Za sve one koji ne znaju,ili nisu imali iskustva sa lovcima i štetama,i naravno,naplate šteta od divljači:
Želi li se bez nepotrebnog navlačenja i nadmudrivanja sa lovcima jednostavno naplatiti šteta(koju usput rečeno isplačuje njihova osiguravajuča kuća),treba ići ovim redom;
Odmah nakon sadnje kulture napisati na list papira dopis i navesti koja je kultura posađena na dotičnoj parceli,navesti broj katastarske čestice,površinu,broj sadnica,ovjeriti svojim pečatom ako se posjeduje,kopirati u dva primjerka,jedan poslati preporučeno sa povratnicom,ili tražiti pismenu potvrdu da je primljeno ako se uručuje na ruke.Drugi se ostavlja sebi.
Zatražiti pismeno repelent od lovaca ,i ujedno i zahtjevati da pripaze na toj parceli kretanje divljači,
Repelent se može kupiti i samoinicijativno,ali sačuvati račun kao dokaz da se napravila zaštita(koja ionako neće dati nikakvih rezultata).
Kada nastane šteta,poslikati štetu,a ako je na parceli poslikan i štetočina,još bolje(tako me je sam osiguravatelj u trenutku nesmotrenosti poučio),prvo obavjestiti lovce i zatražiti naknadu štete,oni će te poslati osiguravatelju,i onda počinju igre.
Nikako ne pristati na trenutnu štetu,već je preračunati u potencijal gotovog proizvoda pomnožen sa prosječnom cijenom i ne odustati od toga.Strpljivo podnositi odugovlačenje,a kada dopizdi otići(ukoliko se napravilo sve kao što je navedeno)do odvjetnika i od njega zatražiti da se u zahtjev za štetu odmah uračuna i njegov trošak,a on će još samoinicijativno nekalemiti podosta toga.No,uradi li se sve po planu,do odvjetnika se sigurno neće doći,jer oni kada vide da se netko razumije u postupak idu na dogovor,pa je obično dovoljna i samo prijetnja odvjetnikom,a kada te ocijene nedoraslim da se nosiš sa njima,jadnostavno te otkantaju.Da se ne hvalim,nama su prije petnaestak godina isplatili sedam tisuća kuna za lubenice koje su gricnuli zečevi.Već sam to opisala,ne sječam se dali na temi lubenica ili na bla bla svaštara.