Cjenim sve odgovore i napomenio bi da se ovdje stvari bez utjecaja temperature i zalijevanja odigravaju sistematski. Čim dođe u fazu 2 stalna lista i da tjera srce počne žutiti. Sumnaj sam i na to da dole nisu stavljeni "odstojnici" od bazena ovih godina sam imao hrastove daske koje su napravile zračni prostor između kontenjera i poda, ove godine to nema. No kod kolege je higijena kao klinika, bijela folija dole, odstojnici, kuhani kontenjeri u kipućoj bačvi, sve tip top jedino što nam je zajedničko isti supstrat. On je poludio kupio novo sjeme, novi susptrat ovaj put Brill i imat će berbu.
Zanima me da li prije nego što se biljka razvije do tog stadija kad će početi žutiti da je presadim van. Koliko god Vi mislili da je tu više čimbenika ja maksimalno sumnjam na supstrat. Ako se korijen ne razboli u tim lošim uvjetima i izađe van, bolje i da kunja nego da istrune u supstrat, zar ne? Jer i ja sumnjam u kvalitet plodova sa ovakih biljka koje i prežive.
Po meni, ja bi to najrađe prepikirao na stalno mjesto! Po mogućnosti sa što manje zemlje na supstratu. još da napomenem da mi je bilo sumnjivo zato što su samo koteledioni rasli a ostalo mi je sve kunjala. Znate da u rasadi uvijek ima neka biljka koja prva ostarta, raste najbrže e i ona kad je došla u tu vazu izričito se žutila u srcu. Znači nemaju tu veze klimatski i nalivni čimbenici. Nešto je trulo i to jako skupo košta! Inaće sam radio sa Portgrondom i uvijek je bilo paprike. Poz i hvala svima.
Još nigdje nisi naveo o kojem se supstratu radi (i koji tip)?... ja maksimalno sumnjam na supstrat.
Neki preporučaju kidanje pupoljaka u rašljama.Za mene su to gluposti.To su prvi plodovi koji se prodaju po najvišim cijenama,a ako je biljka u dobroj kondiciji i dobro iliti normalno napreduje nema razloga raditi si dodatni posao i štetu.Od pet savjetnika dobiti ćeš pet različitih preporuka,ali sa vremenom ćeš postati bolji stručnjak od teoretičara.
Još nigdje nisi naveo o kojem se supstratu radi (i koji tip)?
Čovjek uči dok je živ,zar ne? Kolega je prije 10 dana presadio žuće u zemlju kod plastenika, jučer ju je pred nama tri forumaša čupao van, cimao je lijevo desno da iščupa. Glavni korijen koji je bio smeđi ostao je smeđi i nema mu spasa, rasada se ukorijenila sa novim bijelim korijenjem i žilicama i vratila zelenu boju, samo dugo treba da napreduje...Kontam sad sam pogledao ove tvoje probleme oko žute paprike pa da i ja nešto kažem o tom problemu. Papriku radim već 26 g i imao sam takvih problema nekoliko puta. Moje mišljenje je da nije od nedostatka hrane jer je to mala biljka i nije imala kad da izvuče hranu iz substrata. Meni se to desilo samo iz dva razloga, jedan razlog je kad mlada biljka od sjetve ima previše vode i to se riješava samo zasušivanjem biljaka, u tom slučaju ja zaljevam samo tamno zelene biljke jednu po jednu dok se ostale ne oporave. Drugi razlog mi se desio sa niskom temperaturom i nema oporavka dok ne dobije optimalnu temperaturu a mogu biti ova obadva razloga zajedno, u svakom slučaju riješenje je jednostavno, manje vode i optimalna temperatura. Bolest padanja rasada nema te simptome znaš i sam kako pada rasada od te bolesti.
ja sam u vrtu za svoje potribe posadija svega po mako, pa sveku večer, ako je toplo zalijem, paprika mi je požutila, znači vjerojatno od previše vode? Kakve su potribe paprike za vodom, je li je dosta zalit npr. svaki treći dan?Kontam sad sam pogledao ove tvoje probleme oko žute paprike pa da i ja nešto kažem o tom problemu. Papriku radim već 26 g i imao sam takvih problema nekoliko puta. Moje mišljenje je da nije od nedostatka hrane jer je to mala biljka i nije imala kad da izvuče hranu iz substrata. Meni se to desilo samo iz dva razloga, jedan razlog je kad mlada biljka od sjetve ima previše vode i to se riješava samo zasušivanjem biljaka, u tom slučaju ja zaljevam samo tamno zelene biljke jednu po jednu dok se ostale ne oporave. Drugi razlog mi se desio sa niskom temperaturom i nema oporavka dok ne dobije optimalnu temperaturu a mogu biti ova obadva razloga zajedno, u svakom slučaju riješenje je jednostavno, manje vode i optimalna temperatura. Bolest padanja rasada nema te simptome znaš i sam kako pada rasada od te bolesti.
ja radim na brilu, probao sam i klasmana i stendera i još nekakvih noname supstrata, al ipak to nije to...
ajde, neću jako špotat stendera, dobar je, ali u brilu ipak ima više dodanih hranjiva...duže biljke žive bez mojih intervencija, a to znači bez dodatnih ulaganja.
Da nije HR prozvođač već bi ga 100 x pomenuo. Prenjeo bi savjet jedne gospođe doslovce... " Ni za živu glavu ne kupuj onaj sa zelenom vrećom i krupnim povrćem..." spominjala je još saksije fi 90, nie mogla naći brilla u Borovo naselju ni Vukovaru, pa je na trpinjskoj cesti kupila taj... Kaže sreća što joj je falilo pa nije sva proizvodnja, kaže al opet joj žao 400 hibrida lubenice, grijanje, pažnje... A rasada žuti...
Kad se uzme sirovina od koje se pravi, vjerovatno je koncentracija svih mogućih herbicida iznad dopuštene razine...
Poz