• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Organska Poljoprivreda

• Temu pokrenuo chickenlover
  • Datum prvog posta

Drug Mile

Član
Tu od
24 Stu 2010
Poruka
99
Jel ima što o bagremu i njegovom djelovanju na biljke? Hvala

Nije nitko do sad odgovorio. Bagrem je vrlo vrijedna biljka u organskom uzgoju, po nekima jedna od onih koje se moraju imati. Kao prvo, fiksira dušik poput drugih leguminoza (djeteline, lucerne). Drugo, hrana je za pčele odnosno privlači neophodne insekte. Treće, bagrem sadrži prirodni fungicid, no do sad nisam vidio upute kako ovo koristiti za zaštitu biljaka, možda umješati lišće bagrema u neki od poznatih recepata za gnojenje.

Čitam sve što nađem o bagremu i drugim višenamjenskim biljkama budući da mislim uskoro (možda na jesen) zasaditi neku kombinaciju oraha, bagrema, bazge i murve (duda). Između svega bi jasno išle druge biljčice koje se koriste u organskoj gnojidbi, ali već samom sadnjom ovih stabalaca jedno do drugog štedim puno na potrebnom održavanju voćnjaka.

ivanhecimovic

Aktivni član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
688
Zanimaju me jedna stvar ako bi mi netko mogao odgovoriti bio bih vrlo zahvalan.Dali u kompost smije ići papir?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
smije...al pazi da nema previše farbe na njemu...obični novinski ili karton je ok...

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Kao što je uvaženi kolega Darijus rekao može. Ja bih dodao - itekako !

Što više papira, a pogotovo karton. I jedna mala tajna koja baš više i nije tajna- sve što ide u kompost, pa i papir i karton usitni što više jer će ti se brže ragraditi(ako imaš veće količine jačom kosilicom motornom). I jedan trik- umješaj soca od kave(skupljaj doma i dogovori se s nekom birtijom) u papir i karton i da vidiš kako će gliste navaliti.

U tom slučaju nemoraš puno niti usitnjavati papir/karton.

Time stvaraš ravnotežu jer je talog od kave kiseo, a papir/karton neutralizator donekle, što je odlična podloga i za kalifornijske, a ne ove naše gliste koje su meni osobno najdraže i rade ko lude.

Posadi ili posij negdje malo kamilice( kasnije se sama zasijava i širit). Čaj od kamilice i koprive ti ubrzava fermentaciju i kompostiranje dvostruko. I bez vapna. To ubija gliste i mikroorganizme, a kompost je lošije kvalitete.

Ako je prekiseo, radije dodaj pepela i zemlje.

Najnoviji postovi

Na vrh