Idi folijarno više puta Calcijum organo ako mozes da nabavis ili vuksal calcijum ti si u startu imao manjak calcijuma zato i imaš te fleke.
Rešenje ti je prskanje svakih par dana jednom kroz sistem i pokidaj sve plodove koji imaju fleke.
Ako su temparature preko 35 c biljka ne može da usvaja kalcijum.
ok, zahvaljujem na odgovoru. radovi saniranja počeli.
nego, kako manjak ca u startu? pre malo ca nitrata tjedno ili bi bilo trebalo prije sadnje zafrezati nitrabor, agrocal ili nešto u tom stilu?
ok, zahvaljujem na odgovoru. radovi saniranja počeli.
nego, kako manjak ca u startu? pre malo ca nitrata tjedno ili bi bilo trebalo prije sadnje zafrezati nitrabor, agrocal ili nešto u tom stilu?
govoriš da daješ dvadset kila kalcij nitrata tjedno, ako ti zemljište nije ispod 6 ph, problem je vjerojatno u previsokoj tempetaturi zraka i zemlje.
Naime, u zemlji može biti i dosta i i više nego dosta kalcija, no zbog poremečaja ga biljka ne može usvojiti i povući. I ja to vidim ovih dana na svojoj baburi - primjetila sam par plodova koji iskazuju problem, a znam da kalcija ima sasvim dovoljno u tlu.
Biljka ima nagon za opstankom, pa je sklona kod trenutnog deficita kalcija povući ga iz mladih plodova, i otuda te vršne fleke koje kasnije plod čine netrživim.
Pokušaj kao što ti je savjetovano folijarno dok ne prođu ove vrućine, poslije više nema potrebe, prebaci se i dalje na samo zemljišno, jer ono što trebaš još znati je da biljka folijarno elemente usvaja samo fotosintezom, preko lista, plod ih ne može usvojiti, pa kada ga bude imala - ili prestanu nepovoljni uvjeti za usvajanje - dovoljno u zoni korijena, nema potrebe samo zbog kalcija mnaltretirati se sa poslom koji se može izbjeći.
Za slijedeću sezonu nabavi kalcit sa magnezijem.
Postoji li neko sredstvo koje objedinjuje i magnezij i kalcij, pa da folijarno prihranim paprike u svome vrtu?
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Regis nije moljac neki drugi stetnik. Štete od moljca vidiš kada počne branje ako Propustis da prsces Coragen.Da li se ovdje radi o kukuruzom moljcu ili nečem drugom?
https://ibb.co/fbM50F
Hvala puno! Ne znam gdje nabaviti Coragen, imam cca 5000kom a kod nas je jedino dostupno pakiranje 250ml po 760kn, to mi je preskupo i mislim da ne treba toliko već bi bilo dovoljno 30ml samo.Moraš ići sa njim jer će on ubiti sva jaja koja su položena unutar plodova a sprecice polaganje u tek formiranim plodovima. Ako ne budeš upotrebio Coragen sva paprika će ti istruliti u toku berbe. Nekoliko dana sa temparaturama oko 40c takodje mogu da unište jaja kukuruznog moljca ali u to se ne treba uzdati. Pre par godina moj kum Pedja nije nabrao ništa na hektaru jer je uzeo neku kinesku zamenu za Coragen.