Re: ovčarstvo
Pa ovako da krenemo redom..
1- Meni za 40 ovaca s janjcima pašnjak od svojih 5 jutara nekad u ljetu zna biti naknap.Radi se o priordnom pašnjaku,na kojem se prvi otkos suši,a nakon toga ovce pasu.Pašnjak nikad ne može bit prevelik,što veći to bolji.S obzirom na tvoje uvjete trebao bi pašnjak od kojih 40-50 jutara..Može i manji,ako ćeš u suši prihranjivat sijenom.
2-trebao bi 5-6 ovnova,ovisno o načinu pripusta.
3-Pa to će ti najbolje reći brundalo.Kod njega je sistem da ima mlade ovnove,tzv probače,koji su podvezani krpom i koji pronalaze ovcu za parenje(podvezani su i ispod imaju kredu kojom fino ofarbaju ovcu kad na nju skoče).Tad tu ovcu hvataš i ide pod rasplodnog ovna kojeg ti želiš da ona dobije.
4-Ako pod sjetvom misliš na krmno bilje za košnju ,preporučam ti lucernu,jer ona će ti jedina opstati,i relativno ćeš lako doći do sjemena(30-ak kn /kg,na jutro ide 15-20 kg )Kosit ćeš ju 5-6 puta,i dobro će rodit bez obzira na sušu.No,ipak se posavjetuj sa mr.sc. BOGEC-om,koji će te uputit u neke više tehnologije.Što se obrade tiče,standardno,oranje,usitnjavanje,sjetva na dubini od 2-3 cm.Na kamenjaru ne znam kako bi to napravio...jedino lagano prorahlit zemlju,bacit sjeme pa ga lagano zatrpat grabljicama.Ako imaš mogućnost traktorom,onda zubačama to zagrneš. Ako misliš na sjetvu pašnjaka,onda najbolje konzultiraj stručnjake,BOGEC ti je prvi tu.Također možeš posijat i kulture koje su košno-pašnog tipa,npr.bijela djetelina,ljuljevi i sl.
5-U korištenju pregona najvažniju ulogu ima porast trave.U proljeće nećeš imat problema,jer trava raste ko luda,ali u ljetu i u Slavoniji znaju pregorit pašnjaci,pa ako se stoka kontinuirano napasa,ogole ga do same zemlje,a to je nepovratno izgubljen pašnjak za tu godinu.Ne možeš na nekom pašnjaku sijat nešto.Pregone koristiš samo za pašu,možeš ih jedino podsijavati određenom travom,kako bi podigao kvalitetu paše.Ovce pasu na pašnjaku do 7 dana,tada prelaze na idući pregon pa opet za 7 dana idući i tako redom.S obzirom da je optimalno vrijeme za obnovu pašnjaka 3 tjedna,to znači da bi trebao 4-5 pregona maksimalno.No,kad je suša,potrebno je puno više za obnovu tratine,što povećava broj pregona.
6-Najbolje po meni hranidbeni hodnik,pogotovo ako kupuješ hranu.Ili napravi jasle u kojima ovce drže glave,tako da nema rasipanja,nego jedu sve redom,kao što je brundalo napravio.imaš tu slike.Što se tiče leđa,nema velike razlike,samo napravi da ne moraš među ovce kad ih hraniš,nego nek one budu s jedne,a ti s druge strane i sve 5..
7-Osobno nisam čuo za te štale,prvi glas mi je ovo...Ali daj reci gdje si to našao?Ne znam kako to izgleda,da li zadovoljava zoohigijenske mjere?