Re: paprika
Ovo je selo Velika Drenova pored mog sela..
Kurtovka?! Pa znas kako, ovde se kod nas odomacio taj naziv i za Slonovo uvo i za Kurtovsku kapiju, tako da ne znam tacno sta je mislio, ali od te dve sorte je jedna garantovano, a pre mislim da je mislio na Slonovo uvo..
Dukat i sorta Strizanka su skoro iste, mada ovde kod nas vise ide Dukat i extra se pokazao.. To je paprika koja je jako krupna, i sto rece jedan kupac "ima oci".. Jednostavno se prodaje super, i ona ovih dana ima jako dobru cenu od 40 dinara..Ono sto je zanimljivo i sto mzoe da Vas zanima, da ta paprika gotovo da nema neku bolest, da nema onih trulih paprika, osencanih od sunca, i da nije od onih sorta koje polegaju i padaju.. Svako ko hoce da sadi, iskrena preporuka i mogu pomoci oko semena ako zatreba..
E, kao sto je dukat super paprika, po krupnoci, takvu bih ja da nadjem i crvenu za ajvar.. Recimo, ja vam garantujem, a sto mozete i da proverite da je Dukat i Strizanka kada pocrvene extra za ajvar, jer mnogo manje imaju vode u sebi od Slonovog uva, mnogo je bolji ajvar od njih, ali kada pocrvene, slabo ih hoce kupci, i to predstavlja problem oko prodaje.. Prosle godine sam jedva, prodao jednu takvu turu kod nas na kvantasu...
Znam da u okolini Bogatica, ima neka paprika koju narodski zovu roga, kao sto mi ovde zovemo takve kurtovka, ali nisam uspeo doci do semena..
Eto, ako neko ima neko fino seme, zamolio bih da razmenimo iskustva, a kao sto sam rekao i spreman sam da kupim, samo da je ok..Ako nista, opet cu Slonovo uvo, pa sta Bog da..