Kako stojimo sa paprikom?
Imala sam "sreću" posaditi je nešto prije onih osam hladnih noći - iskreno, znala sam da predstoje, ali nisam očekivala tako dugi hladni period, i dogodilo se šta se dogodilo - grijalo se malo iznad letalne temperature, bili su i tmurni dani, zemlja u zoni korijena se od tople pretvorila u hladnu, paprici su zeble noge i slijedećih dva tjedna nakon prolaska kritičnih dana nekog značajnog pomaka u rastu nije bilo - onako, mic po mic je to išlo.
Sada smo u stabilnoj fazi, biljke bujaju, šire se i već neko vrijeme rastu naočigled, jedino je, koliko vidim, na pola njih otpao središnji pup, a tu i tamo - doduše rijetko ali ima, čak i na prvim koljenima.
Jedan dio biljaka ima formirane središnje papričice veličine oraha, jedan dio otvorene oplođene cvjetove, a jedan dio lijepo formirane, ali još uvijek zatvorene pupove. Vrlo šaroliko.
Ajd, dobro je kako je to izgledalo nakon prolaska onih hladnih noći i dana.
Obzirom da od oplođenog cvijeta do tehnološke zriobe treba dvadeset dana, za očekivati je da neću pretjerano kasniti sa prvom berbom, ali neće biti potpuna - ovi zatvoreni cvijetovi neće dati plod prije petnaestog - dvadesetog petog.
Nešto mi opet jede vršne listove - nisu puževi, njih sam potrovala. Bile su one zelene bube prošle godine, ko martini, i netko je naveo ovdje na temi ćime se suzbijaju, ali ja sam zaboravila preporučeni insekticid.
Može li mi netko ponoviti informaciju ako je se sjeća?