• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Re: paprika

Denise jesi radio procjenu prinosa na tolikim paprikama,koliko si ubrao?

Da ti pravo kažem, nisam vodio statistiku, al' ove godine ću raditi Vedranu sa grijanjem (kasna) pa ću obavezno bilježiti prinos. Vodio sam statistike za neke eksperimente kao npr. krastavac na bijelom tresetu sa ishranom kao u hidroponu (u stvari, i jeste hidropon) i znam da sam bio zapanjen rezultatima.
Opet, kad bi sad lupio prinos onako po mojoj procijeni (koliko se sijećam odokativno) ispalo bi da pričam gluposti.

I dobro je da ljudi misle da smo blesavi...

I ja kažem :icon_mrgreen:

Ima puno stvari kod kojih su me ljudi gledali kao luđaka, al' meni je to još draže.

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467

Ja to na paprici nikada nisam imala,ali me po simpromima podsječa na bakteriozu i to na Xantomonas na rajčici.Baš tako izgleda,potpuno isto.idem sada potražiti jednu knjigu da vidim može li paprika oboljeti od Xsantomonasa.Evo,može.

Piše-zaštita kao kod rajčice.aA za rajčicu je zaštita bakar.Pa onda probaj Nordoksom.Od bakra je najbolji.ali bakar smeta na oplodnju.pa požuri ako još nisu otvoreni cvijetovi.ako i jesu,mislim da nemaš izbora.
možda netko zna nešto drugo ili misli da je netšto drugo,ali meni ovo liči na školski primjer Xantomonasa.
Pošpricao sam Nordoxom kako si rekla i paprika se pomalo oporavlja čak dobro kakva je bila situacija ali sada imam nametnika kao što se vidi na slici.
Kako to riješiti i čime bi se moglo zaštiti, ja sa paprikom baš nemam sreće.

Prije par dana sam zasadio ljute papričice (feferone) i paprike čili za sada su dobre dali da ih prevetivno zaštitim i sa čime bi bilo najbolje.??

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467

evo i moje,i ako stavimo postrane gornje slike i neke sitne probleme sve u svemu nije loše za prvi puta,barem meni tako izgleda kad usporedim ostale.

Dali možeš reći raspored prihrane (gnojidbe) koje gnojivo i koliko grama po biljki u 1 tjedan dana da pokušam na ovim svojim paprikama koje sam sada zasadio.
Presadnice sam sam radio i za sada su dobre ako ih ne uhvati kakva bolest.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529

Za tripse i grinje uzmi Vertimec-
Ti si to zalijao a ne poprskao.Ili si možda zaboraviio staviti okvašivač.Papriku uvijek špricaj sa okvašivačem,jer ima prevlaku na listu i škropivo klizne i skuplja se u kapi na listu.Tako akumulirano škropivo može oštetiti lišće.

panci lj

Član
Tu od
11 Stu 2012
Poruka
263

Opsssssssssss! :icon_e_surprised:
I kod mene zapelo na vanjskoj paprici,sta sad?! :icon_scratch: :(

Prilozi

• DSC00436.jpg
    DSC00436.jpg
    40.5 KB · Pregleda: 1,130
  • DSC00431.jpg
    DSC00431.jpg
    39.5 KB · Pregleda: 323

panci lj

Član
Tu od
11 Stu 2012
Poruka
263

Za ovo najbolje Nordoks.Obavezno sa okvašivačem.

Hvala !!!!!!! :(hi)::mad::

sad sam udario sa mankozebom posto nisam imao na stanju bakra,dali smijem odmah sutra

Posljednje uređivanje:

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

Dali možeš reći raspored prihrane (gnojidbe) koje gnojivo i koliko grama po biljki u 1 tjedan dana da pokušam na ovim svojim paprikama koje sam sada zasadio.
Presadnice sam sam radio i za sada su dobre ako ih ne uhvati kakva bolest.

Mateuss odi na profil foumaša bobostara i na njegov portal gnojidba info i malo čitaj,bit će ti jasnije a sve lijepo piše. ja sam tako radio otprilike,sa nekim malim odstupanjima.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

rodna paprika,trebalo bi je već i brati pomalo na veće,jedino neznam karencu za Vertimec,ne piše na sredstvu ako netko zna,da ne berem još,prskao sam prije tri dana?

Uploaded with ImageShack.us
za sad nema još ni jednog abortiranog cvijeta,vidjet ćemo sad kad ugrije ovih dana.

Uploaded with ImageShack.us

zokii

Član
Tu od
17 Lis 2009
Poruka
630

Paprika Menta od RZ-a mi je okrenula lišče naopako, znači gornja strana je prema dolje. Paprika naizgled potpuno zdrava, na otovorenome je, plodovi veličine oraha i za sada potpuno zdravi. Nikada do sada takav problem a svake godine potpuno isti sistem rada imam. Ima li tko kakvu ideju?

ivan-x

Novi član
Tu od
3 Ožu 2011
Poruka
24

rodna paprika,trebalo bi je već i brati pomalo na veće,jedino neznam karencu za Vertimec,ne piše na sredstvu ako netko zna,da ne berem još,prskao sam prije tri dana?

3 dana za dinju, lubenicu, krastavce i papriku; 7 dana za rajčicu, maline i kupine; 10 dana za naranče, mandarine, klementine i limun; 14 dana za kruške, breskve, nektarine, salatu i rukolu i 28 dana za jabuke i vinovu lozu.

