• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Protiv štetnih sisajućih i grizućih insekata, pa tako i protiv skakavaca(dok su mali) , odlično djelovanje imaju NeemAzal TS (neem ulje) biološki inskticid i Karate Zeon (lanbda-cihalotrin) - oba pripravka imaju dozvolu za papriku uz tri dana karence.
Ova posljednja slika, johabice, sa oštećenjima na plodovima, stvarno nemam pojma, jer se nisam nikada sreo sa tim problemom. Volio bih doznati o čemu se radi.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Eh, ta oštečenja, to je možda neka vrsta virusa - a ne znam lišće je potpuno zdravo bilo..meni je inače prvo na pamet pala bakterioza.
Međutim, znam da se javio neki virus koji cijele plastenike uništava - prošle godine su se u mome kraju dva čupala, vidjela sam jedan, nisu bili ovakvi simptomi.
Inače, ovo je sada na menti, ali sam to, međutim već kasno na jesen, kada su biljke bile negdje dva metra, imala nekoliko njih na Irene, e, sad jel bila i jedna Vedrana, ne bih više znala, ali Menta nije bila nijedna. Onda sam ja to bakrom,nije se širilo dalje, ali velim, već se ušlo u kraj desetog mjeseca.
Inače, U Enzinu proizvodnju su bakterioze odavno ušle, i njihovo sjeme je po tom pitanju veoma rizično, tako da sam ja sklona vjerovati da je ipak nekakva bakterioza u pitanju. Druga mi je mogućnost - virus bronzavosti, ali da budem iskrena, nisam još potražila na netu slike sa simptomima, ali budem.
 

zvezdanb

Član
Tu od
29 Tra 2015
Poruka
39
Ja sam imao iste simptome na vedrani.javi se kasnije i uvek na ulazu u plastenik gde nabacuje kisu i izmaglicu.ja mislim da je bakterioza.nisam tretirao i nije se sirilo.
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Imao prije par godina nekoliko komada paprika Blondy.Iščupao i bacio, mislim da je prognoza bila virus bronzavosti,nisam baš siguran,znam uglavno da je bio virus.Uglavno su bili svi plodovi na stabljici takvi.Nije se širilo ali ja sam to bacio.Bio je to red kraj otvora stranice gdje je bila večja vlaga.
 

hunter15

Član
Tu od
20 Stu 2013
Poruka
62
vanjska paprika mi bila pod vodom sad trune i sva je avitalna tko je čime (zaštitom) išao, koja prihrana.
lp
 

Prilozi

  • 131.jpg
    131.jpg
    56.6 KB · Pregleda: 138
  • 130.jpg
    130.jpg
    56.8 KB · Pregleda: 128

bobe

Član
Tu od
22 Sij 2014
Poruka
312
Ljudi kako spriječiti ovo kovrčanje? Do sad je tretirana Laserom, Mospilanom, Signumom i Stroby-em.
13z8s9z.jpg
 
Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nisu.
Mislim da jue problem puno dublji i neizlječiv.
Obavezno odmah napravi genocid u plkasteniku. Povbij sve špto se kreče - pošpricaj protiv svih nametnika što sišu i grizu, bez obzira primječuješ li ili ne njihovo prisustvo.
zaraženu biljku isčupaj i iznesi iz pkastenika, ako ima negdje naznaka da se pojavila još koja - odmah, bez milosti i ne diraj rukama druge.

Ako je ono što mislim, nnajvjertojatnije ćeš u kratkom vremenu čupati cijeli plastenik, ako je uzelo maha.
Radi se o nekom novom virusu, sutra ću ti reći kako se zove, dok popričam sa znanicom koja je taj problem imala prošle godine.
Zvala me da pogledam, nisam znala o čemu se radi, ona je bolesno čupala i dosađivala sa novoim biljkama, uzela je tristotinjak flanaca od mene, međutim, tripsi, grinje i ostalo je to prenosilo dalje. Zvala je na moju preporuku predstavnika sjemenske kuće na uvid, utvrdili su virus, i cijeli su plastenik morali počpati, a i još jedan u mom kraju se zbog toga čupao.
Znam da je ovo šok , -ostavljam mogućnost da griješim, ali baš je ovako to izgledalo, Nadam se da je u pitanju nešto blažega, možda su zbilja samo nametnici u pitanju.
Reci čije je sjeme, koja sorta, ima li još takvih biljaka, kao se ponašaju, kakvi su plodovi.



I tako, prodajem ja već dvadesetak dana paprike pomalo, danas sam nabrala pedesetak kila - moglo se još, ali ne mogu više prodati. i to na dva prodajna mjesta -

20150602_200106_zpsb7jjawjw.jpg
[/URL][/IMG]
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
@laca,posadio 1500 kom paprike na 20 m puta 7 m,140 m2.Nešto malo mitos,bagoly,ostalo ajvaruša pa da vidimo. Kako si rekao,bez folije i nekog posebnog posla,samo da stavim još navodnjavanje.Pozdrav.
 

