Postelaj to vodjenje pile da ne budes imao problem sa pucanjem pile. Vjerovatno imas sa zadnje strane sarafe za stelovanje. To ti je 5 min posla.
Ima ima, zapravo je osovina od tocka postavljena u cijev te je sa donje, gornje i bocnih strana pricvrscena (stisnuta) s ukupno 8 vijaka za kljuc 24, te se podešavanje može vršiti u svim mogucim pravcima, tako je za kuciste pricvrscen i pogonski i gonjeni tocak...
Vidi se na fotografiji, tako je i na drugoj strani
A tanin se pojačano izlučuje pri povećanoj vlagi, tak da bi ja izbacil vodu, bar kod hrastovine....
Kaj se tiče smole, ruke od smole najlakše operem s malo margarina ili suncokretovim uljem, pa ak rastapa smolu na koži, valjda bi onda i na pili.
Da napomem, na pilanskon brentači nisam imal prilike raditi, ovo su sve trikovi iz stolarske radione
Ovo sto kazete za tanin, to ima simisla, djelomicno, jer kolicina tanina u trupcu je ta koja je, samo sto u reakciji s vodom on oksidira, dobija onu plavkastu boju i tad je vidljiviji.
No, međutim, nisu to velike kolicine vode, to je onako, ide kap za kap, nije da curi voda...
Mislim da 80% te vode pila odma razbaca okolo, a samo mozda 20% provuce kroz rez...
Po mojoj logici, ta voda kad se reže hrast više služi da hladi pilu ukoliko je potrebno i da pogonski tockovi budu vlažni te samim time da se slabije piljevina hvata za njih, a i podmazuje, te je manji otpor pri prolasku pile kroz trupac...
Također, ovo sto iznosim su samo moja misljenja, viđenja i shvacana situacije...