• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ovčarstvo

krzna

Član
Tu od
1 Pro 2012
Poruka
79
Tamno zeleni gusti,smrdi ,presla je sa sijena na zelenu prehranu,pokosenu odstajalu par dana

metuzalem

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
236
Volio bih znati kako taj problem rješavaju u zatvorenim populacijama, kao što su otočke pasmine ovaca. Čini mi se da je to nemoguće odradit bez pomoći struke, tj HPA koja radi izračune srodstva.

Nama za populaciju crne slavonske svinje su to radili, i stvarno je to jako dobra stvar, jer onda 'bi trebao' znati od kud ćeš uzeti rasplodnjaka.
na otocima to rješavamo tako da kad ovan odsluži svoje nalazimo drugog ,najčešće iz drugog sela ili dijela otoka...rijetkost da se dogadjaju deformacije janjaca i majka priroda se brine o tome.....znači,bez pomoći HPA,nego se snalazimo sami i o tome se vodi računa...a HPA je posebna priča....

metuzalem

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
236
eh sa tim tamnozelenim imam posla već dva tri dana,prebacio ovce sa jednog pašnjaka na drugi i odmah cirkus...prije su bile u "kantu"brdovito,kameniti dio otoka sa malo trave i nešto žbunja a sad su na livadi...naravno,prije su kakale lipe brabonjke a sad kolačiće od zelenog šlaga....i da,smrdi,a najbolje je kad muzem pa mi je nos na 10 cm od guzice a ona prdne...il se pokaka po rukama :icon_oak: znači nije proliv nego zbog velike količine trave probava reagira drugačije,čak i vode piju jako malo al opet je kakica rijetka....obično prodje za dan dva tri...dok se stomak ne prilagodi...onima koje baš dobiju proliv će pomoć veterinar

krzna

Član
Tu od
1 Pro 2012
Poruka
79
Evo ispratio veterinara,dao joj antibiotik,ima povisenu temperaturu,takoder i on kaze da je zbog prelaska na zelenu ishranu,sad cemo vidjeti-kaze da injekcija drzi dan dva

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
E tu skolu smo prosli,nema druge nego postepeno prilagodjavat na promjenu hrane,znaci ovca mora u sistemu stvorit bakterije za razgradnju hrane,sto nije isto suho i zeleno tako da dok se to nepostigne nema druge nego ujutro sjeno a posle kratko na ispasu.
Kad se prehrana jednom ustabili tj. stvore se bakterije za razgradnju e onda nema zime moze se pocet sa obilnijom prehranom i naravno vazno je cjepit ovce kod svakog prelaska na drugi nacin ishrane.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
VELIKA GREŠKA pokošena trava par dana odstojala... To nemoj nikad više davat! Ili svježe pokošeno ili suho sijeno.

anja

Novi član
Tu od
15 Pro 2013
Poruka
23
Pozdrav!Primjetio sam da su neke ovce šmrkave.S čime ih cijepiti? Inače im dajem monil svaka 3 mj.,sad bi im trebao davati za par dana kad ih budem šišao.Hvala

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
Monil svaka 3 mjeseca,na koju to foru? Procitaj upute!
Monil je ok ali kao sto vidis ne dovoljan moras malo pratit i kada ga smijes davat!
Closamektin je sredstvo sa sirom primjenom,znaci nije samo za parazite vec i za sugu,smrkanje i bolesti papaka kao i Faskoverm plus.
Takvo cjepljenje nije potrebno vise od 2 puta godisnje i sto je najvaznije smijes cjepit u svakom stadiju graviditeta sto kod Monila nije slucaj.

anja

Novi član
Tu od
15 Pro 2013
Poruka
23
Koliko se daje closamektina po ovci? Dali ih se mora pikati ili im se daje u usta? Za monil mi je rekao veterinar. Kak su ovnovi

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
1ml/25kg t.m. u vrat ili pod lopaticu,kako ti je lakse.
Ovnovi su poceli se aktivno bavit svojim poslom,sad se tek vidi razlika uzgoja na jaslama i na otvorenom.
To su takve pasmine ovaca koje moraju dobijati zobati sve ostalo je patnja,pogotovo na vecem broju,ovan mora biti u kondiciji da bi mogao radit svoj posao a ne blejat.

E

Enica

Guest
Pozdrav svima!

Apsolutno sam nova na forumu, nisam htjela gubiti vrijeme na predstavljanje za sada. To ću svakako učiniti kasnije i nadam se da nećete zamjeriti. Naime, imam ogroman problem pa trebam pomoć od svih Vas prisutnih ovdje!

