abrkili
Aktivni član
- Tu od
- 26 Ožu 2007
- Poruka
- 2,932
imala sam problema u samom početku sa enterotoksemijom...ali sam sve pocijepila poliovinom...i majke i male janjce od 35-45 dana starosti... Ponekad koje janje ima veči hrbuh koje se hrani na dudu...inaaće su svi jako živahni ..u odličnoj kondiciji...razigrani..
Dajem stolicu 2 puta godišnje na analizu. Čehinje donjele kokcidije..sve sam to riješila ..i ponovno dala stolicu na analizu...od sve tri štale je negativno...baš sam zbog tog zadovoljna...
Abrikili, puno Vam hvala na savjetima ,
Najljepše mi je bilo kad sam imala lucernu..sad je ne mogu nigdje kupiti pa sam kupila pelate lucerne...ali ove godine nadam se vlastitoj proizvodnji lucerne..posijala sam oko 2 ha u jesen, a probat ću i proljetnu sjetvu oko 1 ha..mislim da je lucerna blago za ovce i janjad...
još jednom hvala Vam
E da, enterotoksemija radi upravo u ovim uvjetima intenzivne hranidbe,a kažem, obiluje proteinima što pogoduje razvoju klostridija u crijevima.
A kokcidija sama po sebi i nije problem, nego ona bukne u nepovoljnim situacijama, nakon transporta, bilo kojeg stresa, u nehigijenskim uvjetima i sl.
Lucernu obavezno sijati, i u jaslama miješati sa kvalitetnim livadnim sijenom 1:1 i nema bolje hrane.
@did kikaš: Dobro nam došao! Imaš lijepe i uredne ovce,a po slici bih rekao da se radi o pramenki.