• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@sanjin, ajd reci ovdje na forumu kolko je imala moja jutros na vagi, a ja ću @JuRi piknut pp pa reći, tak da ne misli da muljam.:icon_razz:

JuRa, ne bi bio sendvič nego visuljak. :icon_razz:

Ma to je tako - svi imamo i kapitalce i patuljke, kapitalce pogotovo u prvim berbama, a kako vrijeme odmiče sve je više i manjih paprika.
Evo, moja jutros bila 375 grama, no, neki prosjek je četiri u kilu. Manjih pet.Najmanjih šest - sedam. I to je to.
No, to, kolika je težina pojedinog ploda je zapravo manje bitno. Bitan je potencijal biljke koji će u normalnim uvjetima - nikako optimalnim ili ekskluzivnim - ona dati, računajuči količinu prve klase.
Mene ne zanima ona koja će dati dvije - tri paprike od tristo grama, i dalje beknuti neku drugorazrednu sirotinju. Zanima me ona koja ima dobar balans valova plodonošenja bez usitnjavanja i koja brzo i u potpunosti mijenja boju iz zelene u crvenu, bez zelenih zona po sebi, koja i u uvjetima niskih temperatura može to dobro odradi .

Ja takvu tražim za sebe, netko drugi ono što on smatra potrebnim za sebe......
Izbora imamo svi, pa svatko po svome nahođenju - birajmo.
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Licilo bi na sendvic.
Do godine cu papriku da spremim za slikanje.
Izaberem par boljih biljaka poskidam sve plodove, ostavim po dve paprike i bice ko lubenice.
I kada ih uslikam pa fotosop i ostali trikovi videcete.:(smirk):
Ja nikada nisam imao nijednu preko 300 grama............svaka vam cast.:icon_thumright::icon_thumright:
I još kupiš ona mala dječja kolica za pijesak...:icon_fU:
Obična ajvaruša od superpro,računam neki prosjek 200 gr je super.Vanjska paprika,13,5 kom na m2.
@JuRa2,ne moraš baš sve da kažeš...a da ostavimo samo jednu po biljci i spojimo direktno na vodovod pa prodajemo po šnitama?
@Johabica,mislio sam nacrtati kako bi izgledalo ali to bi bilo za neki drugi forum:icon_madu:
 
Posljednje uređivanje:

JuRa2

Član
Tu od
10 Sij 2016
Poruka
72
Eeeeeeeeeee
Predhodni post je bila cista sala, na taj nacin kod nas spremaju lubenice za takmicenja.
Mene zanima samo sto veca kolicina robe, tada bude i nesto para.Licno bio bih zadovoljan i sa prosekom od 200-250 grama.
Sto napisa Stjepanovic 2kg po biljci ajvaruse iz plastenika dosta.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@Johabica,mislio sam nacrtati kako bi izgledalo ali to bi bilo za neki drugi forum:icon_madu:


:(giggle)::(giggle)::(giggle):

A si mogel - vidiš da JuRi niš ni jasno. :icon_razz:
 

zarkovac

Član
Tu od
4 Sij 2015
Poruka
38
@johabica
Pitam, jer ja vidim isplativost kod Kaptura a razlog je sto je to jedina kultura koju mogu prodati na kucnom pragu. Prodajem ga od po 90 cetni do 1 evro i planiram da ubuduce radim samo crvenu papriku, jer ako uberem 2 kg po biljci Kaptura, imam vrhunsku racunicu.


