• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Plavi oglasnik i njuškalo-komentar

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
A tko veli da je Newton bio u pravu?! :(rofl):

A dok se ne dokaže drugačije, do onda je u pravu :) :cool2:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
KAj se sekirate , od kad je obvaezni tehnički i osiguranje nema mjestu problema oko naplate štete ili slomljenih rebara

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Sad da se zaposlim i garantiram da bu takav kod mene najkasnije do jeseni 2015!
Nema labavoooo!!!

f099fb8695582ffc73558665b72ace28.jpg

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Ma da ide 15 ja ga ocu u garazi...imt mali ide 26 ,tih par kmh je zanemarivo kolko je jaci

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Tino samo taj ima 3-brzinski mjenjać bez sinkrona sa 4 brzine je puno bolji .

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
Svako sa svojim strojem za šta i kako može napravit nisu svi traktori i strojevi jednaki tako da svako može tvrdit drugačije i tuj se naša mišljenja i životna iskustva razilaze,samo možemo jedan drugome govorit šta i kako neki stroj može i nisu svi uvjeti jednaki kao ni ceste.

Odlicno! Sada to vec ima smisla. Subjektivan nacina gledanja i osobna iskustva svakako treba postovati.
Zato sam odmah i naveo zakone koji su za bilo koje tijelo neke mase isti na zemlji,ukljucujuci i strojeve. To je bio temelj za disjunkciju kako ne bi ulazili nepotrebno u rasprave izmedu temeljnih zakona i naseg "osjecaja". Zato sam pisao o sigurnosti. Nema potrebe isprobavati nesto sto si vec platio kupovinom stroja...naime njegova vozna,aerodinamicka i sl.svojstva. To je vec netko testirao. Hocemo li mi to postovati nema veze sa temeljnim zakonima. Vazno je da nas "osjecaj" subjektivne prirode ne upotrebljavamo kao notornu cinjenicu. Sve ostalo iz prakse je dobro za raspravu i razmjenu iskustava.
Eto...ja imam dvojbe i "trojbe" :D u vezi izbora traktora i koliko god citao teoretska vozna svojstva istih bez vasih iskustava nemam nista..

Posljednje uređivanje:

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Nema veze kaj ima 3 brzine,Meni ti to nije nis bitno jer sam naviknut na IMT al je svejedno UTB bolji

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
A tko veli da je Newton bio u pravu?! :(rofl):

A dok se ne dokaže drugačije, do onda je u pravu :) :cool2:

Ovo je vise primjenjivo na drustvene znanosti. Koliko se time manipulira je pokazano kada je bio referendum prosle godine.
Vidim da poznajete problematiku newton-a...no unatoc tome sto smo otisli u mikro svijet nitko jos nema drugo rjesenje za "putovanja" izvan zemlje ili slanje satelita u orbitu iako je jasno da su newtonovi zakoni samo za odredeno podrucje. Dokazati da nisu u redu se ne moze. Moguce ih je izdvojiti u neke druge sfere i tako promatrane opovrgavati...samo je pitanje koliko to ima smisla. Nema sigurno kao "argument" da nista nije konstanta jer negdje granica mora biti da bi se i pouzdali u te zakonitosti.
Mozda ce se opovrgavati kada budemo "putovali" svemirom...:D
Za sada neka nasi traktori budu cvrsto na zemlji...bez "levitiranja" ;)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Tko veli da se nemre "glatko" voziti po neravninama? :D:

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=1PHG7sHJ254[/YT]

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Tino samo taj ima 3-brzinski mjenjać bez sinkrona sa 4 brzine je puno bolji .

Ima sinhrone na drugoj i trećoj brzini, kaj se tiče prve i rikverca ni one baš ne krče prečesto.

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
Mister No koji traktori su medu top 3 za kupiti?

