Re: ovčarstvo
@brundalo
otpisujem ovaj dio teksta koji se odnosi na mene..
U mojoj blizini čovjek ima seoski turizam i turistička zajednica mu je iskalkulirala da bi mu optimalna cijena dnevnog smještaja bila 200 eura!!!E sad,da on još ima i svoje ovce,koze i krave od kojih bi dobivao sir,meso i mlijeko,a usto bi bile i turistička atrakcija..Samo,znaš,teški su naši ljudi za nešta takvo,jer kao prvo,nemaju volje,i ti mali proizvođači koji imaju mala stada,ne trude se oko njega previše..Susjed mi ima 5-6 ovaca i hrani ih samo sijenom..Kad su mu ovce počele krepavat,pita on mene,a šta im je,pa sve dobiju. :roll:
Na stranu takvi,ali ideja ti je odlična,i sam sam prije o tome nešto razmišljao.
I još nešto,često razmišljam o tome da sa ovčarima ovoga kraja osnujem neku zadrugu.. :roll: Prvenstveno radi lakšeg plasmana janjadi,jer kao udruga bi mogli ponuditi i 300-400 janjadi u turnusu,a to interesira velike i sigurne otkupljivače,zar ne?A nakon toga,radi nabave repromaterijala,pribora i mehanizacije,na koje bi koliko toliko na veliku količinu dobili neki rabat..Isto tako,bila bi moguća i edukacija putem kojekakvih seminara stručnih osoba..Međutim,najvei mi je problem što su to sve stariji ljudi,pa je meni mladom i balavom s njima teško pregovarat.. :| Žao mi je što nema mladih ljudi,s njima bi to išlo puno lakše.. Ovi stari su već svu pamet svijeta pokupili i to je za njih to.
@vla:tu nema priče da je ekonomika jedna od najbitnijih stavki,apsolutno je..Pa naravno da držim do ekonomije proizvodnosti,počevši od hranidbe i sastava smjese,pa do goriva koje točim u traktor.Moj trenutni problem sa ekonomijom je izbacivanje sojine sačme iz obroka i ubacivanje stočnog graška..I to iz dva razloga;prvi i najbitniji je to što sojinu sačmu uvozimo iz BRAZILA,a drugi je naravno cijena te sojine sačme..Lani sam pokušao,ali mi je poplava uništila usjev graška,tako da mi je propala ideja...Ma nek je,ove godine valjda neće,hehe...
@smiljan: I što amerikancima onda trebaju poticaji(u obliku naših)?Ja sam već na par mjesta na forumu naveo da mi uopće ne trebaju poticaji,nego samo nek država stisne uvoz za vrat,pa nek lupi debeli porez na uvoznu hranu..Sramotno je da je uvozna hrana jeftinija od naše!I naravno da će jedan radnik u gradu kupiti kineski luk,ili novozelandsku janjetinu,kad mu je jeftinija,i ja ga ne krivim..