Mozes ubrati 2 kg crvene i jos pola kg zelene u sezoni, ali uzeti 2 evra... ..tesko.
Trecu godinu radim Kaptur, od toga dve u plasteniku. Prosle godine sam je radio u spaliru imao sam 30ak% krivih plodova, a ove godine, na dve grane, nemam uopste krivih, ali izgleda da necu imati ni ta 2 kg crvenih. Osim toga, u oba slucaja mi je druga berba pala u septembru, a tada je tesko prebaciti 50 centi za kilo. Treca berba mi je bila zelena i fantasticno krupna (posebno plodovi koji su krenuli iz niskih zaperaka).
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@zarkovac
Hvala na ovako iskrenom odgovoru.
A kada zavrsavas berbu, jer kazes da je na kraju uberes i zelenu? Kada je sadis u plastenik? Jesi li probao da je na kraju prihranis cistim kalijumom bez azota (Kalijum sulfat), pa da je malo natjeras da pocrveni? Znas kako, ja jedini u selu i sire imam plastenike i niko ne zna nista o uzgoju ovih kultura. :)
Meni kuci dolaze i traze papriku, a prodajem je po 90 centi il 1 evro, pa sam na osnovu toga rekao da bih bio prezadovoljan ako bih imao 2 kg. Kod nas je crvena paprika krajem jula mjeseca 2 evra u trgovinama, pa kontam ako bih je imao tada, tj. ako bih je posadio u plastenik oko 15. Aprila, da bih mogao da je imam u Julu i po toj cijeni prodam. Svaki visak i osteceno bi islo u ajvar, tako da cijena moje paprike ne bi padala ispod 1 evro.
 

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Imamo staru mušteriju,Bosanku rodom,kupuje papriku od nas i vozi u Bosnu svojima da tamo rade ajvar,jer ona ovdje živi u stanu,i nema mjesta za preraditi 200 kila paprike. Pa sam ju pitao dal joj ne bi bilo jednostavnije da kupi papriku u Bosni,na što je rekla da tamo nema prave paprike za kupiti,i da ne želi ništa iz plastenika... Tko bi rekao...

I kod mene krenula lijepa zelena,na tvrđoj zemlji,a bila je očerupana četiri-pet puta,i mislio sam da je spremna za malčiranje. Još jedno vrijeme se nećemo rastati,a paprike mi je pun kufer za ovu sezonu...

screenshot windows 7

pic upload
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@zarkovac
Kod nas je crvena paprika krajem jula mjeseca 2 evra u trgovinama, pa kontam ako bih je imao tada, tj. ako bih je posadio u plastenik oko 15. Aprila, da bih mogao da je imam u Julu i po toj cijeni prodam. Svaki visak i osteceno bi islo u ajvar, tako da cijena moje paprike ne bi padala ispod 1 evro.


Blago tebi, moji međimurci je neće niti pogledati u to vrijeme a kamo li je kupiti.
Dok ne počne sezona spremanja, crvena roga nema šanse. Bila sam se prešla pred dvije godine, koncem sedmog mjeseca je počela crvenjeti - od prodaje nula bodova, i već se počela smežurati, gubiti vlagu dok sam je konačno počela prodavati.
 

JuRa2

Član
Tu od
10 Sij 2016
Poruka
72
kod nas do negde 25 8-og je mrtva sezona za crvenu papriku.Ako od tada moze da se ubere 10-ak paprika kaptura po biljci onda ima matematike.
Jednostavno dosta je evro po biljci.
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@johabica
Kod nas je takva cijena u trgovinama i moze se prodati nakupcima (trgovinama)ali u ogranicenim kolicinama. Taman toliko koliko bih mogao ubrati prvih plodova. Kasnije ide za zimnicu u daleko vecim kolicinama. Kako je mnogo ukusna, kupuju je restorani za salate.
@gogo
To je njeno individualno misljenje, pitanje je koliko i ona zna sta je kvalitetna paprika. Nema razloga da se u Semberiji ne moze proizvesti kvalitetna paprika. Ja u plasteniku imam kvalitetnu papriku, ali je na zalost nemam mnogo.
@Jura
Moze se ubrati i vise od 10-tak plodova Kaptura, ali iskreno bude dosta ostecenih.. Ja imam mozda i oko 30% (20% je upotrebljivo, a 10% nije). Moja je krivica sto nisam radio nikakvu zastiti (ni signum ni insekticid protiv plamenca).
 

