiseline ? :(wasntme):

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
418
Ma jedino što mene muči kod tog peradnjaka što su pilići tovljeni svim i svačim pa i antibioticima raznim, pogotovo u ovim većim farmama, negdje to mora i izaći :).
Neki poredak po kvaliteti gnoja postoji a mislim da svinjski i pileći dolaze na kraju.

Mislim da će Bobostar to bolje objasniti :)

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
E dečko moj,međimurec - ajd da ti velim po našim međimurskim - nas dvoje bodemo se tak nabole razmili - kaj se pilečega tiče - vritnul si v meglu.Pusti ti struku šta ona govori - slušaj one koji tridest godina sa tim rade.

A šta ti misliš,odakle se uzima sirovina za peletirance? Tko to pokaka?Samo što ti koji peletirance rade uzmu još - uvjetno rečeno - balasta koji ih najmanje košta i smučkaju nešto što nam prodaju po nerealnim cijenama.Da su cijene realne i ja mogu po reali to toliko toga baciti da zbilja bude efikasno a ne košta me ko bedaka,eh,onda bih ja to objeručke prihvatila i samo sa time radila.Jer je puno jednostavnje.Ali,za sada dok su im cijene takve kakve jesu i dok su im preporuke za količinu primjene takve kakve jesu - koju će biljke potrošiti u prvoj četvrtini svog hranidbenog vijeka - ja od njih bježim.Jer ako biljci dam količinu koju ona zahtjeva za odraditi vegetaciju do kraja,bude to daleko viša doza od njihove najviše preporučene - negdje dvije tone po ha,a to me onda bude koštalo još tri puta toliko koliko me košta najviša njihova preporučena doza - a onda sam popušila,a da marlboro nisam niti zapalila.

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
418
Meni nekak logika kaže da ovi kaj proizvode gnojiva navode veće količine od potrebnih kak bi prodali čim više toga, a ti kažeš obrnuto :)

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Logika i praksa ti često puta nisu braća - pogotovo u biznisu.Ajd mi rekni - ako nekome nešto hoćeš prodati po cijeni koju taj proizvod ne zaslužuje,hoćeš li uz to reći i da ga treba više nego ga treba?Pa da si čovjek sa pet zrna mozga u glavi preračuna da mu to nije isplativo za kupiti i odustane u startu?

Ajd uključi malo psihologije u igru - trgovina ti je za*ebana stvar u današnjim vremenima.

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Evo kao što sam rekao u jednom prijašnjem postu da ću potražiti, ja sam nabavljao prije 3 godine Stallatico gnojivo vreća 50Kg oko 72Kn. Našao sam jednu praznu vreću....:(call):

Najnoviji postovi

Na vrh