Laca, evo na ovom linku možeš pogledati koji su preparati dozvoljeni kod nas u hrvatskoj. https://fis.mps.hr/trazilicaszb/
Upiši samo pod kulturu paprika i izbacit će ti. Ima sigurno preparata drugih fimi koji sadrže istu aktivnu tvar, samo se drugačije zovu.
Kod nas ti se inspektor najavi da će doći uzeti uzorke za fitopatološku analizu i ako nađu aktivnu tvar da si koristio, a nije dozvoljena registracijom, gubiš pravo na državne potpore, dobiješ krasnu kaznu i zabranu prodaje. Meni su došli i uzimali uzorke babure, kupusa i brokule. Imaju laboratorij na 199 aktivnih tvari, mogu pronaći aktivnu tvar i ako si preparat koristio samo u rasadu.
Tako da nije jednostavno kako ti misliš da je. Kod vas je to još uvijek prelabavo. Najžalosnije je što tretirano voće i povrće iz uvoza dolazi u hrvatsku, prolalzi fitopatološku analizu, a ministarstvo na svojim stranicama objavi kulture koje i od kuda nisu preporučljive za upotrebu. To graniči sa zdravim razumoml. Umjesto da se odmah stopira uvoz tog proizvoda, on se i dalje uvozi samo se preporučuje ne konzumirati ga :icon_question:
Razumeli smo se 100%
Skoro svake godine skidaju i dodaju preparate.
Normalno je da se ne koristi nešto zabranjeno prvensteno zbog zdravlja a i zbog kontrola. Niko nije lud da radi da bi mu inspekcija zabranila prodaju.
I kod nas uvoze sve što ne valja sa zapada od mesa do voća i povrća.
U par postova prije si objašnjavao kako tretirati zemljište prije sadnje paprike sa glifosatom...:icon_rofl:
Još jednom ću ponoviti,svaka budala može uzeti špricu i pošpricati biljke sa nedozvoljenim sredstvima (hormonima rasta)...to nema nikakve veze sa kvalitetom sjemenja...
Od ove godine se sva zaštitna sredstva kod nas kupuju uz predočenje iskaznice,tako da se sva moraju i razdužiti kroz evidenciju po kulturama...ne može se više kupovati i špricati sa svim i svačim...
Vidim da si pojedince ovdje uvjerio kako je tvoje sjeme jače i od nizozemskih hibrida...ja sam i ove godine kupio samo mačke u vreći:icon_rofl: ...neke sam plaćao čak 4,50kn/sjemenku:mur:
Svašta ću ja ovdje naučiti...:mur:
O tome se pisalo na ovom forumu,a piše se naveliko i po srpskim forumima,tak da se više ne moraš delati grbav po tom pitanju...
Eto,još jedna jeftina i nadasve zdrava metoda za reduciranje plodova iz Lacine kuhinje...
Za proizvodnju flanaca u ovom periodu se koristi supstrat za sijanje sa maksimalno 0,50kg hranjiva,nikako ne koristiti one mješavine sa 1,50kg,jer će vam presadnice pobjeći u zrak...
Kasnije za pikiranje idu mješavine sa većim postotkom hranjiva...
Prve prihrane idu tek nakon dva tjedna nakon pikiranja,do tada biljke imaju sasvim dovoljno hranjiva za uzeti iz supstrata...
Pročitaj ponovo ako treba i više puta za 15 godina samo 3 Puta tretirano i to samo ako ina previše trave na oranju i preparat se aplicira u martu 60 dana pre rasadjivanja a 30 dana po isteku karence se rasadjuje
Ti prsci sa čime hoćeš ja ti kažem da se ti preparati ne mogu primeniti u paprici a ti ih primenjuj ako misliš da deluju.
Ti i treba da kupuješ skupa semena da biljke imaju veći rodni potencijal jer ih duži vremenski period ekspoloatises zato što radiš plasteničku proizvodnju koja se mnogo razlikuje od proizvodnje napolju.
Ja sam samo pisao o paprici koju sadimo na ravnu zemlju bez gredice i folije i koja ne mora da se vezuje pošto ne raste više od 50 -70cm u visinu
Raspitaj se oko cupanja korena iznenadices se šta ćeš saznati.
Mi reduciramo broj plodova bakrom polovinom juna ako vidimo da je paprika previše ponela
Ne želim više sa tobom da se raspravljam radi kako misliš da je najbolje ja ti želim sreću.
Posljednje uređivanje od moderatora: