bok ljudovi novi sam na forumu i ne snalazim se baš ali da postavim jedno pitanje?????
živim iznad opatije i htio bih imati nekoliko ovaca ali pošto ovdje bas nema paše htio bih ih držati u štali pa me zanima da li je to moguće
:scratch nista mi sada nije jasno.
Ma slušaj ovca je i dalj kako je i bila,vidi se na njoj da nije baš naj bolje,slabo jede temp. se ne miče od 39.Razgovaral sam sa jednim čovjekom koji imaju ovce već generacijama i veli da je imao takav slučaj i da je to naj vjerojatnije lažna bređost sve ima ali nema ploda(baš i sam to ne kužim),pa navodno pošto nema ploda ciklus je puno bolniji i tad dolazi do tih iscjedaka!Veli on da ako je došlo do uginuća ploda taj plod je do sada dosta veći nego kakav bi bio prilikom poroda i nemože izaći van (napuhnut je),tako da sam odustao od davanja hormona!Mada da je to,to ovca bi dobila sepsu već sto puta!Kaže deda to ti je ovca ništa joj neće bit,samo se možda neće više tjerat!
Kako tvoje stado kolko kom imaš?:gitarist:
Razumeo sam to za laznu bredjost, ali to se u mome kraju javljalo kod kobila, nisam znao za ovce.Ja imam 30 ovaca i trenutno 16 jaganjaca rase Virtenberg, i ove godine nije bas sjajno.Dve siljezarke su pobacile, jedna ojagnjila 2 mrtva i jedno jagnje mi je uginulo jer majka nije imala mleka. Sada ocekujem da se jagnje 4 uskoro i kako izgledaju bice sve blizanci pa ce valjda pokriti ovaj manjak. Ako ispadne na kraju 1 ovca 1 jagnje ja ZADOVOLJAN.artyman:
Početkom oktobra sam radio sa Ivermektinom preventivu za šugu i nakon 21 dan ponovio.To je sve od hemije.
danasnja cijena janjaca u Popovaci na sajmu od 22 do 26 kuna po kili.
danasnja cijena janjaca u Popovaci na sajmu od 22 do 26 kuna po kili.
Ali je kod vas i adekvatno niža cijena ulaganja,od repromaterijala za sjetvu do veterinarskih usluga.Bez ljutnje,ali priznaj da je istina što sam napisao.
Neznam za mekinje u mleku to nisam radio,ali u toj dobi polako može kukuruzna prekrupa pred njih da grickaju i sitna detelina.Moji koje ovca doji jedu polako.jedno pitanjce:
dali smijem janjcima koje hranimo na flašicu dodati malo mekinja u mlijeko,onako kao djeci čokolino,tek tako da pogušćam smjesu? stari su oko 3 sedmice.
Ovce nemaju problema sa silažom.Hranio sam jednu zimu i sve je bilo ok.Naravno u početku su mrljale,ali smo im posipali šrotom i kad su se privikle jele su kao lude.Neznam za cenu repromaterijala, vet usluge mi radi prijatelj pa nije po punoj ceni,jedino što nas vadi je nabavka lomljenog zrna kukuruza i soje sa instituta u N.Sadu po bagatelnim cenama,i blizina šećerane i mogućnost nabavke otpada prilikom obrade repe(prikolica 5 tona,15 eura).Za ovu godinu planiram i silažu sa 1 ha. Kakva su iskustva sa silažom?
Neznam za mekinje u mleku to nisam radio,ali u toj dobi polako može kukuruzna prekrupa pred njih da grickaju i sitna detelina.Moji koje ovca doji jedu polako.