• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
417
A može li se kupiti jedan karton probrane najkrupnije roge.
Ti si Miladine koliko se sećam blizu mene mozes doci u Avgustu i pocetkom Septembra pa cu ti napakovati karton semenske
Ove godine smo izbusili oko 30tona semenske paprike Lacin dlan i dobili oko 312kg suvog semena Lacin dlan.
Potraznja je neverovatna ove godine ce ozbiljne kolicine otici u Rumuniju, Bugarsku i Tursku
Uz standardnih 50,60kg u Hrvatsku 100kg Makedoniju itd
 

Ante2

Član
Tu od
12 Tra 2012
Poruka
161
Ove godine vidim da se dosta fungicida ukinilo pocevsi od acrobata, ridomila, eqation pro govore da nece biti poslje nove godine, u par poljoprivrednih centara kazu da ce vecinu toga zabranit da nece bit vise kupit sad dali je to neka nova mjera iz eu ili?
Mora se s necime zastita odradit inace ko ce sadit..
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
pa ja baš ne špricam s ničim (osim malo sode bikarbone), pa ostane dosta... ;)
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
u plastenicima bitno smanji napad štetnika (osim kukuruznog moljca), pa posljedično ima i puno manje problema (lokalne pojave koje onda rješavamo klasikom)...
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
ok, nema deformiranih plodova...
makar, obzirom da oko mene nema gotovo nikakvih proizvođača povrća, ni nemam nekakvih velikih problema s tripsom...više moram paziti na crvenog pauka i breskvinu uš...
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Nema ni oko mene drugi proizvođača a trips navalio neda oka otvoriti, i to svake godine.
 

Ante2

Član
Tu od
12 Tra 2012
Poruka
161
Darijus sta koristis za plamenjacu od prirodnih preparata? Znam da proo eco ducan ima neke proizvode al nisam probao..
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
U plasteniku nisam nikada papriku prskala protiv bolesti osim jedne godine dok sam imala jednu srpsku rog koja se hvalila ovdje na temi, pa rekoh, da probam, po onoj - kud svi tud i mali Mujo. Ja rog sadim u plasteniku, Kaptur, izvanredna paprika, izvanrednog omjera šećera i kiselina, i sa izuzetno puno suhe tvari. Mana - nakon prvog vala formiranih plodova odbacuje sve do skoro početka prve berbe i ide u visinu, ali drugi i treći val stižu brzo i berba je kontinuirana. Ja je još berem u plasteniku i još dobiva boju, ali ne stigne crvenjeti do kraja jer se više proda nego dozori. Svake godine ju berem do dvanaestog mjeseca, dok je minus ne ubije, ta bi rodila i u siječnju.
Srpska je prvo dobila bakteriozu - ostale, koje stalno sadim nisu. Onda se na oštećeni list još svačega nakalemi.
Dakle, saditi pouzdane, provjerene hibride u plasteniku i osim insekticidne zaštite ne treba apsolutno ništa.
Nekada davno sam vani sadila Istru i Boni, i isto tako nikakvih bolesti nije bilo.
Istra je imala problem sa kalcijem u vrućinama.
Već sam jednom bila rekla - Vedrana kao najranija, ali ne puno, tek da se skoči među prvima na plac, zapravo prvi jer samo tako možeš formirati cijenu koju želiš postići, čim si drugi već si osakaćen u najranijem prihodu.
Blanšinu mora imati svatko tko želi velike paprike izuzetno debelog perikarpa, izuzetno rodnu i ranu. Menta je priča za sebe, najkasnija je i ima manu letjeti u nebo pa se već u devetom mjesecu bere sa ljestava. Iako lijepih blijedo zelenih plodova, jako krupnih, po prinosu je puno manje izdašna od Blanšine. Tek da je se ima zbog asortimana - jedan red.

