• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Par pitanja o ZMAJ 133 kombajnu

Tu od
19 Lip 2011
Poruka
228
imam jedno smijesno pitanje. Planiram na proljece uzet 132 ili 133, sve ovisi što nađem. Nikad nisam imao kombajna pa me zanima dali su sita na njemu ista za žito i kukuruz ili se to treba mjenjat dok i adapteri

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
koliko ja znam i sita i heder ide drugi.......kosa za žito 3m, a za kukuruz ide 3 reda

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
Nisam baš upućen u Zmaja 133, ali na 142 sita ostaju ista, jedino se malo jače otvore, gornja su otvorena tolko da otprilike vrhovi prstiju ruke idu unutra, dok se doljnja još malo zatvore u odnosu na gornja! :partyman:

Tu od
19 Lip 2011
Poruka
228
jesi li već našao negdje neki kombajn?

da ti pravo kazem nisam jos ni trazio osim po oglasniku, ali sad sam saznao za jednog blizu mene pa cu ga otic vidit da vidim kako to cudo izgleda izbliza. A koja mu je putna brzina ako netko zna???

bariccc

Član
Tu od
13 Stu 2011
Poruka
101
putna brzina se krece od 13-15 kmh moze i brze al ne preporucam isto tako ako ga budes koristio u kukuruzu jednostavno ce se sasut dok ga uteras nikad vise nije sto je bio (testirano na 2 primjerka)

Tu od
19 Lip 2011
Poruka
228
putna brzina se krece od 13-15 kmh moze i brze al ne preporucam isto tako ako ga budes koristio u kukuruzu jednostavno ce se sasut dok ga uteras nikad vise nije sto je bio (testirano na 2 primjerka)

ehhh!!! razocarao si me s ovi odgovorom. onda je bolje trazit nesto drugo ili malog đuru đakovića m77

B

Bobo

Guest
Radije zmaja 142 s obadva hedera nego djuru 770... mali djuro je bolezljiv na prednje reduktore (sistem mjesalice za beton mali i veliki zupcanik) Pogotovo ako i njega ganjas u kukuruz. Cjena do neba, ne znaju sto bi za njega trazili, a 142 ga pojede za dorucak.

sa 142 ides u kukuruz kako god hoces, psenica takodjer, odrzavanje bagatela, djelova na svakom cosku cak i po HR.

Mali zmaj je za kukuruz dobar samo za manje povrsine i u suhim uvjetima, u blatu kad zapadne (a zapast ce i te kako ce zapasti) rukanje po mjenjacu i kvacili, trga mjenjac, i do podne je mjenjac gotov ako se majstor krene siliti... Pre tezak mu je kukuruzni heder i bunker na lijevoj strani cine cuda. stalno ce propadati a po brdu je muka isusova. Da ne spominjem da ako ga potjeras malo u boljem kukuruzu da u psenici vise nikad nece biti isti... A raditi adaptaciju na malom zmaju, to mozes samo neprijatelju pozeljeti ;)

142 je i za jednog i za drugog i mama i tata i alfa i omega (bar kad se radi o jeftinim kombajnima).

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334
i još jedna mana na malom ĐĐ je 6 šinja na bubnju i jako slaba šasija,kad ga u kukuruz uteraš i u neko zakorovljeno žito ili soju tada mali počne pucati sa svih strana.

Tu od
19 Lip 2011
Poruka
228
a kaj onda po tom svemu ispada da su ti mali kombajni za ukras a ne za rad. Glup mi je kombajn koji moze vrsit žito a u kukuruz nemoze jer se raspadne. A bas sam mislio da ce takav jedan moci godisnje 40 ha(20 psenica, 10 soja, 10 kukuruz) skinut bez problema. Ponajvise sam takvog gledao radi potrosnje

B

Bobo

Guest
Mali kombajn je bas kako mu i ime kaze. uradis svoje u teraj ga pod supu...

za novce koje bi dao za djuru 770 kupis zmaja 142 i to da ga biras s obadva hedera i kompletnom adaptacijom. naravno i kolica za zitni heder obicno idu u kompletu. A kombajn kud i kamo kompletniji od djure...

da se razumijemo, moze 133 vrsiti kukuruz, ali ne ici usluzno iz dana u dan od njive do njive, po brdima i gorama... Po meni za njega bi trebao biti dvoredni kukuruzni heder i bilo bi sve ok... on ovako tjera tri reda i tu se dosta trga, em mu je pre tezak, em mu je mal bunker za tri reda, vise propada kompletan kombajn. Radije da u otvaranju njive jedan vanjski red pogazis, ako bas moras i dalje vrsis dva po dva reda, engo ga ganjati sa tri...

