Paprika je jako osjetljiva na noge. Njoj hladna zemlja šteti daleko više nego paradajzu. Korijen propada, posmeđi i ne uzima hranjiva.
Ist tko joj i višak hranjiva u susbstratu i i zemlji naškodi.
Koa što su ti već rekli, čim se pojave plavičasti listovi, to je najočitij znmak da biljka pati zbog hldnoće.
Požutjeli listovi, oni dobro razvijeni se mogu oporaviti, ali mali se neće - jednostavno, ako biljka opstane, slijedeći će ih prerasti. No, to poremećuje porast biljke, zaustavlja napredovanje i oporavak dugo traje. Uzrok može biti isto previše hranjiva u substratu, kao i premalo. Ja mislim da nije toliko zbog manjka makrohranjiva, nego zbog viška, i zato dolazi do blokade mikroelemenata - željeza prvenstveno, a onda dolazi i do poremećaja usvjanja magnezija i dušika. Taj dušik onda radi daljnje probleme. Prođe jako puno vremena dok se to stabilizira.
Ako imaš zamjenske sadnice, barem one najlošije zamijeni.
Ako nemaš, jednostavno isčupaj loše - ako je korijen smeđe, a ne bijele boje, otresi - zapravo isperi u vodi svu zemlju sa njih, namoči korjenje u Previkur i posadi u sviježi substrat., u velike kontejnere - četerdeseticu. Kada se korijen stabilizira ponovno, proraste substrat, posadi ih ponovno na stara mjesta. U svakom slučaju, pomaže ovaj postupak - prokušano je.
Ja mislim da smo se svi susreli sa takvim slučajevima., smo nitko nije sto posto siguran u razlog problema.
Ko što sam rekla, ovo je proljeće teško, i mislim da bude "gladna godina"
Evo, moje paprike su u fazi plodova, no, prvi vlal zametnuga je drastično otpao. Ono što je ostalo su papričice jedno sedam centimetara veličine, no, i drugi val zametnutoda je djelomično otpao - dakle, imam kala u rašljama, ali i na prvim koljenima, sada se plodovi formiraju na drugom koljenu - tako da je plodonošenje vrlo šareno - neke biljke imaju po nekoliko plodova, neke jedan, a neke nijedan trenutno, samo otvorene cvijetove.
Velike oscilacije temperature su napravile dar-mar, a mislim da će se iznenađenja ove godine nastaviti.