Soda bikerbona stvara nepogodne uvjete za razvoj gljivica.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Johabica jesi li probala F1 Kristinu?
Jesam, prošle godine.
Ove ju nisam sadila, nije da nije dobra, ali nije nadmašila Blanšinu. Na tblici 1 - 10 dala bih joj sedmicu, a Blanšini desetku. Bila je isuviše razgranata, na dugačkim grančicama su plodovi kasnije, i iako krupni, treba im vremena da nabiju težinu, da joj se perikarp nadeblja.
Blanšina ide od zametanja, cijelo vrijeme rasta, sa debelim perikarpom pa se mogu brati i manji plodovi a imaju težinu. To osjetiš najbolje u ruci - Blanšina veličine osrednje jabuke i Kristina duplo veća, a težina im jednaka. Bude i Kristina natukla gramažu, ali treba joj puno duže.
Ako želiš probati Kristinu, uzmi jednu vrećicu 250 sjemenki ak ima, pa probaj jedan red.
Ali ja je više ne bih sadila da radim dalje. Nisam niti ove godine, one prošle sam je imala dva reda. Blanšina se jako dobro regenerira, ne radi paniku ako je ne spinciraš po pe - esu, ako se nagrma pa bude brdo plodova, ako neki budu manji budu svejedno teški, uglavnom, Blanšina je ko korov - možeš napraviti deset grešaka, svaku bude preskočila i dala dobar i kvalitetan urod.
Mislim da sam je sadila jedno pet godina - zapravo, od kada je prvi puta bila u ponudi.
Imala sam više hibrida, plastenike imam 17 godina, ali Blanšini nijedna nije ravna. Nekada je bila izvanredna Blondi, ali već dugo nije, prije koju godinu sam imala jedan red zbog naranđaste za popunjavanje raznovrsnoti ponude, ali isto ne sustiže Blanšinu.
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Radim ja i Blanšinu i Kristinu zajedno dvije godine, doduše Blanšinu sam radio godinu dvije ranije. Slažem se da je Blanšina nešto bolja od Kristine ove godine, rekao bi otpornija na bolesti, a prošle godine su mi bile iste, obadvije dobre sa prinosom od 17.7 kg/m2. Ali sam primijetio ove godine daleko veći napad tripsa je bio na Blanšini i još neki proizvođači su mi to tvrdili.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Tripsi jako vole žuto. Kada imaju izbor žuto, zelekasto, zeleno, takvim redom i biraju.
Čim su plodovi jače žuti, tim će više navaliti na njih. Kristina ima zelenkastu nijansu i to je to.
To sam ja primjetila već davnih godina. Kao da ih zeleno iz nekog razloga odbija, da li boja ili kemijski sastav ploda, nisam si nikada dala truda potražiti informaciju. Mentu pogotovo ostavljaju na miru, ajd, kada je baš jurišni rat, onda i nju nešto popikaju, ali daleko manje.
Imam svake godine jedan red tamnozelene roge u plasteniku sa baburom istovremeno sađeno na proljeće da imam u ponudi rano, bočni - nikada nisu navalili na nju.
Zanimljivo.
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Napadaju oni i crveno. Moja roga postane siva od tripsa. Dali je ko probao u insekticid dodati Attracker koji izmami trips sa skriveni mjesta.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Je, to je oni posaftaju prije nego pocrveni. Tako je meni babura - koju upropaste, ostavljala sam je da pocrveni pa tek onda brala. Neke, koje su bile prejako sam znala baciti.
Meni Kaptura nikada nisu napali, niti taj jedan red niti drugi cijeli plastenik da bi bio neki problem. Jesu nešto malo, sada, jesam li ih tamo dobro potamanila....rogu sam samo 2 puta tretirala, ali za sve - i pauk i trips i bijelu i moljca, oba puta u paketu. Od kada sam je počela brati - negdje oko 10. 08. nije bila do sada ničime tretirana.

E, da, ja sam za mamljenje tripsa stavljala šećer, ali sam jednom usula dvije kile na 200 litara vode i da vidiš veselja....tripsi su izašli veselo, ali su se razveselile i čađavice. Koji je to rusvaj bio po cijelom plasteniku - tri puta sam čađavice špricala i ništa, svakim danom se sve više lišće crnilo. Onda sam se dala u duboko proučavanje čime ih suzbiti, već sam sijede dobila - i našla - jednostavno i učinkovito - bakar. Sprašila sam im Nordox i riješila problem.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
Darijus sta koristis za plamenjacu od prirodnih preparata? Znam da proo eco ducan ima neke proizvode al nisam probao..
fitolabicuper i ekstrasol...nije od pro eca, nego od fito prometa...
cjenovno puno prihvatljivije...
 
Na vrh