Info: http://www.syngenta.com/country/hr/..._bilja/Insekticidi/Pages/Vertimec_018_EC.aspx

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529

Zokii,pa daj poslikaj da vidimo kako to izgleda.Teško je napamet bilo što reći.Jeli to kao obješeno,venuto,ili su listovi okrenuti tako da je naličje lista okrenuto gore.Isčupaj jednu biljku i pogledaj u kakvom je stanju i koje je boje korijen.Poslikaj sasvim izbliza i stavi sliku.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

3 dana za dinju, lubenicu, krastavce i papriku; 7 dana za rajčicu, maline i kupine; 10 dana za naranče, mandarine, klementine i limun; 14 dana za kruške, breskve, nektarine, salatu i rukolu i 28 dana za jabuke i vinovu lozu.

Info: http://www.syngenta.com/country/hr/..._bilja/Insekticidi/Pages/Vertimec_018_EC.aspx

hvala na infu,našao sam poslije ali eto,ljenost valjda u pitanju. e Johabice dali ti možda znaš šta je u pitanju kod mene na stabljici paprike na slici sa stranice 245 da sad opet ne stavljam istu sliku?

Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529

@dane,to sam imala i ja,ali nije bilo neke štete.Ako pogledaš ispod tih bijelih nakupina,onako prstom to protrljaš,doći ćeš do zdrave drvenaste stabljike normalne boje,onako-zelenkasto smeđe.Jel?Jesi probao?Eh,sada,dali je to neki simptom u početnom obliku,pa ga je botricit eliminirao,da ti iskreno reknem-nisam sigurna.Jer slične bijele nakupine ima sklerotinija.Iako ono što nije u razini tla izgleda više kao inje.Tako da sam ja to pripisivala sklerotiniji,ali velim,zbog tretmana radi botritisa-menta je posebno osjetljiva u uvjetima povišene vlage,ništa se dalje nije događalo.Pa sam bila u dilemi-ili sklero ili zbog povišene zemljišne vlage neke dobročudne gljivice,jer su to definitivno fungi,a nikada nisam nikoga pitala nešto o tome a niti tražila informacije.

Evo,sada sam baš otišla u plastenik vidjeti,svaka biljka to ima,protrljala sam,pogledala stabljiku sve do glave korijena-i u redu je.A gljivice su gore.To je mene uzbunilo prvi puta prije četiri godine kada su započeli sporadični probleni sa gangrenon korijenoog vrata-iliti zemljišnom fitoftorom pa sam imala pod pojačanom kontrolom nasad.Zapravo sam onda mislila da je to simptom fitoftore(gangrene) vrata korijena,ali mi je fitopatolog rekao da nije i pregledavao je te simptome ali nije ništa definirao.
Tako da mislim da za sada ne moramo brinuti,evo,moja menta normalno raste,prokletnica mi je do iznad pojasa,već mi se sada diže kosa od nje.Budem li nešto saznala o tome budem ti rekla.A možda se netko još javi pa nas prosvijetli,i meni bi dobro došlo neko saznanje jer je malo sramotno deset godina u plasteniku saditi papriku a još uvijek imati nekih nepoznanica,jel?:icon_eyes::icon_razz::icon_razz:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529

zokii,ajd reci a da nisi možda previše prihrane stavljao.Zna zbog toga doći do blokade korijena,na može usvajati niti hranjiva niti vodu,pa se lišće objesi.Ne mora biti to,ali može.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

E johabice,tako ti je to,cijeli zivot skola i ucenje. Znaci ista stvar i kod tebe,ja mislim da je neka kondenzacija,to mi nekako logicno. Jel ti znas koji je potencijal Vedrane sto se tice uroda? Jer ako ovako nastavi cvjetati bice puno toga,samo vode i hrane.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529

Ne znam,nisam nikada mjerila niti zapisivala.Ja sam ti postala pomalo letargična što se toga tiče,nestao je entuzijazam i čari natjecanaj same sa sobom.Naravno da ne želim kiksnuti u proizvodnji i da želim naplatiti svoj trud,ali već mi postalo svejedno hoće li to biti desetak tisuća kuna više ili manje.
Ne brini,Vedrana će odraditi sezonu pošteno.Blondica bi još bolje,ali šta ćeš kada je trips voli ko da mu je izabranica srca.I Istra bi bolje,ali kada je opali kalcij,može se dogoditi da i dvije berbe moraš preskočiti i sve lomiti i bacati.Dakle-koji nam je izbor-Vedrana.Probala sam ja razne preporuke,onako usput, i naučila da vjerujem sebi.Evo,kada već govorim nešto o tome,najbolji mi je bio Everest.U potpunosti je opravdao svoje ime.Čak jače od Mente.Šta da velim,lišće je imao prekrasno,vidio si kako raste dok stojiš pokraj nje.Ali od paprika skoro,pa ni traga.Trebale dame poseban tretman.Sve što treba poseban tretman u mojim plstenicima je odavno izgubilo mjesto.

Evo,htjela sam u pet ići u berbu,ali je još tako vruće da ću pričekati do sedam.Jedno sto kila za sutra.Vedrane.Mentu sam jutros,to se prodalo.I krastvce ćemo nabrati,otišli na 320 cm,pa se beru na lijestvama.Kada nisam majstor za krastavce.Imam ideju za drugi puta-uzgojnu.Muž će pobrati rajčicu,i to je to za sutra za sajam.

seva

Član
Tu od
8 Tra 2010
Poruka
234

E johabice,tako ti je to,cijeli zivot skola i ucenje. Znaci ista stvar i kod tebe,ja mislim da je neka kondenzacija,to mi nekako logicno. Jel ti znas koji je potencijal Vedrane sto se tice uroda? Jer ako ovako nastavi cvjetati bice puno toga,samo vode i hrane.

Bez ikakvog orezivanja ,bez nekog posebnog tretmana,u špaliru....ja sam uvijek brao preko 3 kg po biljci.
Planika nije bila loša,ali mislim da se više ne proizvodi.

Najnoviji postovi

Na vrh