• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Sa toliko previše kemije se samo biljka ubija u pojam,neka biljka koja ima imunitet,sa svom tom kemijom joj ubiješ taj imunitet.Isto kao i čovjek,onaj koji živi u sterilnim uvjetima njega prvi vjetrić "ubije" za razliku onog čovjeka koji se kreće "posvuda".Smanjiti vlagu u rasadu,rasad ne zalijevati po lišću,zalijevati kada je supstrat suh,ako mi je supstrat posljepodne suh ne zalijevam,tek drugi dan da presadnice ne bi bile cijelu noć u velikoj vlazi,puno prozračivati,ako je oblačan dan dnevna 20 stupnja,noćna 16.Imao sam puno noći i samo 14 stupnja,ne zato što nisam mogao podići temp nego je privikavamo na sve.Danas imamo različite hibride koji imaju odpornosti na razne bolesti
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Kolega radim papriku 30g i jako sam dobro ispekao ovaj zanat, to što si napisao radio sam godinama i nisam imao problema sa rasadom, ali zadnjih nekoliko godina me poliganje rasada paprike toliko pritislo da razmišljam da izbacim sve iz rasadnika i da uradim rigoroznu dezinfekciju i da kupim sve nove kotajnere. Šta bi ti uradio kada ti posle nicanja nedjelju dana u jednom kotajneru polegne 20-30 biljaka u ćumi zatim posle dva tri dana isto u drugom kotajneru pa opet za dva tri dana u trećem, dali bi se oslonio samo na provjetravanje temperaturu i zaljevanje (a knjige kažu da za 36h može da polegne sav rasad) ili bi upotrebio svu hemiju koja je dozvoljena za tu namjenu. Ja nesmijem da se kockam sa time radi se o 16000 biljaka paprike za 4500m2 plastenika. Prošle godine zbog avakvih problema sam imao 20% izbačenih biljaka iz plastenika sa plodom veličene oraha i kokošijeg jajeta.
 

blackeye

Član
Tu od
22 Velj 2016
Poruka
80
Druze, ako je tako, na kraju sezone dezinfikuj sve basamidom

Послато са 5045D уз помоћ Тапатока
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Pa neznam dali je izvodljivo Basamidom nije mi dole zemlja već najlon pa stiropol.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Basamid djeluje na način da se vlažan raspada i isparava - te fungicidne pare se dižu prema gore.
Sada samo trebaš smisliti način na koji ga primjeniti za kontejnere ako misliš da je u njima problem. (umotati ih u foliju, ispod njih staviti u vlažnu zemlju basamid.......malo kreativnosti samo treba.)

To dolazi u obzir naravno samo prije nego staviš kontejnere u upotrebu, ne već napunjene zemljom i posijane.
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Da moglo bi tako za kotajnere ali ostaje problem stiropol izolacija koja je na dnu rasadnika. Neznam dali je ko upoznat sa ciglama za dezinfekciju štala, to je preparat Formaster koji se zapali tako da pusta dim i ulazi u sve pore, možda bi ovo bilo dobro ubaciti u plastenik.
 

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
418
Miladine ako te ovaj problem polaganja rasada muči već par godina onda moraš razmišljati da na jesen uradiš totalnu dezinfekciju jer ako su ti gubici kako kažeš oko 20% to će ti se isplatiti već sledeće godine. Plastenike dezinfikujes Basamidom ufreziras ga i pokrijes najlonom ili folijom da gas ne ispari a takodje moraš dezinfikovati i sav alat Privikur i bakarhidroksid. Kontejnere potopis u rastvor ferija za sudove 30 sekundi pa posle u rastvor bakarhidroksid. Na proleće odradis Prskanje Privikur Energy a u supstrat za setvu umesas Tifi gljivu i nema šanse da će ti i jedna jedina poleci.