Da krenem iz početka: Prije dva tjedna smo dobili na poklon tri mala janjića (sve je ispalo tako brzo i nenadano pa nismo bili adekvatno spremni), čovjek koji se inače bavi stočarstvom a naš je poznanik, samo ih je donio i pitao da li bi ih htjeli jer bi ih on udavio obzirom ih ima previše i mama ih je odbila (50kom viška :(whew)

Eto pristali smo, imamo dosta prostora u kojem ih možemo držati. Stavili smo slamu na pod i oni su tamo bili od početka. Radi se o dvije ženke i ovniću, koji je došao šepav i vidno manji od njih dvije. Nismo mislili da je to problem. Hranili smo ih čistim, nerazrijeđenim domaćim kravljim mlijekom, uspjeli smo pronaći ženu koja prodaje i svaki drugi dan kupujemo od njih. Dakle, hranjenje na bočicu i sve je bilo super do prekjučer. Moram napomenuti da ovan nije baš bio zainteresiran za hranu, činilo mi se kao da ne zna cuclati, njih dvije su super bile. Ali nekako smo ga prisiljavali. Primjetila sam da teško hoda, vukao je prednju nogu (jednom smo ih pustili na travu). Drugo jutro smo ga pronašli mrtvog u štalici, to je bilo jučer ujutro. Užasno smo se osjećali. Pokopali smo ga. I jučer su ostalo dvije sasvim normalno jele i činile se zdravima. Do jutros, kada smo opet jednu od njih pronašli mrtvu. :(

Ja Vam ne mogu opisati koliko mi je žao, osjećamo se svi krivima jer ne znamo gdje smo pogriješili. U dva dana dvije životinje, pa to je za mene prestresno jer prvi put se susrećemo s uzgojem bilo koje vrste. Da li smo trebali davati vodu i sijeno uz mlijeko? ( Negdje sam pročitala da to nije potrebno do 3 tjedna starosti) Da nije šepavi ovan prenio neku bolest? Ostao je jedan, mali Garavi (tako ga zovem), bojim se da se njemu nešto ne dogodi.

Možete li mi dati ikakav savjet, preporuku bilo što samo da ga spasim??!!
Bila bih iznimno zahvalna :(

Pozdrav
Ena

metuzalem

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
236
mogu navest samo svoje mišljenje jer je premalo podataka da bi itko išta ovako na daljinu sa sigurnošću mogao pomoć....koliko su bili stari kad su došli ? zašto bez vode i sijena ? jel "znanac" išta rekao kako se janjci preharanjuju ?da li on u stadu ima gubitaka ? šepa li mu još koje grlo ? znaš li da postoje veterinari ?i meni osobno najčudnije....u ovo doba godine imat viška janjaca i to 50 komada...po meni,i treći će krepat,a poslije toga svu slamu zapalit štalu il di su već bili dezinficirat....i ne vezat se previše za stoku,nisu to kućni ljubimci to su domaće,korisne životinje....i meni je žao kad mi neko grlo krepa il je bolesno a nema mu pomoći....humanije je skratit muke nego ga pustit da se pati....

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Dobro rješenje. ;) Ja sam mislio napraviti da izvadim samo plovak s ventilom i stavim u korito. Ali se bojim da bi mi onda nabacale smeća kao i uvijek pa bi malo bio problem to čistit. Imam negdje i onu gusenu pojilicu za ovce ali ju nisam nikad instalirao, čini mi se pretvrda da bi ju ovca njuskom pritisla...

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Ja imam instalirane 3 pojilice sa plovkom, jednostavne za čistit imaju ispod gumeni čep za ispust. Već 4 godine funkcioniše brez problema. Jake ni ovan im ne može ništa.:^):
21651269.jpg

Uh, zaboravih napisat da sam (ČOBAN) amater, živimu SLO ovce imam u BiH.
21589879.jpg

Posljednje uređivanje:

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
Neznam zasto mi se nesvidjaju te gusene,zao mi valda da ovca guli nos jer ipak nije to svinja da ima njusku!

Kolega ako nije problem u p.p. bi molio malo da mi objasnite postavljanje slika da bude odma vidljiva!

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
A kakvo je stanje kolege,jel ste poceli sa šišanjam ovaca?

Evo mene ceka jos jedan mali ovnic nestrpljivo.
qkb1o6e6w8gvkidxrcgt.jpg

krzna

Član
Tu od
1 Pro 2012
Poruka
79
ovca mi se ojanjila prije deset dana,od tada sam ju odvojio u posebnu buksu da bude sama sa janjetom,kada je mogu vratiti nazad u tor sa ostalim ovcama njih tri i ovan ?

Najnoviji postovi

Na vrh