Hvala! Kod mene niko ne hrani silažom,žao im kukuruza nego sav mogući otpad pokupe,pa onda problemi loša jagnjad, mršave ovce, nema mleka.Filozofija iz prošlog veka"uloži minimum izvuci maksimum" samo kratko traje.Ovce nemaju problema sa silažom.Hranio sam jednu zimu i sve je bilo ok.Naravno u početku su mrljale,ali smo im posipali šrotom i kad su se privikle jele su kao lude.
Samo ti njima ostavi pomalo.Kad se naviknu nećeš ih moći odbiti.
Jel ti možda ima zrno neki čudan miris?Jel mokro ili pljesnivo?
Nećeš im pojačat mekinjama.Svakome u početku daj pola jajeta.Kasnije svakome dnevno po jedno jaje izmiješaj u mlijeku,da vidiš kako će se sjajiti vunica..
Onda pola samelji,a pola joj daj u zrnu dok se ne navikne.
I životinje imaju svoje navike.Imam jedan primjer kad je susjed kravu drzao 10 godina na vezu u štali i probao ju puštat van u bašču na čistu djetelinu.Krava nije znala pasti travu,a kad bi joj donijeli sijeno onda je jela.Također bi u štali jela travu.Tako da se nemoj ništa čuditi..
Koliko otprilike janje pije mliječne zamjenice u dobi od 10 do 30 dana? Konkretno, koliko treba mliječne zamjenice da se janje othrani?
Zaboravio da pitam, kako prolazite sa vunom, može li prodati i za koje pare?
Da i platiš nitko je neće!!!
Jel kod tebe drugačije?????artyman:
Ok. Hvala
Gledao sam nešto Sanolac Lamb. jel ima tko kakva iskustva sa tom zamjenicom?
Ukoliko se radi o vecem broju isplati se uzet lupu (masinu za pripravljanje mljeka).
Tako da nema potrebe pojit ih, osim stavit mljeko u prahu.
Ali zavisi, sta ti je cilj, koliko imas janjadi i prostor.
Opet ovisi i o cjeni mljecne zamjenice, u odnosu na cjenu mljeka.
Ukoliko se radi o malom broju, dosta je kanta s 6 siski i stavis dva puta dnevno mljeko.