Ja ću ove godine prvi put raditi oko 200m2 plastenika više da steknem malo iskustva u plastenickoj proizvodnji jer planiram zajedno sa braćom da sledeće godine podignemo oko 3000m2 profi plastenika.Radicu moje seme, Kaptur F1 i Ariadni F1 pa ću da vidim rezultate i proverim isplativost. Napravili smo udruženje Ravnjanska kapija,obezbedili hladnjacu od 300t i izvozicemo svu papriku u Hrvatsku i Austriju.Grad Sremska Mitrovica nam pruža veliku pomoć a ministar poljoprivrede je iz Mitrovice a njegov savetnik iz Ravnja tako da imamo velike pogodnosti, nepovratna sredstva,veliki rabat na sve što nam treba itd
Još sam da godina posluži.
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Lijepo, vi se tamo razvijate imate dobar podsticaj i rekao bih da situacija kod vas ide nabolje za razliku od nas. dobra vremena podsticaja su prošla, nekad je to bilo 40% a pršle godine za nekomercijalna gazdinstva je 4-5 % i još nije sve isplaćeno. Ono čega se ja bojim da i vi u Srbiji ne prođete kao i mi u Bosni, dok je bilo dobrih podsticaja malte ne svi su navalili na plastenike tako da mi sad imamo i viška plastenika, već smo prošle godine imali veliki problem sa prodajom paprike a ove godine sa strahom ulazim u proizvodnju. Skoro sam pričao sa nekim ljudima iz Srbije, imaju iste planove za plastenike i kažu dobri su podsticaji a to me jako podsjeća na strašno povećanje plastenika u BiH prije 3-4g a sada svi kukamo i strahujemo kako će mo prodati papriku i ostale proizvode ove godine.
 

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Jedino preko granice......
koliko je meni poznato,šta te zanima od sjemena
 

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
418
Dal netkl zna gdje u rh ima za kupiti sjemena novosadske sjemenare?

Laca lako je radit ako je ekipa slozna.
Kod mene sami neradnici

Pošalji mi u poruci šta ti treba od semena ja cu ti uzeti poslati seme i fiskalni račun a ti pošalji novac kada primis koverat a za uslugu ćeš platiti kafu kada se vidimo. Svaki dan sam u pošti zbog slanja svog semena tako da nije problem da bilo kome posaljem šta god treba iz Srbije,seme preparati šta god treba.

@marke ko hoće da ima mora i da radi.
Mi plaćamo baš dosta radne snage iz ostalih sela ali samo kada treba više radnika.
Kada treba da nešto odrade 3-4 čoveka svako svakom hoće da pomogne bez problema i tu uvek ispadne neko druženje roštilj, kotlić riba dobro se radi ali druženje je najvažnije.
 

Loncin

Član
Tu od
31 Kol 2011
Poruka
550
Super Laca, hvala na ponudi, sutra idem vidjeti prvo kod nas u cipro, pa ako ne nadem onda se cujemo:drink:
Jos jedno pitanje kad sam ovdje...
Sijat cu papriku u kontejnere 50x30cm pa poslije rasadivati...
Koliko bi sjemenki mogla staviti u te kontejnere na klijanje gdje bi bili do prva 2lista-tj pikiranja?
 

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,211
izvozicemo svu papriku u Hrvatsku

Ej,ne može to tako! :D:

Ove godine će očito biti velika navala na papriku,u mom kraju su se počeli pojavljivati novi proizvođači,ljude je primamila zarada.
No,to ne mora značiti da će i paprike biti više,godina je duga...
 

zarkovac

Član
Tu od
4 Sij 2015
Poruka
38
Da moglo bi tako za kotajnere ali ostaje problem stiropol izolacija koja je na dnu rasadnika. Neznam dali je ko upoznat sa ciglama za dezinfekciju štala, to je preparat Formaster koji se zapali tako da pusta dim i ulazi u sve pore, možda bi ovo bilo dobro ubaciti u plastenik.


Probao sam ja ciglu prosle godine. Inace me mrzi da potapam kontejnere u varikinu i ispiram, pa sam ih poslagao po stolovima i zapalio ciglu. Nisam imao problema s gljivicama (sto u principu nista ne mora da znaci), a biljne vasi su se u Martu uredno pojavile.
 
Na vrh