• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Re: paprika

Bez ikakvog orezivanja ,bez nekog posebnog tretmana,u špaliru....ja sam uvijek brao preko 3 kg po biljci.
Planika nije bila loša,ali mislim da se više ne proizvodi.

E bas sam o tome neki dan pricao sa forumasem Petullom. Pazis,mazis,prihrane ove pa one,pa pinciranje da oci izgubis,pa na spagu,pa prorijeda i na kraju uberes skoro kao onaj koji nista od toga ne radi,kako to. Zao mi sto nisam posadio jedan red i samo ga prepustio sudbini.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

I još se majka prioroda ili genetika pobrine da su zaperci i plodovi pravilno raspoređeni i da se ne izvrne;) Također promjer stabla je puno deblji kod biljaka sa zapercima a samim time vjerovatno može pumpati više hranjiva u biljku, dalje ako se uzme živi zid od paprike koja može postiditi i voćke, onda se dovodi u pitanju količina dušika, ako se dovodi količina dušika u pitanje, onda se dovodi i pitanje usvajanja kalija, ako se dovodi u pitanje usvajanje kalija, onda se dovodi u pitanje i ljudski želudac :) A da ne spominjemo da možeš strmos*izdit sa lojtre ;) Nešto baš kontam da nagruvam voćku na jedno cca 12m to bi bio ekvivalent za baburu od 3 m :)

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556

......Pazis,mazis,prihrane ove pa one,pa pinciranje da oci izgubis,pa na spagu,pa prorijeda i na kraju ....
I na kraju, evo jedne slike, slikano prije 30-tak minuta. Biljka lijevo (2/3 slike) je rajčica, a ona "dama" sa desne strane je paprika.
Sađena isti dan, isto natapana, isto prihranjena, sve isto, sve isto..... samo jedna mala razlika; rajčica je OGROMNA, ima već 10-tak plodova, dok je gospođa paprika "malo zaostala". :mur:
I ti sada radi paprike....

p.s. Odraditi ću papriku, ali ova razlika je izuzetna :x:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Zato sve manje ljudi radi papriku na otvoreno. Veliki rizik a o prinosima bi se dalo raspravljati. Sve i jedna povrtna kultura vraća višestruko bolje od paprike. Ti si još radio baburu, probaj ajvaricu od 90 dana, e vidit ćeš što je muka :)

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635

Jbg. valjda bi trebali znati da rezdbu paprike uslovljava jedino dužina vegetacije. Kako ću npr. ja držati papriku u berbi gotovo šest do sedam mijeseci u slobodnom porastu ili kakve koristi imam od rezidbe ako ću papriku brati tri mijeseca?
Toliko o svrsi rezidbe paprike.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

Jbg. valjda bi trebali znati da rezdbu paprike uslovljava jedino dužina vegetacije. Kako ću npr. ja držati papriku u berbi gotovo šest do sedam mijeseci u slobodnom porastu ili kakve koristi imam od rezidbe ako ću papriku brati tri mijeseca?
Toliko o svrsi rezidbe paprike.

A sta bo bilo sa tom paprikom u slobodnom porastu nakon pet ili sest mjeseci,mislis da nebi plodonosila? Veca je stavka rezidba radi kontrole lisne mase,zbog svjetla,prozracnosti itd kao i velicine plodova ako se ne varam,kao i kod voca.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

Zato sve manje ljudi radi papriku na otvoreno. Veliki rizik a o prinosima bi se dalo raspravljati. Sve i jedna povrtna kultura vraća višestruko bolje od paprike. Ti si još radio baburu, probaj ajvaricu od 90 dana, e vidit ćeš što je muka :)

Ja sam to davno rekao,meni je prvi puta da je uzgajam,i to zbog prodaje na standu,inace mi nije jasna isplativost kao kulture.

seva

Član
Tu od
8 Tra 2010
Poruka
234

Uvijek imam probleme sa paprikom,nekad veće,a nekad manje.....prije 2 god sam imao rasad najbolji što se može napraviti,a od 1750 biljaka sam ubrao samo 700 kg. Propast. A, to je bilo maženo i paženo od samog sijanja,kao nikad do tad. Više se ne trudim da joj ugađam i ide bolje. Posadim ,zavežem u špalir i šta joj Bog da.
Ovako sada izgleda vedrana

a na druge dvije slike je ajvarica koja je posađena 16.-og 05.,sa malo svinjskog đubra,nepregorelog ( 7 tačaka na 120 kvadrata),bez ikakvog umjetnog,a samo jednom poprskana sa plavim kristalonom,bila je par dana pod vodom,.........ne prilazim joj uopšte!! to je bilo -posadi i bjež' od nje.

Prilozi

• DSC00016.jpg
    DSC00016.jpg
    67.9 KB · Pregleda: 311
  • DSC00017.jpg
    DSC00017.jpg
    68.3 KB · Pregleda: 305
  • DSC00009.jpg
    DSC00009.jpg
    83.9 KB · Pregleda: 1,173
  • DSC00014.jpg
    DSC00014.jpg
    78.7 KB · Pregleda: 441
Posljednje uređivanje:

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

seva pa ti radiš onako kako sam ja pitao jel valja,ne vežeš ju sa špagom odozgo nego razvučeš ovako,jel to drži,vežeš li ju na nekoliko mjesta da ne padne među redove i koliko ju puštaš da naraste?

