Ajd da malo osvjezim ovu temu, posto ce na proljece biti vrlo aktivna...
Sve mogucnosti su se razmotrile, i ako bude sve po planu, na proljece se kupuje ZMAJ 133 kombajn. DAkle, odluka je definitivno pala
dakle, zanima me jos par stvarcica oko kombajna opcenito, kao na primjer: Sto je "petersonovo sito" jer sam to cesto puta cuo, a ne znam sto je to u kombajnu i cemu sluzi. Vjerovatno znam o cemu se radi, ali pod drugim nazivom :scratch
Nadalje, da znalce pitam jos par pitanja o zmaju 133... Ovaj iz prijasnjih postova se IPAK prodaje i to z nekih 15-ak tisuca Kn. Ove godine je pred sezonu u nejga ulozeno nesto novca, te je sve kriticno popravljeno na njemu, ali njegov vlasnik je odlucio da ga zeli prodati, posto s njim ne zna raditi, a da nekoga placa mu se ne splati.
NO, da ne bude sve bez vraga, pojavi ose i jedan 133RM on je od prvog dana bio kod jednog imucnog gazde koji ga je mazio i pazio, te je stalno bio pod supom i radio je samo za njegove potrebe, te je isao nesto malo usluzno raditi. Prije par godina ga kupe lokalni "gelipteri" da ih tako nazovem, i oni su po tome poznati da sve zivo pokvare, pa je ovaj kombajn dozivio slicnu sudbinu. NAIME, isli su s njim vrsiti soju, i bilo ej jak ovlazno, te kombajn nije sebe mogao vuci po njivi i usput da vrsi spju, pa su pribjegli jednom vrlo pametnom rjesenju: Traktor ce vuci kombajn, a kombajn ce samo vrsiti, jer drugacije ne ide. Pri tom poduhvatu su "nesto" polomili na kombajnu i "nesto" posavijali... po selima se prica da je pukla i neka osovina koju su oni zavarili, jer "nema poterbe da se nova kupuje". kombajn par godina stoji na milosti i nemisosti vremenskih uvjeta, sto znaci da je bio i pod snijegom i ledom a o tome da nije nikad ociscen da niti ne pricam. Njegov sadasnji vlasnik bi ga zbog bolesti mozda i prodao, samo se radi o cifri od 3000-3500€, a kombajn je placen manje od toga, a bio je u vrlo dobrom stanju kad je kupljen. neki kolege moji su isli gledati taj kombajn i kazu mi da se na prvi pogled na njemu sve cini ravno, i da nisu uspjeli pronaci varenu osovinu o kojoj se prica...
Da li mislite je li pametno kupiti taj kombajn, posto znam da su ti ljudi vrlo vjesti u kidanju stvari? Ili da idem na onaj obicni 133 za koji znam da je koliko-toliko ispravan, ali ne znam njegovu kompletnu proslost? Da li su one price vezane za 133RM sve mozda bile bablje price, ili pak nisu? Trebao bih ga osobno ici pregledati, pa me takodjer zanima sto bi bilo ono "nesto" sto su vucom kombajna mogli pokidati i posvijati?
Osobno bih vise volio imati RM model zmaja, jer ocito da je obicni imao nekihi nedostataka, cim su pravili i RM modele, a i novijeg je godista tako da ono...
Ajmo da cujem sto vi mislite da je najpametnije da uradim, jer ne da mi se ici na drugi kraj drzave po kombajn, a ovo su dva komada za koja znam u mojoj blizini da se prodaju/ce se prodavati uskoro?
Isprike na dugackom postu, no drugacije (krace) ne znam objasniti...
Dakle:
1. Sto je "petersonvo sito" i cemu ono sluzi?
2. Kupiti ZMAJ 133 za kojeg ne znam sto je radio od prvog dana, no znam da je u ispravnom stanju i u njega treba uloziti malo novca pa da bude "solidan"?
3. Da li da uopce idem gledati onaj 133RM posto je dosta skuplji od "konkurenta" iako znam njegovu proslost od prvog dana kako je iz tvornice dosao, posto znam da je zadnjih 2-3 sezone "zlostavljan"?
4. Koliko je stete to zlostavljanje moglo napraviti na kombajnu i na kojim mijestima, te u najgorem slucaju je li isplativo popravljati tu eventualnu stetu?
iskreno se nadam da sam za ovaj puta pokrio sve moguce stvari koje su me zanimale