Evo sam malo pogledala tvoje slike @laca, i nešto me zaintegriralo - vidim da sadiš papriku na redove, ne na grede između kojih se ostavlja široki prolaz.
Po slobodnoj procjeni, međuredni razmak ti je maksimalno sedamdeset cm, a kažeš da u redu imaš na metar dužine trinaest biljaka. Jel tako? Po izračunu to ispada tisuću tristo biljaka na sto metara dužine, a na sto metara širine ispada oko sto trideset redova.Ako uzmemo da si si ostavio barem pet malo širih prolaza, računati ćemo 125 redova puta 1300 biljaka. Dakle, imaš na hektaru posađenih oko 160000 biljaka. Od njih dobiješ 120000 kg plodova.
Teoretski bi to tako bilo.
Eh, sada, ti si tamo na početku tvrdio da tvoje paprike u gustom sklopu daju dvije kile plodova po biljci. Dakle, to ne ispada po ovome tako, iako je onih 120000 kila sasvim moguće, obzirom da za tu količinu biljka treba roditi ispod kile. To, ispod kile po biljci mogu dati tri zametnute i dobro ishranjene paprike i zvuči realno da imaš prinos o kojemu govoriš.
Vjerojatno tvoja paprika u dobro izbalansiranoj ishrani u rijetkom sklopu može dati i dvije kile. Ne možemo znati dok ne probamo.
Ono što vidim je da tvoja paprika nema bujnost koja bi se očekivala u tako gustom sklopu (borba za životni prostor i izvlačenje prema gore, u zrak) Zašto je to tako, ne znam.
Poslao si mi besplatno tristo sjemenki, od kojih sam ja jednom prijatelju dala stotinjak za probu, a htjela sam dati i jednom koji ti je bio platio sjeme pa mu nisi poslao dugo vremena, bio si mu tek nedavno jedan dio - za drugi dio ne znam jesli li ili nisi u međuvremenu - pa njemu sada ne moram.
Eto, budemo probali posaditi u normalnom sklopu, a i u tvom gustom, pa ćemo vidjeti koliko teorija i praksa drže vodu. Zna praksa pobiti skepticizam, a zna i praksa pobiti zdravi razum.
Nisam zaboravila šta sam ti obečala, evo je kuverta predamnom, čim dignem prste sa tastature ide pakiranje i na poštu.
Kod nas niko ne sadi na gredice svi sade na ravno
Razmak izmedju traka je 50-55cm nikada više od toga sadi se cika čak sa obe strane trake tako da je biljka od biljke na svakih 15cm.Ja sadim 6-7 biljaka na duzni metar trake odnosno 18-21 biljku po kvadratnom metru, pošto na kvadratnom metru ima 3 trake po metar(traka pa 50cm razmak druga traka pa 50cm razmak pa treća traka) .Moj rođeni brat je sadio preko 10 biljaka po dužinom metru trake.
Prošle godine jedna od njiva ima 303m dužine a 56m je široka imaš na crtežu par strana nazad.
Raspored po širini je 17 metra paprike odnosno 35 traka sa razmakom od 50cm pa ide put za traktor od 2,5m pa ponovo 17 n paprike odnosno 35 traka pa ponovo put za traktor od 2,5m pa ponovo 17m paprike odnosno 35traka na 50cm
Raspored po dužini od 303m pravi se presek od 50-70 cm na svakih 10-12 m da se može iznositi paprika.
Na jedan hektar se razvuce oko 18-19km trake za sistem kap po kap pa to se pomozi sa 6-7biljaka po dužnom metru dobije se oko 110.000-130.000 biljaka. Ja na 100m širine imam 200traka sa 50cm razmaka a ne 130 a put za traktor se ostavlja na svakih 15-25m širine
Sav rasad je cupani retko ko radi kontejnere.
Što se prinosa tiče rekao sam da dosta biljaka lagano daje preko 2kg ali prosek je oko kg nama je cilj da za par godina svaka biljka daje sve više i više. Zato selekciju pravimo na semenu po ponovo na rasada pa ponovo na plodovima i tako godinama.
Pa ne znam zašto ne ide u visinu to su me mnogi pitali,više daje u plod.
Logično bi bilo da ide u visinu ali ne ide mislim da je to zbog toga što mi mučimo papriku da bi se bolje ukorenila i tih 10-15 dana joj oduzmu od rasta posle toga mučenja ona počinje da cveta i da više daje u plod.
Hvala jos jednom