Prilozi

  • CAM01015.jpg
    CAM01015.jpg
    60.3 KB · Pregleda: 133
  • CAM01018.jpg
    CAM01018.jpg
    78.9 KB · Pregleda: 127
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@bobe
Johabica je sigurno u pravu da je nesto gore od grinja, ali nemoj nas slusati, pa da pocupas papriku. Jos malo istrazi. Kod mene se na biljaka kovrcaju listovi, slicno kao i kod tebe, ali samo najmladji cvjetovi u vrhu biljke. Medjutim, ja sam pronasao bresvinu zelenu vas, po drugi put ove godine na istoj paprici. Prvi put sam ih skinuo Actarom, medjutim, kako su se vratile, juce sam im dao Vertimec, jer ocekujem berbu za 7-10 dana, a moja paprika je u haosu. Mogu vam kolektivno reci, da smo mi zrtve hibridnog sjemena. Odgovorno tvrdim da su svi hibridi daleko podlozniji nameticima. Bujniji su, ljepse izgledaju od cistih sorti, ali da ih vise napadaju kojekakve zivotinjice, siguran sam da da.. Da li mi dobijemo nesto kroz sjeme ili sta vec, u to se ne razumjem.. Ja imam dvored Salane, dvored Blondy-ja, jedan pored drugog.. Blondy ne diraju, Salanu pokidase. Salana je nekim slucajem mnogo bujnija od Blondy-ja.
 
Posljednje uređivanje:

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Najbolje rješenje za uši je Calypso i kad se s njim zaštiti paprika preventivno nema šanse da uđu u nju ikada...dva špricanja u sezoni i to je to...
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja i dalje stojim kod svog mišljenja da to nisu nikakve uši niti bilo koji drugi insekti u pitanju.
E, sada me neka vlasnik biljke razuvjeri jednim svojim kompletnim virenjem ispod listova sa naočalama na nosu, i ako primjeti bilo šta živoga nek nam rekne, ja ću se poklopiti ušima i i biti zadovoljna - naučiti ću nešto što nisam znala - koji štetnik može izazvati ovakve simptome, jer ja do sada na nešto takvoga od insekata nisam naišla.

Evo, sada sam sasvim ozbiljna, zbilja bih željela znati, ako je nešto pokretnoga u pitanju, o čemu se radi.
 

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ono kaj ti je jelo papriku i radilo rupe po listovima su skakavci,ja sam ih neki dan našal u svojim patliđanima,sunce im njihovo kalaisano...
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Hvala.
A sada mi rekni, čime si im začinio ručak?

Ili si im samo rekao - no, no, još jedna takva i tri slične, i bude sankcija......:biggrin:
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
A one malo večje rupe rade vrabci kada love te skakavce.Ja uhvatio vrabca u niskom letu na žutu ploču
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Slažem se s tobom da veće rupe rade vrapci, ali ne u lovu na skakavce nego su i oni štetočine. Proljetos sam iznijela desetak kontejnera salate ispred plastenika jer mi je bila gužva u plasteniku. Za jedan dan su ju očerupali tako da se jedva oporavila. Vratila sam ju u plastenik, a onda su stradale šparoge. Bile su već 30-ak cm, krasne sadnice, porezali ih do korjena. Sad mi ulaze u plastenik i moram polijevati staze jer rade veći nered od kokoši. Uz to počeli su kljucati papriku pa sam uz rub folije posadila salatu. Raste ona normalno, ali i oni jedu nenormalno. Ispred plastenika imam brezu i kadicu s vodom za slučaj da koji kontejner treba nabrzaka potopiti. Što ćeš više, na brezi hladovina, bazen za kupanje, a klopa u plasteniku. Ima ih cijelo jato i ne boje se. Ja pikiram, a oni kad im bude vrijeme ručka u jatu s breze u plastenik. Nabavit ću zračnicu i upucati lijenog mačka, vrapce nesmijem, zaštićena vrsta.
 

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
418
@laca,posadio 1500 kom paprike na 20 m puta 7 m,140 m2.Nešto malo mitos,bagoly,ostalo ajvaruša pa da vidimo. Kako si rekao,bez folije i nekog posebnog posla,samo da stavim još navodnjavanje.Pozdrav.


Samo je dobro nahrani kada odfmetne plodove i ne brini.Veliki pozdrav.
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Brine me ova moja paprika. Prije 20 dana sam radio tretman Actarom i sredila se situacija. Medjutim, prije dva dana sam tretirao Vertimecom, ali i dalje izgleda ovako. Ovi listove se nece povratiti, to mi je jasno, ali mi nije jasno kako ovako guzva list ova biljna vas. Nasao sam neke zelene, ali je bilo i onih takodje zelinih koje lice na paukove. Hoce li biti sta od ovog?
IMG_5674.jpg

IMG_5673.jpg
 

Najnoviji postovi

Na vrh