• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pilane ili "kako to ameri pile trupce"

matabab

Član
Tu od
12 Lis 2016
Poruka
74
Na toj gore slici malo ti previse pila izlazi izvan tocka, vise od 2mm ne bi trebalo da izlazi. Da li ti pila stoji ravno, tj ne seta po tocku kad vrtis naprijed ili nazad? Kakve su ti vodilice. Da li ti pila stoji ravno sa povrsinom rezanja?
NIkako ne moze biti izvucena manje od 2mm kako Vi kazete, samo stelita ima 4mm ako ne i više, pa minimalno barem toliko mora biti izvuceno naprijed....
Kad vrtim u smjeru rezanja, stoji dobro i ne šeta po tocku, kad vrtim u suprotnom smjeru tockovi pilu nagano navlace na sebe, rj. zubi se krenu penjati na tockove...
Vodilice su drvene, hrastove dašcice prislonjene uz pilu.
Pila stoji ravno s površinom rezanja, barem onoliko koliko je moguce izmeriti i utvrditi okom.

matabab

Član
Tu od
12 Lis 2016
Poruka
74
Smreka ima smole, pa se lijepi za pilu i jebe .
Pa, kod mene cak to i nije slucaj, pile su stelitirane, kvasim ih vodom, i uvijek su čiste...
Nemam ni problema s time da mi piljevinu ljepi po tockovima, imam cistace tockova...

matabab

Član
Tu od
12 Lis 2016
Poruka
74
Nekako, mišljenja sam da je problem u podešenosti same pilane, da nebi tad mogao pravilno rezati ni taj orah, na najsirem djelu je bilo i preko 65cm, pa je išlo solidno...
Problem na koji sam sumnjao je i to da sam nedovoljno natezao pilu, pokusao sam dodatno naspanati, pokazalo se dobro... mozda bi moglo jos nategnuti, no nemam osjecaja koliko špananje pila moze podnijeti na ne pukne

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,461
Od korijena zuba do ivice tocka ne treb biti vise od tih nekih 2-3mm. Nisu ti ustelovani tockovi, u oba smjera kad vrtis pila mora isto stojati na tocku. Cim pocnes vise pilati imat ces pucanje pile

matabab

Član
Tu od
12 Lis 2016
Poruka
74
Od korijena zuba do ivice tocka ne treb biti vise od tih nekih 2-3mm. Nisu ti ustelovani tockovi, u oba smjera kad vrtis pila mora isto stojati na tocku. Cim pocnes vise pilati imat ces pucanje pile
Ne znam ni kako bi ih uštelao a da bude bolje....
Tockovi su okomiti na stol na kojem trupac stoji, pila je paralelna s tim stolom, udaljenost pile je jednaka na oba kraja stola, sve što je mjerljivo i oku vidljivo mislim da sam podesio u par milimetara, a trebala bi biti dozvoljena i neka tolerancija....
Nemam pojma.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,461
Postelaj to vodjenje pile da ne budes imao problem sa pucanjem pile. Vjerovatno imas sa zadnje strane sarafe za stelovanje. To ti je 5 min posla.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,080
Da, imam stalno kvašenje vodom, uz dodatak čarlija, kažu bolje tad otapa masnocu i tanin.
A tanin se pojačano izlučuje pri povećanoj vlagi, tak da bi ja izbacil vodu, bar kod hrastovine....
Kaj se tiče smole, ruke od smole najlakše operem s malo margarina ili suncokretovim uljem, pa ak rastapa smolu na koži, valjda bi onda i na pili.
Da napomem, na pilanskon brentači nisam imal prilike raditi, ovo su sve trikovi iz stolarske radione

matabab

Član
Tu od
12 Lis 2016
Poruka
74
Postelaj to vodjenje pile da ne budes imao problem sa pucanjem pile. Vjerovatno imas sa zadnje strane sarafe za stelovanje. To ti je 5 min posla.
Ima ima, zapravo je osovina od tocka postavljena u cijev te je sa donje, gornje i bocnih strana pricvrscena (stisnuta) s ukupno 8 vijaka za kljuc 24, te se podešavanje može vršiti u svim mogucim pravcima, tako je za kuciste pricvrscen i pogonski i gonjeni tocak...
Vidi se na fotografiji, tako je i na drugoj strani Screenshot_20250429_220011_Gallery.jpg

A tanin se pojačano izlučuje pri povećanoj vlagi, tak da bi ja izbacil vodu, bar kod hrastovine....
Kaj se tiče smole, ruke od smole najlakše operem s malo margarina ili suncokretovim uljem, pa ak rastapa smolu na koži, valjda bi onda i na pili.
Da napomem, na pilanskon brentači nisam imal prilike raditi, ovo su sve trikovi iz stolarske radione
Ovo sto kazete za tanin, to ima simisla, djelomicno, jer kolicina tanina u trupcu je ta koja je, samo sto u reakciji s vodom on oksidira, dobija onu plavkastu boju i tad je vidljiviji.
No, međutim, nisu to velike kolicine vode, to je onako, ide kap za kap, nije da curi voda...
Mislim da 80% te vode pila odma razbaca okolo, a samo mozda 20% provuce kroz rez...
Po mojoj logici, ta voda kad se reže hrast više služi da hladi pilu ukoliko je potrebno i da pogonski tockovi budu vlažni te samim time da se slabije piljevina hvata za njih, a i podmazuje, te je manji otpor pri prolasku pile kroz trupac...
Također, ovo sto iznosim su samo moja misljenja, viđenja i shvacana situacije...

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,080
Auuuu, pa ovo je jako teško nariktati, da ne velim centrirati....dobro si ti to i uspel poriktati s ukupno 16 šarafa

matabab

Član
Tu od
12 Lis 2016
Poruka
74
Ne znam, ocigledno je da i nisam uspio dobro uštelati, a samo mislim da jesam...
Pogonski tocak sam poravnao vodoravno i okomito te uskladio pravac s drugim tockom i njega nebi trebalo vise dirati...
tako sam napravio i na gonjenom tocku, postavio pilu, i našpanao ju... na nosacu gonjenog tocka se nalazi sistem za natezanje pile i taj "lastin rep" te sam poštelao tako da pila prati na tockovima i da samo zubi vire preko tocka...
Kad se jednom poštima, pracenje pile se štela samo sa dva vijka, koji se ovisno o potrebi dotežu ili popuštaju...

Posljednje uređivanje od moderatora:
Na vrh