Pozdrav!! Evo da se i ja priključim ekipi i predstavim! Uzgajam čistokrvne Ile de France ovce, trenutno ih imam 30 tak komada,nešto čistokrvnih, nešto zanimljivih mikseva čistokrvnih rasa. Na ovaj potez sam se odlučio iz osobne znatiželje i želje za proučavanjem genetike, rase i poboljšavanje osobina pojedine rase. Elementarno, ovce mi služe za pašu na nasadu oraha. Ovan je IDF, potomak ovaca genetike uvežene iz Francuske, a ženke uvežene iz Austrije. Šilježice sam osobno išao i birao u Austriji. Ovce su vrhunske genetike, a od križanih rasa imam kombinacije 50-50% IDF - Virtemberg, 50-50 % IDF - Texel(takoder od čistokrvnih), te nešto križanih IDF + Šarole+Virtemberg, i imat ću čistokrvni IDF(francuska genetika) + Romanovska čistokrvna, uglavnom, najbolje mi se za sada pokazala kombinacija 50+50% IDF+ Virtemberg(najveći prirast, mesnatost) te naravno čistokrvne IDF.
Znam da se po pravilima genetike gubi heterozis efekat u F2 generaciji, no volio bih da prokomentiramo ove kombinacije, jer su rase križane iz čiste krvi, te po meni se mogu zadržati većina pozitivnih svojstava i u F2 genenraciji.
U prilogu slike Ile de France
1. i 2. slika ovan iz Austrije, otac mojih šilježica, 4. i 5. slika moj IDF ovan, 3. 6. i 7. slika moje šilježice.
anonymous image hosting