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
@zarkovac
pa kontam ako bih je imao tada, tj. ako bih je posadio u plastenik oko 15. Aprila, da bih mogao da je imam u Julu i po toj cijeni prodam. Svaki visak i osteceno bi islo u ajvar, tako da cijena moje paprike ne bi padala ispod 1 evro.
Sadnja paprike u plastenike u tim rokovima ima smisla jedino ako ćeš ju još dodatno pokrivati sa agrilom ili ako imaš grijanje...bez toga ti neće mrdnuti mjesec dana iz mjesta,jer su noći jednostavno prehladne...bolja matematika ti je onda paradajz u drugom roku sadnje,em ga se više nabere nego paprike,em mu je cijena veća...barem je tako ove godine...
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@temptation
Je li tako? Vjeruj mi da sam kontao da ce slabo napredovati ako je posadim prije 01.05.
Ove godine sam posadio jednu papriku 12.04, a drugu 30.04. Prva berba stigla 4 dana prije, a bilo 18 dana razlike u sadnji. Problem mi je prodaja paradajza, jedinu kulturu koju lagano prodajem je crvena paprika, sa svime drugim se natezem.. Pokusacu da proizvedem kvalitetnu crvenu papriku (ajvarusa), to ce mi biti orjentacija.
 

DUJLABL

Član
Tu od
25 Svi 2015
Poruka
42
Skontao sam semu,prvo prodajem crvenu papriku dok mi odgovara otkupna cjena a potom pravim ajvar za prodaju.Tako da em prodam papriku em zaradim dobru dnevnicu
 

zarkovac

Član
Tu od
4 Sij 2015
Poruka
38
Sadnja paprike u plastenike u tim rokovima ima smisla jedino ako ćeš ju još dodatno pokrivati sa agrilom ili ako imaš grijanje...bez toga ti neće mrdnuti mjesec dana iz mjesta,jer su noći jednostavno prehladne...bolja matematika ti je onda paradajz u drugom roku sadnje,em ga se više nabere nego paprike,em mu je cijena veća...barem je tako ove godine...

Nisam prebogat iskustvom jer radim tek drugu godinu u plasteniku i poklopilo se da su obe bile relativno tople, ali ja sam oba puta rasadjivao oko 10.04. i nije bilo nikakvih problema, biljke su napredovale savrseno. Oba puta sam prve berbe imao 05.07.
Prosle godine je prodaja pocela sa 200 din (1.7 evra) za kilogram, a ove sa 120 (1 evro).
 
Posljednje uređivanje:
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@tempation
Kod nas od 20. marta nocna temperatura nije padala ispod 5 stepeni. Znam da sam tugovao sto nisam ranije rasadio papriku. Ne bi ona nesto posebno napredovala, ali bi opet dosta 10-15 dana ranije. Istina, veliki je rizik tada posaditi..
 

zarkovac

Član
Tu od
4 Sij 2015
Poruka
38
Jedan od kolega je ove godine rasadio baburu 05.03. i uspeo je. Pokrivao je i otkrivao, ali je brao je vec pocetkom Maja.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ih.....paprika......
Ona kada jednom stane, nećeš je natjerati da krene sa rastom da se na trepavice postaviš.
Može temperatura biti nakon toga idealna, ishrana idealna, ali blokada ne popušta samo tako.
Nju ubija hladna zemlja, ne hladan zrak.

Pred dvije godine sam ja napravila takvu budalaštinu,ima tu slika na forumu i mojih upisa - nisam znala više šta bih joj napravila da je trgnem - je napokon krenula, no, bila je to prava jebada. To što je ona vegetativno stagnirala nije spriječavalo generativnu fazu da odradi svoje.
Uglavnom, biljke su se donekle oporavile tek nakon pobranih plodova prvog zametanja i odskočile od tog patuljastog stadija.
Ne vrijedi rizika, živaca, a i krajnjeg lošeg financijskog rezultata.I mjesec dana brige više nego što treba.
 

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
@tempation
Kod nas od 20. marta nocna temperatura nije padala ispod 5 stepeni. Znam da sam tugovao sto nisam ranije rasadio papriku. Ne bi ona nesto posebno napredovala, ali bi opet dosta 10-15 dana ranije. Istina, veliki je rizik tada posaditi..
Nema se paprika šta saditi prije 01.05. u plastenike bez grijanja,jer će doći u isto vrijeme za berbu kao i ona posađena 01.04...
 
Na vrh