Re: paprika
U vanjskoj proizvodnji tripsi ne predstavljaju neku veliku opasnost. Kod mene je uvijek bilo dovoljno dva tretiranja mospilanom i amen. Ima koliko sam čuo i boljih sredstava, no meni je ovo davalo odlične rezultate.
Trips je stanovnik plastenika i tu ima strahovitih problema oko rješavanja tog štetnika. Slabo koje sredstvo ga može u potpunosti riješiti. Pričao mi je prijatelj da više nije znao što da radi i zvao je neku kemijsku kuću i smučkali su jedno 5 preparata i onda su ga rješili. Ali majko mila, pa ta paprika se bere i jede.
Ima novi preparat za koji tvrde da ga rješava bez problema. Vydate 10L se zove, od Agrochem Max. Kažu da suzvija nematode, bijele mušice, trips, lisne minere, lisne uši i grinje u rajčici, paprici, krastavcu, tikvici i patlidžanu, a sve to u plastenicima. Primjenjuje se 10-14 dana nakon sadnje u dozi od 10 litara na ha kroz sistem kap po kap najviše 4 puta u paprici i rajčici s karencom od 21 dan a u ostalima najviše 2 puta s karencom od 14 dana. Zbog primjene kroz kap po kap nema opasnosti za korisne insekte.
Ja sam ove godine naumio ovo isprobati, a također namjeravam, ako bude financijski moguće, u plasteniku koristiti prirodne predatore. Radije ću malo više dati za zaštitu nego da trujem ljude koji jedu moje povrće.