Postoji nešto što se zove savjest...mi ovdje tako ne radimo,jer je imamo...ja ne vjerujem da će netko od velikih proizvođača paprike u Hrvatskoj poput Cabagea,Plevka,Johabice itd. ikada primijeniti "tvoj" sistem uzgoja,jer imaju savjesti i znaju što glifosat radi ljudskom organizmu...hvališ se ovdje na forumu kako si stručan "hemijski tehnolog",a špricaš zemlju sa totalnim herbicidom (glifosatom) protiv trave prije sadnje paprike,ne bi li ušparao na foliji...znači,nije ti bitno koliko ćeš ljudi potrovati svojom paprikom,već samo zarada... eto to me smeta,što se takvi nesavjesni ljudi bave poljoprivredom...a opet,s druge strane me čudi činjenica što većina ljudi ovdje odobrava tvoj "jeftini" način uzgoja,bez obzira na posljedice po ljudsko zdravlje...
Ajde nemoj da lupas da ne kažem neku drugu reč s...š.
1.Ako si stručnjak treba da znas da total ima karencu 35 dana I da je toliko štetan bio bi odavno zabranjen ne bi bio u slobodnoj prodaji
I trebao si pročitati da se prska Oranje u martu i to samo ako na oranju ima trave a ako na oranju nema trave ni ne prska se posto deluje samo kontaktno.
2.Znači prska se samo od slučaja do slučaja i to dva meseca pre rasadjivanja.A 6meseci pre berbe .Ja sam recimo prskao 2007,2011 i 2015.
3.Ja imam sina od 15 meseci i ne bi mu dao da jede papriku ili ajvar plus na njivi gde je paprika uvek zasadim Kukuruz šećerac ,lubenice, dinje i bundeve za svoju kuću .Ja sa prskanjem prestajem krajem jula i nikada ne bi prodao nešto što je štetno tako da nemoj da lupas. A inspekcija često dolazi uzima uzorke i nikada nikome nije nađeno ništa štetno niti je nekome zabranjeno da prodaje .
4.Shvati već jednom folija ne postoji u našem načinu rada niko je ne koristi ni jedan jedini metar nikada.Nikakvo sparanje nije razlog.Mi spartamo papriku 2-3 puta da razbijemo koru i jer tako koren ima više kiseonika i prinosi su mnogo veći a po foliji to ne može da se radi.To stručnjak koji proizvodi rasad treba da zna.
5.I opet ti ponavljam da pišem samo o sadnji napolju ne u plasteniku i cabage jo Plevak i drugi rade na svoj razrađen način i uložili su u mašine da bi smanjili ljudski rad i zato i mogu da rade velike površine. Ja nikome nisam rekao da mora da predje na moj sistem sadnje već samo da probaju.
6.Mnogo ljudi je kupilo moje seme a mogao sam svo seme prodati samo jednom kupcu iz Virovitice i ne lupati glavu oko slanja i plaćanja poštarine po nekoliko puta.Nisam hteo jer mi zarada nije cilj već je cilj da što veći broj ljudi proba kvalitet semena nisu to velike gramaze ali dosta ljudi će probati mnogi su tražili kompletnu tehnologiju od sadnje do branja velika većina će saditi kontejnere ali će probati moje seme.I nemoj da misliš da su ljudi uzimali seme samo zbog mojih postova već što je naša paprika nadaleko poznata još dok smo živeli u SFRJ.A cucemo se ponovo na zimu kada će ljudi prenositi svoja iskustva. Pa ćemo videti ko je bio u pravu.
7.Naša proizvodnja je jeftinija zato što ne kupujemo seme,ne kupujemo supstratveć sami pravimo kvalitetnu zemlju, ne grejemo plastenike , ne koristimo foliju njive su udaljene par stotina metara od kuće,vode imamo u izobilju pa koristimo male motore,plastenici su nam jeftini
I što je najvažnije imamo zemlju vrhunskog kvaliteta.
8.Ja nikada ne koristim preparate koji su štetni A ono što ti koristiš u proizvodnji rasada nije bezazleno po zdravlje ali nije moje da o tome pričam ti imaš savest. Ali vidim da nemaš znanje.
Molio bih te da moje postove čitaš polako i po nekoliko puta jer izgleda ne možeš da shvatiš.
Kada počneš da radiš ozbiljnije količine napolju i kada steknes iskustvo onda piši koliko ti je volja.
Ovako ne pričaj gluposti odnosno nemoj sr.ti.