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635

Pa, i ja vežem tako kad ne vodim na dvije grane. Kad vežem tako ne kidam ni zaperke. Da vidiš samo kakve peprike bude iz zaperaka. Dva kolca oko paprike, pa na dva metra opet i tako cijelom dužinom reda. Tri etaže špage oko nje sa razmakom oko 25 cm po visini i Bog te veselio. Ona sama baci što ne može iznijeti, kako bereš ona tako zameće nove plodove... To je kad papriku berem nešto više od tri mijeseca ako u planu imam nešto drugo poslije nje.
Ako je vodim na dvije grane onda ide redukcija svega. Poslije četvrtog mijeseca da ide slobodno ne bi kroz nju mog'o proći ni na kant. Em što bi obolila od svih mogućih truleži, em što bi zasijenila sama sebe i tako redom...
Ja sad ima Istru u slobodnom porastu i baš maloprije sam brojao deset plodova koje drži. To je dakle dvije kile. Čim maknem prvih četiri ona pstavi nove i tako to ide svojim prirodnim tokom. Da imam pored nje orezanu iste starosti im'o bi maltene isto toliko plodova u setu.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

Ispada da orezivanje ima samo svrhu kao sto smo i rekli,odnosno da nema utjecaja na velicinu i kvalitetu plodova,odnosno prinos,zbog toga jer ona ima genetsku predispoziciju da rodi odredjenu kilazu uz odredjenu kolicinu gnojiva? Nama je svima ipak cilj sto veci prinos uz zadrzavanje odredjene kvalitete,sigurno postoje studije o raznim pokusima kao i zakljucak sta je najbolje. Recimo to ovakp,posadimo dvije paprike tako da imaju prostora i previse,i onda ova dva pristupa koja smo spominjali,i na kraju kilaza.

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235

slika :1 http://img822.imageshack.us/img822/750/f54k.jpg
slika :2 http://img708.imageshack.us/img708/5489/2u15.jpg
slika :3 http://img268.imageshack.us/img268/6710/b85.JPG
Prve dvije slike paprika kao i treca slika na istom polju , ali razliciti hibridi , treca slika hibrid izgleda savrseno kako plod tako i cijela biljka,
hibrid na prve dvije slike stabljika besprijekorna dok odmetnuti plodovi kao da im fali kalcija međutim kalcija je dovoljno i baceno i pusteno u sistem kap na kap , najvise me zabrinjava slika broj 2 plodovi nisu pravilni nego se odmecu deformirani , dali netko zna razlog?

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420

Ispada da orezivanje ima samo svrhu kao sto smo i rekli,odnosno da nema utjecaja na velicinu i kvalitetu plodova,odnosno prinos,zbog toga jer ona ima genetsku predispoziciju da rodi odredjenu kilazu uz odredjenu kolicinu gnojiva? Nama je svima ipak cilj sto veci prinos uz zadrzavanje odredjene kvalitete,sigurno postoje studije o raznim pokusima kao i zakljucak sta je najbolje. Recimo to ovakp,posadimo dvije paprike tako da imaju prostora i previse,i onda ova dva pristupa koja smo spominjali,i na kraju kilaza.

Onda ne treba kidati zaperke ni na rajčici :icon_scratch: Davno sam ja to imao u plasteniku i ne mislim se vraćati nazad, razloga ima više, većina je navedena u prethodnim postovima. Tko želi probati neka proba, meni je ovako bolje.

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467

Za tripse i grinje uzmi Vertimec-
Ti si to zalijao a ne poprskao.Ili si možda zaboraviio staviti okvašivač.Papriku uvijek špricaj sa okvašivačem,jer ima prevlaku na listu i škropivo klizne i skuplja se u kapi na listu.Tako akumulirano škropivo može oštetiti lišće.
Koristio sam okvašivač neki Talijanski, doza 0.5% a i šprica je loša danas sam nabavio novu.

Par slika danas slikano polako se oporavljaju ja sam zadovoljan što će ipak nešto od njih ostati .

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Jel ima tko ideju odakle ovakovi zaperci na ajvaruši kod kolege na ritskoj crnici?
hrrl.jpg

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

To smo i mi prvo pomislili, ali ne baca ga. Vjerovatno je takva zemlja. Stajnjak nije bacan niti urea u osnovnu gnojidbu. Bacio je klacinit 75 kg na Ha ali đabe... To je puno cvjetova na zapercima, što će to biti :)

A

adis1103

Guest

odradio sam dva branja paprike proteklih dana i kada sam je juce pincirao primjetio sam kao da mi je malo oslabila...nasao sam i nekoliko odbacenih cvjetova...znaci nema one neke siline koju je imalo stablo u samom pocetku
dali joj sta treba davati?
dosada sam radio sa plavim kristalonima i kalcijem...plod paprike mi je fenomenalan
sad sam otisao u apoteku i kupio sam crveni kristalon i kalcij koji cu dati u narednom vremenu

seva

Član
Tu od
8 Tra 2010
Poruka
234

Da li je ovo virus mozaika duvana,ili nešto drugo i kako spriječiti širenje?

Prilozi

• DSC00042.jpg
    DSC00042.jpg
    33 KB · Pregleda: 281

Najnoviji postovi

Na vrh