Samo da se pohvalim,danas se dve ojagnjile 3 jagnjeta rayer:.
čestitam
samo neka bude u redu
Samo da se pohvalim,danas se dve ojagnjile 3 jagnjeta rayer:.
čestitam
samo neka bude u redu
Htio bih vas pitati s koliko mjeseci vi odbijate janjce....
Ja sa otprilike 3 meseca starosti.Tada dostizu oko 30 kg i idu na prodaju.
kod nas se naviše traži roba oko 13 kg. nije loš ni onaj od 16 kg. ali je ljudima skup
koliko ja znam kod nas je cjena ista
bogami kod nas što mlađe i lakše to skuplje.za janjce opšta kriza.za prvi maj,praznike itd... nema šanse naći janje bez naručbe unaprijed mjesec dana
kod nas ide dosta pogotovo iza uskrsa kad počmu pirevi ( svadbe) , krštenja , prve pričesti, krizme i naravno fešte ( kirvaji) ali uvjek ima robe jer se puno dovozi, zadnje vrjeme dosta se traže jarići, a i naši ljudi znaju sa jancima tj. sa cijenama ići u nebo pa im ostane pa tad plaću, lani za uskrs su tražili 80 kn/kg, naravno oderano
80 kuna to je preko 10 eura.previše. kod nas idu ovisi od sezone,od 6 eura do 7,5 eura po kg
oderani?, mislim čisto meso
da čisto,stima da se kod nas uz to važe i jetrica,pluća sa grkljanom u tu cijenu
da i kod nas se to važe
osobno ja ne kad prodajem jariće
neznam zašto se to radi.sigurno vuče korijene iz nekih starijih vremena kad je to bilo cjenjeno.meni se osobno nesviđa jetrica janjeća,ja više volim meso
ne ja je nejedem inaće ni jednu jetricu
a dali se kod vas pere trbuh od janca i želudac ( tripice ili kako kod nas se kaže drobić)
Lovac:
Najhumanije je da ovcu zakolješ,jer sve šta ona prolazi je vrlo bolno i neugodno.
Ovce su malko čudne životinje,meni se znalo dogoditi da samo ujutro nađem mrtvu ovcu,bez ikakvih znakova dan prije toga.Jednu smo ovcu koja je imala simptome kao i tvoja porodili carskim rezom,a iako doktor nije polagao nikakve nade u oporavak,ostala su i ona i janje živi i zdravi,a ona je već idući dan nakon operacije jela i preživala.
Znam da je teško,ali ta životinja bi u prirodi već bila u utrobi nekakvog predatora,jer su oni tu da uklanjaju bolesne i slabe životinje.Sada je to na tebi,i što duže čekaš,to više tvoja životinja pati i trpi bolove.
Vjeruj mi,njoj pomoći nema,jer iscjedak i nakon poroda ne traje duže od 3-4 dana maksimalno,a tvoja ovca već 2 tjedna ima gnojni iscjedak,što je nažalost prognostički najlošije.
Pozdrav!
Iskrsnuo mi danas problemčić sa jednom ovčicom (8-9) mjeseci stara.
Ima male zakržljale roščiće (3-4 cm) i jedan joj je danas puko bliže glavi i to ma pola.Malo je krvarila a on sad je nakrenut i vidi se tkivo koje je unutar roščića.Kako sanirati rog da ne dođe do kakve upale i zagađenja?