U razgovoru sa jednim od vodećih zaštitara u hrvatskoj, doznao sam da će se glifosat u dogledno vrijeme zabraniti. Jest da je on kontaktni preparat i ne djeluje kao zemljišni, no njegovo nakupljanje u tlu s godinama može postati štetno. Tko nema višegodišnje korove nema potrebu za prskanje totalnim herbicidom, sve ostalo je lijenost...
Mislim da prscemo potpuno istim preparatima
Zastita :
Funguran,Bakaroksihlorid,Antrakol,Ridomil Gold,Folio Gold,Signum
Insekticid:
NUREL,Fastac,DIKARZOL,Afix,KORAGEN,Pinto
FOLIJARNO:
10:40:10Yara ili Novalon, Bioplex, Trazex, Vuksal Kalcijum, 20:20:20,Fitofert Pepeo,10:10:40
Kroz sistem:
Pre rasadjivanja Privikur Energy, Proplant,Pinto,Nurel
10:40:10,Kalcinit, AN ili SAN
Svi preparati su od renomiranih proizvodjaca retko koji je naš domaći.
Etefon je registriran na višnju i na rajčicu. Nije razvrstan kao štetan za ljude, ali ima oznaku nagrizajuće i dugotrajno štetno djelovanje na organizme koji žive u vodi. Znam neke koji ga rabe u paprici. Meni su isto lani savjetovali neki, ne želim ni reći koji ljudi za njihovo dobro, da poprskam papriku etefonom da pocrveni, jer sam izmalčirao sigurno više od 50 tona zelene. Evo i slika kao dokaz
Ovakve paprike je izmalčirano neka 3 hektara.
Što se tiče korištenja preparata neki ne drže do toga ni što će oni jesti, a kamoli što će jesti oni kojima to prodaju. Ja sam upisan u registar proizvođača u integriranoj proizvodnji i mogu reći da se odlično može odraditi zaštita sa preparatima koji su registrirani u paprici, ne treba izmišljati toplu vodu kao što neki rade. Onaj dio oko zaštite što je Laca napisao, većina se u hrvatskoj ne smije primijeniti. Lani sam 3 kulture davao na fitopatološku analizu po zahtjevu inspektora, i to ne u istom periodu, da sam primijenio bilo što što nije registrirano ostao bih bez poticaja i sa debelom kaznom. To što svi preparati imaju štetno djelovanje na ljudski organizam je druga priča, no držimo se propisa. Tko ne želi kupovati tretirano, neka kupuje organsko, ako ima novaca.