Ako mislis vrsiti svoje kukuruze, sebi i ne ici u usluge kad se netko sjeti kad zakrka neka snjezina ili kad je blato do koljena, zmaj 133 to odradi samo tako.

Raditi adpataciju na 133 sa zitne na kukuruznu varijantu... rijecima se ne da opisati koliko zivaca i vremena jede, ali je izvodljivo.

Samo cu ti reci da imam kolegu koji ima 133 i obadva hedera i vrsi svoje i nesto usluga sitno. Toliko mu je gadno raditi adaptaciju, da razmislja o kupovini jos jednog zmaja samo za kukuruze vrsiti. kaze da je tako puno isplativije, nego raditi stalno adaptaciju...

bariccc

Član
Tu od
13 Stu 2011
Poruka
101
uzmes zmaja 142 neku noviju god i miran si nemoj misliti da se ne kvari svaki zmaj se kvari i ne trpi zivcanog kombajnera ali to je po meni najbolji kombajn sto je izasao iz zmajeve tvornice a naravno vozio sam sve i trenutno posjedujem 133 i 142

Tu od
19 Lip 2011
Poruka
228
sad ste mi dali na razmisljanje. a sad sam malo gledao cijene, razlika je desetak tisuca kuna u ta dva kombajna, mozda bi stvarno trebao pocet trazit 142. a recite koja je razlika u 141i 142? meni izgledaju isti, el mozda razlika u godinama?

bariccc

Član
Tu od
13 Stu 2011
Poruka
101
ima sve sto na 141 fali ima mali volan duzu cjev za kipanje ventilaciju iznad vrata i jos par sitnica al u svakom slucaju moja preporuka rm model i ne ispod 88 god

B

Bobo

Guest
141 ima tanje osovine na vrsalici, ali i dalje dobar kombajn ako je odrzavan. sve u svemu, stariji model nego 142.

Po pitanju godista, to nije toliko bitno koliko samo stanje kombajna, moze biti kombajn iz prve serije koji nikada nije radio usluge i bio kod jednog gazde samo, a moze biti i 95 godiste izganjan do zla boga. Vidjao sam i jedne i druge i godiste uopce nije bitna stavka kad gledas kombajn. Ovisi je li garaziran, trul, odrzavan opcenito...

Recimo, ja sam kupio kombajn 81 godiste, samo zato sto znam da nikada kukuruz nije vrsio i da nikad za nikad pokisnuo nije i znam sve vlasnike pd prvpg dana. Imao sam u ponudi kombajn 91 godiste, koji je bio sam razj.ban i nije vrijedio koliko ovaj moj ni blizu.

bariccc

Član
Tu od
13 Stu 2011
Poruka
101
to sto kazes sve stoji to obavezno provjerit je li stroj izrauban a ovo sto kazem za godiste mislim da je 88 izasao prvi 142 rm model ispravi me ako grjesim jer rm ima prednost pred obicnim

B

Bobo

Guest
142RM naspram obicnog 142 se razlikuje po pojacanom kucistu vjetra i drugacijoj ventilaciji kabine i naravno godistu proizvodnje. Razlika moze postojati jos i u signalizaciji, ali to nije toliko bitno. Heder od 142RM bi trebao imati reduktorski pogon kose.

Sve mi se cini da sam jos nesto zaboravio, ako se sjetim napisat cu...

Dakle, razlike su vise-manje nebitne. Vise su izrazenije kod drugih modela kombajna, kod 142 ne u tolikoj mjeri

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
142RM naspram obicnog 142 se razlikuje po pojacanom kucistu vjetra i drugacijoj ventilaciji kabine i naravno godistu proizvodnje. Razlika moze postojati jos i u signalizaciji, ali to nije toliko bitno. Heder od 142RM bi trebao imati reduktorski pogon kose.

Sve mi se cini da sam jos nesto zaboravio, ako se sjetim napisat cu...

Dakle, razlike su vise-manje nebitne. Vise su izrazenije kod drugih modela kombajna, kod 142 ne u tolikoj mjeri
Dodao bih da bi bilo odlično uzeti s hederom od 3,6m jer bi lakše išao cestom a u njivi bi radio brže i bilo bi mu lakše u ekstremnim uvjetima.Standard je 4,2m ali to je dobro samo za idealne uvjete i vjeruj da u dnevnom učinku ne izgubiš ništa a puno je lakše i motoru i cijeloj vršalici.

Najnoviji postovi

Na vrh