Ma da,naravno da nisi skužio kada ja nisam niti rekla - a je uopće i sramota za reći za jednog ozbiljnog proizvođača kojmu se ovakve greške nebi smijele događati.
Ja uviek govorim - i na forumu sam već par puta naglasila - kod rane plasteničke sadnje ne nakon sadnje obilno zalijevati.zašto?Jer je zemlja još relativno hladna,a korijen bijke,pogotovo paprike ne podnosi temperaturu tla manju od 17 stupnjeva,rajčica 15-16 - to je minimum na kojem oni funkcioniraju.Kada se temperatura zraka digne ide transpiracija,gubi se vlaga preko lista koju korijen nemože uzimati ma kolliko je u zemlji bilo.Pa se biljka muči.U takvom slučaju pomaže pootvatrati polastenike i sniziti temperaturu ako je moguče,ali onda biljka koja je došla iz toplog uzgajališta nebude rasla jer joj je zima.I šta smo dobili - ništa,bolje da je ostala gdje je bila -neposađena.
Eh - ja sam sve liepo pripremila,folije postavila jedno deset dana prije sadnje da nebudem u gužvi kada dođe vrijeme sadnje,ali mi je zemlja,obzirom da je zima bila topla bila presuha.Pa se još gornji sloj prosušio tih desetk dana.I kada je muž radio rupe za saditi,one su se zasipavale.A u suhu zemlju saditi nije baš pameto.E,onda sam ja od sadnje odustala i odlučila pustiti vodu da se malo natopi.Pustila,i otišla raditi nešto drugo.I zaboravila.Voda je tekla šest ili osam sati.E,sada je bilo premokro.Ali najgore je bilo to što je voda,onako hladna rashladila zemlju.Niti nakon tri dana zemlja se nije ugrijala,jer se uz to i zbila,a zbijena se teže ugrije - tu je kriv i položaj plastenika i rano proljeće - sunce nije padalo u to vrijeme okomito na plastenik pa nije grijalo direktno malč folije nego se samo zrak u plasteniku grijao,što je velika razlika.Čekala sam ja to dakle tri dana da se stabilizira,četvrti me neki vrag povukao-termostat za mjerenje temperature zemlje je bio u dnevnom boravku u ormariču ali ja ga nisam uzela i izmjerila - i ja sam uzela paprike i posadila ih.I bilo sranje.To se tjedan dana maklo nije.Ako je malo više ugrijalo,listovi se objesili - jesam ja to pazila i otvarala - nje bilo teško održavati dvadesetak stupnjeva koji su bili optimalni da barem trsnspiracija ne radi dodatne probleme,ali i nakon deset dana je to kilavilo.Išla sam jednom sa Delfanom folijarno,a onda sam drugi dan ufurala fosfora preko korijena - bila sam krajnje živčana i nervozna.Krenulo je to sramežljivo nekako,pa sam za par dana još kalcij nitrata ubacla i rastopjene ureje - ali zapravo ništa od svega nije pomoglo dok se zemlja nije ugrijala.Voda koju sam pustila je toliko rashladila zemlju - jer ta zimska skupljena je hladnija od ne ljetne kada zaljevamo bez obzira što je podzemna - da je trebalo dobrih dva tjedna da se temperatura tla povrati na onu prihvatljivu za korijen paprike.
Da sam bila pametna,nebih bila sadila na silu,trebala sam uzeti taj termometar,piknuti ga u zemlju i čekati da se temperatura ustabili.Ali eto,nisam.
Bedasto,a?