Za sada je izbor na razini proizvodaca. Na kraju ce biti na izboru dubine(plitkosti :D ) novcanika.
Za moje sadasnje potrebe(vjerujem i buduce) je dovoljan belarus...i imam simpatije prema njemu. Na duze staze i dobar ulog je massey...to je vecinom utjecaj okoline i nekih nostalgija iz proslosti.
Dosta pohvala ovdje ide fiatima..no ne znam ima li smisla uzeti traktore sa pet ili sest tisuca sati..
Treceg proizvodaca jos nema,no zato je imt uvijek tu :)
Postoje i neki modeli,no to je u ispitivanju.
Mislim da ce to biti stroj na kraju uz najbolji omjer cijena-vrijednost dobivenog..nesto kao best buy..a marka ce u drugi plan.

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
Zanima me opravdanost jedne konkretne korelacije...(samo zelim pokazati da ne pisem samo o matki i inim analogijama).
Deuzt fahr 4.51 82 ili 85ks, god. '93 sa deset tisuca sati (sahranjeni motor??) ima cijenu od 130 tisuca.
Belarus deset godina mladi, iste snage ili 5ks ili cak 20 ks jaci ima daleko manju cijenu(ovi iste jacine u pola manje) sa trecinom ili cetvrtinom sati ovog prvog!!
Zanima me kojim algoritmom ekonomski opravdati ovakve cijene gdje je "njemac"(u oglasu je i to navedeno..- nemam komentar) izvukao svaki cent amortizacijom na ovom stroju??!
Ili je hr i dalje pogodna zemlja za prodaju rasturenih masina koje su dobre jer su porijeklom iz "njemacke"..
Ispricavam se ako je tema vec bila..no cesto procitam za takve strojeve(kao ovaj deutz) da je to "prilika samo takva" . Mene zanima gdje je ta prilika koju ja koristeci iskljucivo ekonomsku matku ne vidim...
Molim komentare.

Posljednje uređivanje:

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Mister No, sve ima svoju cjenu, poznanik ima fenda 80 ks, 78.godiste, 25000 h bez generalke motora, pa vjerujem da ga nebi prodao za 100.000 kn, a ti mozda nebi ponudio za njega vise od 20.000 kn, ako pogledas "ulazne parametre", da probam objasniti tvojim rijecnikom, cijena je relativan pojam, sto se nekom cini premalo, nekom je previse :)

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
Mislim da se taj relavititet primjenjuje samo kada mi "mali" trgujemo izmedu sebe...za sve drugo se pronaslo vremena da se zakonski regulira ;)
Ako ovaj Vas primjer uzmemo kao podlogu,a ne kao iznimku (mislim cjenovno) tada opet moramo gledati dvosmjerno...proslost i buducnost. Kupovina jest isplativa..i proslost je ok..no sto u buducnosti? Poznato Vam je da u nekim zemljama EU nije dozvoljeno "nafuravati" :D starije automobile..ili su reg. vece i sl. To dolazi i kod nas..
Koliko tako daleko moze stariji stroj?
Mislim da posljedica ovakvim nametnutih zakona i razmisljanja jest da sve vise razgovarajuci sa poljoprivrednicima uocavam da u kalkulacijama ne racunaju svoj rad...kao da je kicma od stakla!
Zasto to kazem?
Evo nas primjer.."njemac" je na fendtu okrenuo vec cijeli kapital,ima fluktuaciju novca i prati zakone...dakle na startnoj liniji je likvidan ili ima priliku za to.
Vas kolega jest imao odlicnu kupovinu...no osim nemogucnosti amortizacije sada dobiva "penale" zato jer je stroj-traktor odlican! Koliko daleko on moze sistemom da mu se trosak umjesto amortizira nadodaje na odredene namete?? Ovdje nije samo prica o "gramer" sjedalima i getribama vec o ozbiljnim zakonskim odredbama.
U tom kontekstu sam pisao o primjeru dva traktora. I zato ne mislim da je cijena relativna...jer u pocetku je nemoguce opravdati ucinak.
Naravno...mene zanimaju i konkretne kvalitete doticnih traktora..no startna cijena ne obecava ;)

Posljednje uređivanje:

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Treba stroj tjerati do maximuma, ako se priblizi c-brzini, sporije ce stariti:drink:

Na vrh