Ja se svima izvinjavam sto ovaj post debelo kasni, ali ovih dana sam jedva uopste dolazila na forum usled gomile obaveza, a vreme bilo tako lepo, pa da iskoristim...ble, bla, sad smo tu.
Evo ovako: ima nekoliko nacina da se spravi takozvani brzi kompost. Svi su zapravo toliko jednostavni da je bruka. Kao prvo, "brzi" podrazumeva od 21 dan do 6 nedelja. Ono sto vam treba da zapocnete proceduru je sledece: 5-6 metara zicane "ograde" (sorry ne znam kako vi to zovete), sirine 1 do 1.20 metara max, nesto malo zice za vezivanje, parce cirade i lopata.
Od ovoga napravite uspravan cilindar precnika bar 1 metar, i slobodan kraj privezite zicom za "telo" cilindra. Postavite to gde zelite, po mogucstvu pod neku strehu ili bar drvo, kako bi se zastitilo od kise. Istini za volju, iako je bolje da ne trpi padavine, nista se strasno ne menja ako po njemu i pada stogod, samo kompost kasnije bude nesto slabiji.
Ovde je poenta da se napravi sto prozracniji "kontejner" za materijal koji ce se upotrebiti za pravljenje komposta. U tom smislu je zica savrsena, jer se ovaj kompost spravlja dejstvom AEROBNIH bakterija, odnosno onih kojima je neophodan kiseonik da postignu zeljeni efekat. Da bi se proces kompostiranja adekvatno odvijao, kontejner mora imati zapreminu od bar 1 kubnog metra. To je i najlaksi volumen za rukovanje, tako da je za vece kolicine komposta prakticnije praviti vise kontejnera, nego jedan ogroman.
Onda se u to stavlja sloj materijala za kompostiranje, pa se malo poprska vodom (da bude vlazno, ne mokro!), pa opet sloj materjala, prskanje...tako do vrha. NE SABIJATI SADRZAJ. Vec do sutra to ce da splasne, pa na isti nacin dodati jos opet do vrha, pa i iznad. Tako raditi par dana. Ovo onda zastrti ciradom odozgo, BEZ ususkavanja. Ostaviti 7 dana. Nakon toga, na svakih 3-5 dana, izruciti sadrzaj iz zicanog okvira, bilo odvezivanjem i odmotavanjem, ili podizanjem kaveza. Kad je to ucinjeno, ponoviti proces slaganja, sa sve prskanjem izmedju svakog sloja. Ovo ponavljati do isteka 6 nedelja, kad bi kompost trebalo da je gotov.
-Da li ce biti 3 ili 5 dana zavisi od klimatskih uslova. Kad je veoma toplo vreme, kompost brze "radi" pa mora cesceda se pretura, kad je vrlo hladno "spava".
-Ako je sve uradjeno kako valja, primetice se sledece: kompost je poceo sa "radom" nakon 48 casova. Ovo ce se prepoznati po tome sto se u sredistu pusi.
-Ovaj kompost NE zaudara. Ako je poceo da smrdi, treba ga pretumbati kako je gore opisano, jer znaci da su posao preuzele ANAEROBNE bakterije umesto aerobnih i dobice se sasvim drugacija smesa na kraju.
-Kada je gotov, ovaj kompost ima konzistenciju zemlje ili treseta, a slicno i mirise. Boja mu je smedjkasto-crnkasta, zavisno od koriscenog materijala.
U ovaj kompost se ne stavlja NISTA zivotinjskog porekla, takodje nikakva ulja masti, iverica, piljevina od iverice ili komadici drveta koji su na bilo koji nacin tretirani (lakovima, farbama, bajcom, lepkom...)
-Odnos "zelenog" i "braon" optimalno treba da bude 30:1 u korist braon, ali nije nuzno postici toliku preciznost. Sadrzaj NE mora biti raslojen po ovim kategorijama. Napomena: imati na umu da ove kategorije nisu nuzno definisane po boji. Na primer, stajnjak (ja koristim pileci i odlican je) je braonkast, ali se vodi pod "zeleno". Generalno, sve sto je totalno mrtvo vazi kao braon, a sto ima zivota u sebi, makar to bio samo zivot plesni, slovi kao zeleno.
-Pojava plesni ili budji u sadrzaju komposta nije znak da nesto ne valja.
-Sto su sitniji komadici onoga sto se kompostira, to ce proces biti brzi, a konacan rezultat ujednacenije teksture i laksi za rukovanje.
-Ovako spravljen kompost je veoma mocan i od njega ja najcesce pravim tecni kompost, odnosno razblazenu verziju. No, o tom potom.
Evo, ja sam sad napisala sve sto je najbitnije, pa ako sta jos fali pitajte. Ziveli.
artyman: