Nikada mi nije išlo sa purama, moje područje je poprilično vlažno, i lani mi se sve porazboljelo i krepalo, ove godine sam uzela samo dvije pure i to dosta kasno, tako da još i sada nisu skroz očelavile i držim ih u zatvorenom, ali svejedno su mi se razboljele.
Standardno- našušureno perje, spuštena krila, kunjanje...
Probala ja prvo sa antibiotikom kupljenim u vet. ljekarni- nema pomaka, probala sa antiparazitikom, isto ništa...životinje i dalje kopne, probala ja i sa lijekom protiv kokcidoidoze...i dalje ništa...i životinje već bile skoro na samrti, prestale jesti... i reko gotovo je!
...ali pošto nisam imala što izgubiti, uzela sam ja sumamed (ljudski antibiotik, jedan od najjačih i najšireg spektra) pol tablete zgnječila i rastopila u vodi i tako tri dana, prva dva dana nije bilo poboljšanja, ali bar nisu umrle... treći dan su mi se činile malo bolje... a danas, 15 dana nakon, pure su žive i zdrave!!
Napominjem da to nije antibiotik za perad, nije poznata karenca niti da li ima kakve negativne posljedice na živad, ali moje dvije pure su žive, a jesti ih ne planiram, već za rasplod.
Ne kažem da je moj postupak bio dobar, ali u buduće toplo preporučam takvo liječenje životinja koje NISU za konzumaciju i to kao zadnja krajnost, kada više ništa ne pomaže...