Re: paprika
Čuj, kad skontaš sve skupa, onda ispadne dosta love za ulaganje.
Ova Bagoly mislim da je babura. Kažu da je dost dobra. 14 sadnica na m2 :scratch :scratch
Ja sam sadio najviše 7 sadnica na m2 i to je bio razmak 17 cm u redu. Ove godine sam sadio na razmak 34 cm u redu i to ti sipadne nekih 35 tisuća sadnica, ili 3,5 biljaka na m2
U početnom ulogu je svakako najskuplje sjeme. Ova mađarska sjemena su svakako puno povoljnija neg nizozemska. Za primjer ti samo dajem Vedranu F1 koja 5000 smjemenki košta 2220 kn sa pdv-om, što je 700 kn skuplje od Bagoly. Dakle treba ti 7 vrečica na ha ako ima 100 posto klijavost, ali nema, tak da ti treba i zladna rezerva, znači skoro osam, i tu je već razlika 5600 kn. :idea: Dakle nije to cijena nego razlika u sjemenu.
E sad, vedrana primjerice dade 2 kg po biljci na otvorenom, a bagoly 1,8 kg. Na 35 tisuća biljaka to je 7 tona razlike a cijena prosječno 3,30 kn što iznosi preko 20 tisuća kuna. Ipak se onda isplati uložiti u skuplje sjeme. Naravno, ako se sve odigra ovako kak sam ja to opisao :mrgreen:
A slonovo uho ti je bilo negdje slično ko i sve srpske paprike. 100 grama za nekih 150 kn. Za jutro ti treba 200 grama, ali ne možeš računati na berbu više od 1 kg po biljci, i opet samo ako su uvjeti idealni. Inače na svaku jaču kišu možeš računati na mnogo truleži. Osjetljiva je na pjegavosti lista i sl. U svakom slučaju se tu isplati isto uložiti u hibrid. Csango je tu čini se dobar izbor. No to ćemo vidjet na godinu, jer ova je bila idealna za papriku, a takva sigurno neće biti iduća.