abrkili kaže:u 2.mjesecu obavezno drljaj(zubi) pašnjake,da skineš mahovine i prozračiš tratinu.poslije svake paše(ako imaš pregone),prođi sa kosilicom(nije bitno kakva,poželjno malčer),samo da pokosiš ostatke koje životinje nisu popasle.Inače se to osjemeni i zakorovi..Gnojidba sad s NPK 7:20:30 a poslije paše ureom.. ja nisam nikad gnojio pašnjake,ali ovim prije navedenim sam postigao prilične rezultate...
abrkili kaže:aha,nisam to znao...ali znači li to onda da ako ureu na pašu baciš pred kišu nisi pogriješio?
Kod nadosijavanja travnjaka moramo smanjit konkurentnu moć postojećeg biljnog pokrova u tvom slučaju "Brka "to se postiže površinskom obradom tla (tanjuranjem ,Drljanjem)da bih stvorio uvijete za povoljan rast i razvoj usijanih trava .Nadosijavanje pašnjaka izvodi se žitnim sijačicama ili pak ručno poslije površinske obrade ,količina sijemena za nadosijavanje ovisi o stupnju prorijeđenosti pašnjaka te vrsti trava koje se nadosijavaju ,orijetacijski se količina kreće od 15 do 30 kg pohektaru.Naj povoljnije vrijeme za nadosijavanje je u rano proljeće ,druga polovica ožujka .Bez obzira na koji se način obnavlja travnjak obavezno zasijanu površinu povaljati srednje teškim valjkom ,najbolje u istom danu .kod nadosijavanih pašnjaka struka prve godine preporučuje rotacijski način ispaše .izvor,Doc,dr,sc.Josip Leto . 8)nasafarma kaže:tnx. dio pašnjaka skroz je zapušten( u cijelom selu samo se nas par još bavi stočarstvom) i na njima se proširila trava koju ovdje zovu "brk" ni jedna je životinja neće pasti. :? kako da po njima posijem "nešto" a da pašnjak i dalje bude većinom prirodan. Kako ne sijem ništa imam višak stajnjaka. Kako da ga iskoristim za pašnjake ili livade?