@siki
Nisam ja nikakav Lacin advokat. Ja samo kazem da vas covjek nije uvukao u neki problem zbog toga sto je hvalio, poklanjao i prodavao svoje sjeme. Koliko vas se zalilo kad kupi sjeme krastavaca ili kupusa i ne nikne mu nijedna sjemenka, a kupio je hibrid? Nemojte mi reci da vam se to nikad nije desilo. Ovdje vam je sve niknulo, jedina stvar je sto niste dobili rezulatate koje je on navodio da on postize. Otidjite kod njega i provjerite. Ja ne tvrdim da jeste sve kao sto on prica, ali necu da osudjujem covjeka prije nego sto dokazem da nije u pravu. Smjesna je prica da su svi osim Lace odustali od ovog sistema sadnje paprike, veci dio Srbije jos uvijek radi ovako i svi rade svoje sjeme. Time jos gore sto si dobio besplatno i dajes sebi za pravo da toliko kritikujes. Da je on nekoga toliko ostetio, ovdje bi ga svi javno ispljuvali, ali situacija je takva da su misljenja podjeljenja. Ovo bih prije nazvao poljoprivrednom sujetom i nadmenosti gdje se ljudi takmice jedni protiv drugih u prinosima, a ne sami protiv sebe da imaju sto bolje rezultate i da iz svega izvuku maksimum. Zasto mu citiras neke mudrosti o hvalisanju, ako ne mislis da se on treba pronaci u njima? Ponavljam, niste trebali uzeti toliko sjemena i eksperimentisati na velikim povrsinama. Tuzno je sto ljudi naprave neke poljoprivredne rezultate, pa onda sebi daju moć i grubo nastupaju prema drugima. Kako sam cuo od jednog poznanika iz Virovitice, takodje je proizvodjac paprike, imas neku bitnu ulogu u poljoprivredu na tom podrucju, ali to ne bi trebalo da ti daje zapravo da imas tako grub nastup. Pvp je forum gdje ljudi razmjenjuju iskustva i pokusavaju pomoci drugima, a ne gdje se svadjaju zbog nedovoljno argumentovanih iskustava. Cak mislim da je jedna godina nedovoljna da bi se sa sigurnoscu moglo tvrditi da li je sjeme dobro ili ne. Zasto svi ne odemo kod Lace na parcelu i ne utvrde cinjenicno stanje. Ja obecavam da ako odem, a vjerujem da hocu, da cu sve fotografisati i prenijeti stanje onakvo kakvo jeste. Nema razloga ni da kudim ni da hvalim Lacu i njegov sistem sadnje, nego da kazem ono sto jeste. Ja sam u plastenik posadio 3x vise Kaptura nego Lacine paprike, jer nisam htio da rizikujem i to malo proizodnje sto imam. Sva paprika mi je zdrava, jedino se na Kapturu pomalo poceo pojavljivati Botritis lista, jer su noci mnogo hlade.
Laca je nekoga omalovazavao? Jedino sto sam od njega procitao da je zvucalo kao takvo je da mu je smijesno koliko gubimo na prostoru i koliki su nam prinosi? I to je neko omalovazavanje? Pravo omalovazavanje sam procitao od @temptationa i sada vidim da si krenuo istim putem.