Ljudi, ne znam je li to peh ili što, ali mi opet nemamo sreće. Nakon što smo prodali one dvije junice o kojima sam pričala uspjeli smo kupiti druge dvije. Međutim, prva se otelila i muze se samo na tri sise al to i nije neki problem jer i na samo tri ima oko 20 l. Ali druga se telila prije pet dana. Teljenje je bilo jako teško jer je prilikom njega ispucala. Drugi dan smo morali zvati veterinara radi vađenja posteljice i dobila je injekciju protiv upale jer joj je vime bilo poprilično natečeno. U prvoj mužnji dala je oko 12 l kolostruma. Ali nakon što je djelovanje injekcije prestalo nakon dva dana došlo je do jake upale rodnice koja je ispucala tijekom telenja. Nakon dvije ponovljene injekcije upala se počela povlačiti ali ona više nema ni kapi mlijeka. Je li se ikome nešto slično dogodilo i što možemo napraviti?:?
Pratim ovu temu od početka i moram reći da je ovo baš loša sreća. Jeste li vi birali ove junice? Teško teljenje može biti iz više razloga, neki od njih su: debela junica, nepravilan položaj karličnih kostiju, (kod nas to zovu "spuštena repnjača"), nedovoljno otvoreni i uski porođajni putevi, suviše krupan plod, nepravilan položaj ploda i nepravilni postupci tj. nestručno pomaganje prilikom teljenja.
Kako to da veterinar nije primjetio da je rodnica ispucala kad je vadio posteljicu?
Junica je zbog bolova, upale i stresa izgubila mlijeko, čudo bi bilo da nije.
Sad tu malo možete učiniti, bitno je da se ta upala sanira, to neće proći samo od dvije nekcije, potrebno je dosta duže liječenje. Kakav apetit ima junica, kako preživa, uzima li koncentrat? Obratite više pažnje na to kako se ponaša, kako jede, preživa, mokri, balega... Sad je bitno da se održe pravilne funkcije buraga i ne izlagati je stresu. Znači samo blagi postupci snjom , mlijeko će se vjerovatno povratiti, ali nažalost ni približno kao što bi bilo da nije bilo ovih problema. Tek se u sledećoj laktaciji može očekivati normalna proizvodnja.