Marko evo ovako stoje stvari.
Mi smo ti krenuli sa ovcama jer smo imali veliku okućnicu,pa ajde,da se ne kosi to sve,kupit ćemo par ovaca..Ja sam bio najveći protivnik toga,jer sam do svoje 12 godine bio takav šmokljan od djeteta,užas,samo me tv i pc zanimao..Nisam znao ni kad se ore ni kad se sije,niti me to zanimalo.I tako kupimo mi 2 ovce,ovna i 2 janjeta.Ogradili im jedan prostor,otprilike veličine pola rukometnog igrališta.Sad mi je pašnjak skoro pa 5 jutara,a kosimo dobrih 25 jutara livada!A stado sad s janjcima broji oko 70 komada!Prva nastamba je bila izgrađena od 4 bagrova stupa,između njih smo učvrstili palete,a na krov poslagali stare daske i pokrili krov najlonom.Kasnije sam još jednu manju takvu šupicu napravio,da mogu odvojit ovce kad se janje i sl.I tako malo po malo, je abrkili zavolio ovce i ovčarenje,a uz to stočarstvo,i opredijelio se za doktora živinara!
A sad da ti odgovorim na pitanja..
1-Ne.od sadašnjeg broja se ne može živjeti,niti se previše isplati.Recimo da godišnje uložiš 20 000 kn a dobiješ 35 000.da se razumijemo,15 000 kn je za jednu obitelj koja ima studenta i đaka mizerna svota.
2-Isplati se.U dosta literature ti stoji da je ovca životinja za najlošijeg i najboljeg stočara.Koliko joj pružiš,ona ti toliko vrati,i to je živa istina.Ja recimo zaradim više na svojim ovcama nego oni koji imaju duplo veća stada.Pravilnom hranidbom uspijevam dobit da se janje uredno 2 puta u 12 mjeseci.A ovca ako nije gravidna ili ne doji,onda je na trošak.Recimo da bi ovim mojim sistemom 100 ovaca bio jedan optimalan broj.
3-Trenutno brojim 38 ovaca,sa stalnom tendencijom širenja.Ako Bog da sreće i zdravlja,do ljeta bi trebala niknut nova ovčara,bez kredita,kapitalnih i ostalih majstorija.
Moji su aduti didovi koji su stekli i sačuvali hrastovu šumu!
4-Osnovna hrana je kao i kod svih preživača,voluminoza,i to u obliku livadskog sijena.A za janjad ide djetelina,ljulj,ukratko najbolje od najboljeg.Od zrna dobivaju kukuruz,zob,ječam.I to im pravim smjesu,u koju još stavim posije,sojinu sačmu i mineralni dodatak.Naravno,da uz sve to moraju imat na raspolaganju sol,jer ako nema minerala i vitamina,pozdravi proizvodnju.Fiziologija čini svoje.
5-Za moje stado je godišnje dosta 2 jutra dobrog kukuruza,2 jutra zobi i jutro ječma.Jedno 1500 bala sijena.E sad,sijeno možeš dobit sa 10-15 jutara prirodnih livada,ili sa 6-8 jutara sijanih travnjaka,znači ljuljevi,lucerna i sl.Naravno,treba ti i paše,za koju ti ako je dobra godina i nema suše,dosta 3 jutra.Imaš slike tu nagdje na forumu kakva je paša bila sredinom 7.mj lani,djetelina do koljena.No to je koliko Božjom voljom,toliko i mojom zaslugom.
6-Naravno,u početku dok se snađeš i shvatiš neke stvari,pa nažalost i zakopaš koje grlo.No,uglavnom ti je ovčarstvo grana u kojoj moraš biti jako domišljat,i improvizirat puno stvari.Tako naprimjer,da vidiš moju mješaonu,reko bi,vidi pa ja isto imam takvu kod kuće!!!
Markane,korito za šurit bravce,kapaciteta 100 kg smjese,napuniš ga komponentama,dvaput rukama izmješaš kao smjesu za kobasice i gotovo.Miješa tek 5 minuta!
Kako napravit jasle?Ma jedino što trebaš imat kupovno su čekić i ekseri.Odeš u šumu,srušiš dvije bagre debljine ruke,par tanjih,i evo jasala! Zapamti da ovca najviše voli prirodne materijale.Evo ti primjera mojih ovaca koje su u zidanom dijelu štale.Ma katastrofa,vuna se kondenzira i sva se uljepi i uprlja,dok ove koje su vani u onom drvenom dijelu,ma čiste,suhe milina im je.Kako napravit valove za smjesu?Treba ti dvije daske,na svakoj odrežeš 20-ak cm,a ove dugačke prišiješ jednu za drugu,tako da tvore pravi kut.ove kratke komade koje si odrezao samo prišiješ na krajevima i eto ti valova.
Ja imam takve već 3 godine,i nitko se ne žali na njih..
i tako,možemo pisat litanije i litanije..Još ti moram napomenut da ti je najbitnije u početku čitat dosta literature i kupit savjeta koliko možeš,probat neke stvari,ali polako pa sigurno.
Ako te još šta zanima,samo pitaj!